Hete lucht komt vanuit het zuiden langzaam dichterbij

Foto boven: Zomer in Zuid-Holland - Jolanda Bakker

Terwijl hete lucht vanuit het zuiden langzaam dichterbij komt, beleven wij voorlopig nog een beschaafde variant van de zomer. Het is, door de invloed van een hogedrukgebied, vaak droog en zonnig. Maar de temperaturen zijn aangenaam.

Dinsdag en woensdag krijgen we wel een veeg mee van de hete lucht, die dan vooral boven Frankrijk en België aanwezig is. Op een hoogte van 1500 meter stijgen de temperaturen dan, tot boven het zuiden van Nederland (een beetje afhankelijk van welke modelberekening je bekijkt), tot waarden tussen 18 en 21 graden. In de zomer is dit een opbouw die aan de grond met veel zon en weinig wind maxima tot in de buurt van 35 graden moeten kunnen opleveren.

Zomer in Zuid-Holland - Jolanda Bakker
Zomer in Zuid-Holland - Jolanda Bakker

In Parijs nog warmer

Boven Parijs en omgeving, waar de Olympische Spelen inmiddels in volle gang zijn, worden nog hogere waarden verwacht. Daar kunnen de temperaturen op dinsdag en woensdag misschien nog wel iets verder stijgen dan bij ons. En is het voor buitensporters op het heetst van de dag een extra uitdaging om hun beste prestaties neer te zetten. Vanaf donderdag lijkt het in grote delen van Frankrijk weer wat koeler te worden, zonder dat de zomer verloren gaat.

Vandaag hebben we in Nederland veel zon. Er ontstaan ook platte stapelwolken, maar die mogen de pret niet drukken. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van een graad of 20 in het noordwesten en op de Wadden tot 24 of 25 graden in het zuiden van het land. Lokaal kan het 26 graden worden.

Koele nacht

Vanavond en de komende nacht zijn er brede opklaringen. Bij maar weinig wind kan lokaal een grondmistbank ontstaan. De temperaturen dalen daarbij tot iets beneden 10 graden op de koudste plaatsen in het noordoosten van het land en 15 of 16 graden aan zee en op de Waddeneilanden. Het is daarmee op veel plaatsen een heerlijk koele nacht.

Morgen schijnt de zon volop. Stapelwolken worden niet meer verwacht. De enige bewolking die nog kan overtrekken, hangt hoog in de atmosfeer en is zo dun dat de zon daar vrijwel ongehinderd doorheen schijnt. We zitten middenin het proces van het langzaam warmer worden van de bovenlucht. Daardoor komt het kwik iedere dag iets hoger. Morgen komen de middagtemperaturen van noord naar zuid tussen 23 en lokaal 28 graden uit.

Dinsdag zet opwarming door

Dinsdag zet de opwarming verder door. In het weerbeeld verandert weinig. Opnieuw wordt veel zon verwacht en is de enige bewolking wat dunne sluierbewolking, hoog in de atmosfeer. Na een nacht met minimumtemperaturen tussen 12 en 16 graden wordt het overdag bij een zwakke tot matige oostelijke tot noordoostelijke wind tussen 25 en lokaal 31 graden. Dan mogen we toch al wel van hoogzomerse omstandigheden spreken, ook door de vele zon.

Woensdag hebben we de waarschijnlijk warmste lucht binnen de grenzen. Tegelijkertijd komt vanuit het zuidwesten een storing naderbij. Daardoor lijkt de bewolking overdag al toe te nemen, waarmee het oplopen van de temperaturen wat wordt getemperd. Daardoor zijn de meeste modelberekeningen woensdag met temperaturen tussen 25 en 30 graden net iets gematigder. Doordat de luchtvochtigheid toeneemt, wordt de warmt wel drukkend van karakter.

Vanaf woensdagavond iets minder warm

Vanaf woensdagavond laten eigenlijk alle modelberekeningen zien dat de kans op een paar regen- en onweersbuien toeneemt. Of dit ook voor donderdag overdag geldt, is voorlopig nog afwachten. Hogedrukgebieden blijven hoe dan ook in de buurt. Toch kan het zo zijn dat de wind later in de week de zuidwesthoek weer opzoekt. Als dat zo is, wordt de warmte iets getemperd, maar blijft ook bij ons de zomer behouden. De zon komt er nog steeds goed door, de temperatuur kan bijna dagelijks tot boven 25 graden oplopen en er valt slechts een enkele bui.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller