Code rood vanwege hitte in Spanje

Foto boven: Ook in Nederland werd het dinsdag erg warm. Bij de IJzeren Kaap op Texel was dat al vroeg duidelijk - John Oomen

Het is erg heet in Spanje. De Spaanse weerdienst heeft voor vandaag voor delen van Catalonië een code rood afgegeven, vanwege de warmte. Die hoogste waarschuwingsfase geldt voor een flink deel van de Ebrovallei en voor het gebied Ampurdán, in het uiterste noordoosten van Catalonië, tegen Frankrijk aan. Veel andere gebieden in het oosten, midden en zuiden van Spanje hebben een code geel of oranje.

In de gebieden, die vandaag een code rood hebben, kan het vandaag 40 tot 42 graden worden. Omdat we het hier over het noordoosten van Spanje hebben, is hitte als deze daar erg ongebruikelijk. Daarom heeft AEMET, de Spaanse weerdienst tot code rood besloten. Verder naar het zuiden, in delen van Andalusië, worden ook temperaturen van tot 42 graden verwacht. Daar staat een code oranje uit, omdat het er vaker zo warm wordt.

John Oomen heet Ijzeren Kaap Texel
Ook in Nederland werd het dinsdag erg warm. Bij de IJzeren Kaap op Texel was dat al vroeg duidelijk - John Oomen

Plaatselijk nog warmer

Overigens kan het plaatselijk ook nog wel warmer worden dan in de verwachtingen van de Spaanse weerdienst staat aangegeven. Maandag bijvoorbeeld bedroeg de hoogste temperatuur 44,5 graden, in Andújar, in het zuiden van Spanje. En ook vandaag en morgen, als voor globaal dezelfde regio’s een code geel of oranje is afgegeven, kan dat zeker gebeuren.

Zo kijken ze op de kustvlakte van Malaga met enige spanning naar de dag van morgen uit. De kans bestaat dan dat er in het gebied een hete noordelijke wind invalt, die de hete lucht vanuit het binnenland van Andalusië de bergen af richting de kust blaast. Tijdens zijn tocht omlaag wordt die lucht nog wat verder aangewarmd en de onbarmhartig schijnende zon doet de rest. Op deze manier is de grote Andalusische kuststad in het verleden aan zijn hoogste temperaturen gekomen. In augustus 1944 werd het er 44 graden, de hoogste augustuswaarde.

Terral

Mocht die noordelijke wind, die in de omgeving van Malaga ‘Terral’ wordt genoemd, er inderdaad komen, dan kan het in de stad opnieuw warmer dan 40 graden worden en in de vallei van de Genil, waar een paar kleinere dorpjes liggen, misschien wel 45 graden. Maar dan moet de Terral al wel ’s ochtends vroeg invallen. Anders is er niet voldoende tijd voor de zon. Het ziet ernaar uit dat de hitte in Spanje, waar alleen het noordwestelijke derde deel van het land zich aan onttrekt, ook de rest van de week in grote lijnen aanhoudt. Daarbij schijnt de zon op de meeste plaatsen voluit en kan in het (uiterste) noorden ook een onweersbui vallen.

Ook landen als Italië en het zuidelijke deel van Turkije liggen de komende tijd vrijwel steeds in erg warme lucht. In Griekenland komt af en toe wel een vleugje koelte vanuit het noordwesten binnen. Toch is het ook hier gewoon erg warm, zeker gezien wat wij gewend zijn. Verder naar het noorden zien we vandaag nog grote warmte in Frankrijk, de Alpen en de zuidelijke helft van Duitsland. Bij ons wordt de warmte langzaam al een tikkeltje getemperd.

Ook Scandinavië vrij warm

Ook in grote delen van Scandinavië, waar ze een tijdje van de invloed van een hogedrukgebied profiteren, is het de komende dagen warmer dan normaal. Het gebied in Europa dat het regelmatigst met koelere lucht te maken krijgt, is nu het oosten van het Europa. Maar daar kan het wel lijden, want hebben ze tot nu toe echt een dijk van een zomer gehad.

Kijken we naar de neerslag, dan zien we voor de komende dagen een paar gebieden waar regelmatig wat valt. Dat geldt nog steeds voor de Alpen (en dan vooral de noordkant daarvan) en de zuidelijke helft van Duitsland. Maar ook het noorden van Frankrijk doet mee en delen van Tsjechië en Slowakije. Verder zijn het westen van Schotland en het westen van Noorwegen regelmatig de klos. In de rest van Europa wordt de komende tijd relatief weinig en in het zuiden, in de landen rond de Middellandse Zee eigenlijk geen neerslag verwacht.