Noodweer in de Alpen nog steeds niet voorbij

Foto boven: Het Maggiadal in Zwitserland - Wolfgang Holzem

Het noodweer in de Alpen, dat keer op keer de kop opsteekt, is nog steeds niet voorbij. Dit weekend is het vooral het zuiden van Zwitserland dat met zware regenval te kampen heeft. De Zwitserse weerdienst heeft waarschuwingen uitgegeven voor overstromingen, aardverschuivingen en onweer. Uit enkele valleien zijn mensen geëvacueerd.

Een deel van het Maggiadal, dat eerder vorige week tijdens de hevige regenval van toen al door puinlawines en aardverschuivingen werd getroffen, is vrijdag met het oog op de regen van dit weekend ontruimd. Veel mensen vertrokken op eigen houtje, maar er waren er ook die in hun huizen bleven zitten. De toegangswegen tot het gebied zijn afgesloten en ook op enkele straten in de afgesloten regio wordt geen verkeer meer toegestaan.

Het Maggiadal in Zwitserland - Wolfgang Holzem
Het Maggiadal in Zwitserland - Wolfgang Holzem

Er viel weer veel regen

In Zwitserland viel de afgelopen 24 uur tussen 10 en 30 millimeter regen. Rond Locarno kwam bijna 60 millimeter omlaag. Hier en daar onweerde het flink. In het uiterste zuiden, bij de plaats Mendrisiotto, kwam 110 millimeter in regenmeters terecht, waarvan 48 millimeter in slechts twee uur tijd. In Ticino en Graubünden zijn nog tot vanavond 20 uur weerwaarschuwingen van kracht. Er kan ook vandaag nog een keer tussen 20 en 50 millimeter bij komen.

Het natte weer in het zuiden van Zwitserland breidt zich ook tot over Oostenrijk uit. In Tirol zijn waarschuwingen uitgegeven vanwege langdurige regenval, in het laagland in het oosten volgen later vandaag onweersbuien. Eerst wordt het er nog behoorlijk warm. Later deze week, vanaf dinsdag, krijgt een groot deel van Oostenrijk juist met hitte te maken.

Grens tussen koeler weer en hitte

Het laat mooi zien waar het met enige regelmaat terugkerende noodweer in het Alpengebied mee te maken heeft. Boven Europa ligt steeds de grens tussen hitte in het zuiden, zuidoosten en oosten en het koelere weer boven het noordwesten, waar ook wij in Nederland vaak mee te maken hebben. Die grens is vooral in een strook van Noord-Spanje via het zuidoosten van Frankrijk naar het Alpengebied en van daar in de richting van Polen erg actief.

De afgelopen maanden zijn in alle Alpenland daardoor recordnat geweest. Overal vandaan kwamen berichten over wateroverlast, buiten hun oevers tredende rivieren, puinlawines en aardverschuivingen. Veel rivieren in het gebied stonden en staan hoger dan normaal. In Italië kan het Gardameer zijn water niet goed kwijt op de Po. De grootste rivier van Noord-Italië, die vorig jaar om deze tijd nog bijzonder laag stond, moet zoveel water afvoeren dat er bijna niets meer bij kan. Het Gardameer staat dan ook een meter hoger dan normaal.

Ook wij merken er wat van

Ook wij krijgen wat mee van het bijzonder natte weer in de Alpen. De Rijn bij Lobith staat al lange tijd hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Vanochtend werd een waterstand van 10 meter 38 gemeten, tegen 9 meter 10 normaal. Het scheelt dus ruim een meter. Ook de komende tijd houdt die relatief hoge waterstand in onze grootste rivier aan. Rond 20 juli wordt zelfs weer een kleine piek verwacht, als een nieuwe hoeveelheid Alpenwater binnenstroomt.

Ook voor de wat langere termijn ziet het er niet naar uit dat het weer in de Alpen omslaat. Met de overgangszone naar de hitte in het zuiden ook de komende tijd dichtbij, zal het in de nu volgende weken nog vaker tot hevige regen- en onweersbuien komen, met de daarbij behorende overlast. Pas als de weerkaarten echt veranderen, kunnen de Alpen wel aan droger weer gaan denken.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller