Een omslag van het weer zit nog steeds in de kaarten, maar is tegelijkertijd ook nu weer niet helemaal een gelopen koers. In de laatste pluim van het Europese model blijft nog altijd een groepje over dat het volgende week warm laat blijven. Het zou in lijn zijn met de NAO-index, die de komende tijd positief blijft. Daarbij is de laatste berekening in de pluim ook voor de lange termijn weer relatief droog, wat wijst op hogedrukinvloed.
Vandaag verandert nog niet veel. Het is opnieuw zonnig, droog en warm met temperaturen die op veel plaatsen tot tussen 28 en 30 graden stijgen. In de kustgebieden kan het bij een windje van zee later wat afkoelen. Vanavond en de komende nacht is het lang warm. Zelfs een tropennacht met een minimumtemperatuur van 20 graden of hoger is niet helemaal uit te sluiten. Daarbij is er maar weinig wind. Heerlijk weer dus om buiten te zijn.
Er gebeurt iets raars
Toch gebeurt er iets raars. Er trekt een vlak lagedrukgebied over het land naar het noordoosten. Meer dan wat hoge en middelbare bewolking brengt het niet, maar het zorgt er wel voor dat de wind (die de laatste dagen oostelijk tot noordoostelijk is geweest) geleidelijk naar het westen draait. Doordat er maar weinig wind is, stroomt nog geen andere luchtsoort binnen.
Dat is ook de reden waarom het morgen nog een keer warm kan worden. Op de Wadden en de weststranden wordt het 20 tot 25 graden, in het oosten en zuidoosten kan het kwik nog een keer tot een tropische 30 graden oplopen. Wel ontstaan eerder en ook grotere stapelwolken die in het oosten tot een lokale bui kunnen uitgroeien. En dat is dan meteen ook een pittige bui, met onweer. In het westen lijkt het gewoon droog te blijven. Daar neemt laat in de middag en in de avond de hoge bewolking toe, op nadering van een koufront boven de Noordzee.
Koufront passeert inactief
Dat koufront passeert in de nacht naar vrijdag. Doordat de warme lucht in de onderste delen van de atmosfeer al eerder is verdrongen, is het front nauwelijks actief. Alleen in het uiterste oosten zou er nog een bui op kunnen voorkomen. De temperatuur daalt in de nacht tot tussen 15 en 18 graden. Vrijdag overdag is het front voorbij en schijnt de zon weer volop, in de middag afgewisseld door stapelwolken. In het noorden kan een lokale bui vallen, verder blijft het droog. De wind is westelijk en in het Waddengebied af en toe krachtig en het wordt vrijdag 18 graden in het noordwesten en op de Wadden en 23 graden, lokaal in het zuidoosten.
Het weekend ziet er dan weer heel aardig uit. Zaterdag wordt het weer bepaald door een nieuw hogedrukgebied. Het is dan rustig met veel zon, ook stapelwolken en het blijft droog. Daarbij komen de temperaturen van noordwest naar zuidoost tussen 20 en 25 graden uit. In de nacht naar zondag trekt een storing over België en Duitsland naar het noordoosten. Zoals het nu lijkt krijgt alleen het zuiden van Limburg er mogelijk mee te maken. Dat gebeurt in de loop van de nacht en in de eerste helft van de zondagochtend. Verder is het droog en komt zondag overdag de zon er weer mooi door. Er waait dan een noordenwind en het wordt opnieuw tussen 20 en 25 graden, met de hoogste temperaturen in het oosten en zuidoosten van het land.
Vervolg in de nieuwe week niet helemaal zeker
Voor het vervolg, vanaf volgende week maandag, is het Amerikaanse model het meest uitgesproken. Dat laat het een stuk kouder worden, met temperaturen die overdag nauwelijks meer aan 20 graden toekomen en iedere dag wel de passage van een gebied met regen of buien. De berekeningen van het Europese model zien er een stuk droger uit, wat op aanhoudende hogedrukinvloed wijst. Wel laten ook de Europese kaarten de wind bij ons langere tijd uit west tot zuidwest waaien met een verdere daling van de temperaturen als gevolg. Het verschil is dat hier wel een groepje berekeningen overblijft dat over een voortzetting van de zomer nadenkt.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller