Laatste etappe van Beryl: nu richting Texas

Foto boven: Beryl is nu onderweg naar Texas en wint daarbij weer aan kracht - National Hurricane Center

De voormalige (en waarschijnlijk ook toekomstige) orkaan Beryl is aan de laatste etappe van haar reis door het Caribische Zeegebied en over de Golf van Mexico begonnen. Na de passage van het Mexicaanse schiereiland Yucatan gaat de storm nu op weg naar het zuidwesten van de Amerikaanse staat Texas, waar de storm maandagavond aan land komt.

Door de interactie met het land, tijdens de passage van Yucatan, is Beryl in kracht afgenomen en tot een tropische storm gedegradeerd. Rond de kern worden nu windsnelheden van rond 80 kilometer per uur gemeten. Wel bevindt het systeem zich boven warm zeewater en wordt verwacht dat de weersomstandigheden rondom de storm weer rustiger worden.

Beryl is nu onderweg naar Texas en wint daarbij weer aan kracht - National Hurricane Center
Beryl is nu onderweg naar Texas en wint daarbij weer aan kracht - National Hurricane Center

Systeem staat nog scheef

Nu staat het systeem, door de harde wind op grotere hoogte, nog scheef. De kern aan de grond bevindt zich ten zuidwesten van de kern op wat grotere hoogte. En ook de buien, die er omheen draaien en die de tropische cycloon haar energie leveren, draaien om een ander punt dan om de kern aan de grond. De verwachting is echter dat Beryl haar oude, veel efficiëntere vorm de komende dagen weer zal terugkrijgen en dan opnieuw flink aan kracht kan winnen.

Hoe sterk de dan weer orkaan zal zijn op het moment dat ze in Texas het land op komt, is nu nog niet helemaal duidelijk. Volgens de officiële verwachting van het National Hurricane Center heeft Beryl dan haar orkaanstatus wel lang en breed terug, met windsnelheden tot 150 kilometer per uur rond de kern. En dat zou in het slechtste geval ook nog best wel meer kunnen zijn. De inwoners van de gebieden in Texas dichtbij de kust, die waarschijnlijk met de invloed van de naderende storm te maken zullen gaan krijgen, zijn dan ook gewaarschuwd dat ze waarschijnlijk op de gevolgen van een volwassen orkaan moeten rekenen.

Meerdere records

Eerder in haar bestaan groeide Beryl al binnen 42 uur uit van een tropische depressie tot een orkaan van de vierde categorie. Ook was het de tweede orkaan ooit die het in juli tot de hoogste, vijfde categorie schopte. Alleen gebeurde dat wel twee bijna weken eerder dan orkaan Emily in 2005. Nu is Beryl dan ook de vroegste orkaan van de vijfde categorie ooit.

Beryl zit nu in de negende dag van haar bestaan. Op haar pad hebben de bovenwindse eilanden, Jamaica, de Kaaimaneilanden en Yucatan al met de invloed van de orkaan te maken gehad. Vooral op een aantal van de bovenwindse eilanden was de schade enorm, en ook een deel van het noorden van Venezuela had invloed ervan. Volgens CNN zijn tot nu toe 9 mensen omgekomen. Op de Nederlandse eilanden, aan weerszijden van het pad van de orkaan, waren de gevolgen relatief klein. Ze lagen ver genoeg weg om het goed te kunnen doorstaan.

Komende tijd geen nieuwe systemen

Behalve Beryl, houdt het Hurricane Center op dit moment geen andere systemen in de gaten. Buienclusters, die tot voor kort nog wel werden gevolgd, hebben zich niet verder ontwikkeld en zijn weer uit het beeld verdwenen. Voor de komend 7 dagen wordt niets nieuws verwacht.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller