Heel even kouder, maar blijvend zonnig en droog

Het wordt even wat kouder in Nederland. Doordat een hogedrukgebied boven de Noordzee dichtbij blijft, houdt het zonnige en droge weer wel gewoon aan.
Het wordt even wat kouder in Nederland. Doordat een hogedrukgebied boven de Noordzee dichtbij blijft, houdt het zonnige en droge weer wel gewoon aan.
Waar komt het zo langdurige hogedrukregime, waarmee we in ons deel van Europa te maken hebben, toch vandaan? Al vanaf 10 januari hebben we er – met korte onderbrekingen tussendoor – mee te maken. En ook de komende tijd gaat dat maar door.
Als we praten over de gevolgen van klimaatverandering, denken we al snel aan verwoestende stormen, orkanen, overstromingen of tornado’s. Maar ook perioden waarin het weer maar niet wil veranderen – langdurige droogte, aanhoudende hitte – horen erbij. Zoals nu ook.
Het zijn interessante tijden op de weerkaarten. Terwijl het ongekend droge en zonnige weer van de laatste tijd in onze omgeving nog een tijdje aanhoudt, krijgen we ook meer en meer met de gevolgen van de SSW van begin maart te maken. De modelberekeningen die hiermee het best omgaan, zullen aan het eind spekkoper zijn.
De natuur in Nederland is kurkdroog. Hoe droog, bleek gisteren in de buurt van Ede waar tijdens een oefening van Defensie een grote heidebrand ontstond. Een gebied ter grootte van 130 hectare brandde af. Ook op ander plaatsen werden branden gemeld.
De uitbraak van poolkou, die dit weekend boven Noord- en Centraal- Europa op de rol staat, is het eerste tastbare gevolg van de SSW, de plotselinge opwarming van de stratosfeer, die zich begin maart boven het poolgebied heeft afgespeeld.
Het zonnige en droge weer dat we in Nederland de laatste tijd hebben, houdt ook de komende dagen aan. Door dat voorlopig ook een stevige oostelijke tot noordoostelijke wind blijft waaien, heeft het weer bovendien een sterk drogend karakter.
Het maximum aan zeeijs in het noordpoolgebied was aan het einde van de afgelopen winter lager dan ooit. Met het smeltseizoen nu begonnen, is de grote vraag hoe groot het deel van de Arctische Oceaan later dit jaar zal zijn dat zonder ijs komt te zitten.
Het is weer zover. De lucht is droog, de zon schijnt en er waait een sterk drogende wind. En dan kan het gebeuren dat als je een metalen oppervlak aanraakt, of een ander object dat stroom goed geleidt, je ineens een elektrische schok krijgt.
Het zonnige, droge en sterk drogende weertype van dit moment houdt in Nederland nog een tijdje aan. Tot en met vrijdag wordt het daarbij iedere dag een stukje warmer, maar vanaf het weekend gaan de temperaturen weer een tijdje flink omlaag.