Vakantieweer: koelere lucht trekt dieper Europa in

Foto boven: El Teide op Tenerife - Pieter Bliek

Koelere lucht verovert grote delen van Europa de komende dagen vanuit het westen. Het is een overgang die op veel plaatsen met regen- en onweersbuien gepaard gaat. Griekenland en Turkije blijven grotendeels buiten de buien en eigenlijk kunnen we dat van Nederland ook zeggen, inclusief het grootste gedeelte van Engeland.

Nog heeft het overgrote deel van Europa juist met hoge temperaturen te maken. Tot in Scandinavië aan toe worden plaatselijk tropische temperaturen gemeten. In Frankrijk werd het gisteren plaatselijk 34 graden, Duitsland tekende lokaal 33 graden aan en in de Alpen werd het 28 tot 31 graden. Het warmst waren natuurlijk de Zuid-Europese landen, met in Spanje 37 graden, Italië 36 graden, Griekenland 39 graden en Turkije 42 graden.

Wind draait naar west

Brenger van het warme weer is een hogedrukgebied met centrum boven de Baltische staten, maar onder invloed van een lagedrukgebied bij Ierland verliest het zijn invloed. Op steeds meer plaatsen draait de wind naar het westen en begint de instroom van koelere lucht vanaf zee. Eerst gaat dat allemaal nog rustig aan. Pas aan de achterzijde van een lagedrukgebied, dat de komende dagen vanuit Spanje via Frankrijk naar het noordoosten schiet, zet de verkoeling echt door. In de baan van dat lagedrukgebied kan plaatselijk erg veel regen vallen.

De Kettingbrug in Boedapest - Gerrit Hogeweg.
De Kettingbrug in Boedapest - Gerrit Hogeweg.

Dat begint zaterdag boven Frankrijk, alleen Bretagne en Normandië lijken eraan te ontsnappen. Daarna komen, met uitzondering van het noordwesten, op zondag grote delen van Duitsland aan de beurt en uiteindelijk trekt de regen verder naar het zuiden van Zweden en naar Finland. Achter dit lagedrukgebied aan komt de weg vrij voor enkele storingen van de Oceaan en het zijn deze storingen die ook de koelere lucht met zich meebrengen, diep Europa in.

Spanje en Portugal

Opvallend was het weer de afgelopen dagen in delen van Spanje en Portugal. Er ontstonden steeds weer heftige onweersbuien, die met grote hagel en veel regen in korte tijd gepaard gingen. Op sommige plaatsen viel meer dan 20 millimeter in soms minder dan een half uur. Het was genoeg om straten en huizen onder water te zetten. Op sommige plaatsen hagelde het zo hard dat de omgeving er even wit van werd. Het lagedrukgebied, dat voor deze buien verantwoordelijk was, trekt de komende dagen snel verder over Frankrijk en Duitsland naar Noordoost-Europa.

De Alpen beleefden een met afstand recordnatte eerste helft van het jaar. In grote lijnen blijft het er de komende tijd ook nat, al lijkt er in de loop van vrijdag en ook zaterdag even een adempauze te zijn. Daarna dienen nieuwe storingen zich aan met de volgende buiengolven. Italië heeft de komende dagen droog en warm weer met veel zon. Daar zien we dinsdag een nieuw gebied met regen- en onweersbuien vanuit het noordwesten binnentrekken.

Griekenland en Turkije

Warm en zonnig, zonder buien, is het in Griekenland en Turkije. Dat zijn ook de regio’s waar de komende dagen de hoogste temperaturen worden verwacht. Vaak is het er overdag tussen 35 en 40 graden en in Turkije blijft het puffen met maxima overdag deels boven 40 graden.

In onze eigen omgeving loopt de eerste zomerperiode geleidelijk af. Vandaag is het nog warm met temperaturen tot 30 graden, vanaf morgen volgen enkele aangenaam, zomerse dagen. Zaterdag kan de warmte nog even terugkeren met temperaturen tot 28 graden in het zuidoosten en oosten van het land, zondag worden temperaturen tussen 20 en 25 graden verwacht. In de nacht naar zondag en zondagochtend moeten we het gedrag van de neerslagzone boven Duitsland nog even in de gaten houden. Die kan ook Zuidoost-Nederland bereiken.

Vanaf maandag bij ons koeler

Vanaf maandag lijkt het in Noordwest-Europa een aantal dagen wisselvalliger en nog wat koeler te worden. Er kunnen dan enkele storingen passeren, maar tussendoor laat ook de zon zich zien. De wind is westelijk tot zuidwestelijk en het wordt tussen 17 en lokaal 22 graden.

Verder lezen:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller