Dolomiti Superski 50 jaar: nog geen zorgen over sneeuw

Foto boven: Prachtige zonsopkomst in boven Wolkenstein - Ute Ludwig

Ik heb het niet zo op gondels. Zeker niet op die grote, die tussen slechts 2 palen en aan één kabel, binnen enkele minuten 1250 meter omhoog gaan.

Advertentie

We staan er in het skigebied Seceda, gelegen bij het in de Italiaanse Dolomieten gelegen Wolkenstein (Selva di Val Gardena), weer voor zo één. In een lange rij. Want het gaat nooit snel bij de liften die uit slecht twee gondels bestaan: één omhoog, en één naar beneden. Ze lopen precies even hard, zodat ze exact tegelijk aan beide uiteinden van de lift aankomen. Eén boven, de ander beneden. Met ongeveer 80 mensen tegelijk word je erin gepropt.

Prachtige zonsopkomst in boven Wolkenstein - Ute Ludwig
Prachtige zonsopkomst in boven Wolkenstein - Ute Ludwig

De lift valt enkele keren stil

Terwijl we staan te wachten, valt de lift stil. En even later nog een keer. De wachtenden worden onrustig, sommigen gaan weg. Alles in mij roept om hetzelfde te doen, maar de rest van de groep houdt me nog even tegen. En uiteindelijk staan we er toch in. Als haringen in een ton. Langzaam zet het gevaarte zich in beweging. En even later zijn we boven.

Het is één van de 450 liften die het skigebied, Dolomiti Superski telt. In totaal 12 valleien met 1200 kilometer aan skipistes hebben zich bij het consortium aangesloten, dat dit op één na grootste skigebied ter wereld bestiert. Het is een ongelooflijke operatie. Vier miljoen skiërs kopen hier jaarlijks een skipas. Een aantal dat nog steeds groeiende is.

De start van het seizoen was niet makkelijk

Het was niet eenvoudig om dit jaar van start te gaan, vertelt één van de eigenaren van het hotel, waar we al een jaar of 8 te gast zijn. Klimaatverandering gaat ook aan de Dolomieten niet voorbij. Al vanaf november draaiden de sneeuwkanonnen, als dat tenminste weertechnisch mogelijk was, overuren, om elke van die 1200 kilometer skipiste open te krijgen. Weer lukte het, maar het was een enorme klus. De enkele keren sneeuw die in december nog volgden, maakten het plaatje compleet. Toch viel maar de helft van de tot nu gebruikelijke hoeveelheid.

Een ijswaterval naast de piste - Reinout van den Born
Een ijswaterval naast de piste - Reinout van den Born

Was het vanochtend nog bewolkt, nu we weer boven staan, schijnt het zonnetje aan opnieuw een staalblauwe hemel. Eigenlijk iedere dag sinds onze aankomst, afgelopen vrijdag, hebben we dat zo gezien. Hoewel het koud is, slaagt de zon er toch in om het leeuwendeel van de sneeuw op de zuidhellingen te laten dooien. Zo kun je goed zien dat er maar weinig ligt.

Aan het einde valt veel meer neerslag

Daar waar het de laatste jaren met de sneeuw aan het begin van het seizoen soms tegenvalt, komt die sneeuw aan het einde des te meer. Maar dan wel boven 2000 meter, zo vertellen ze in Wolkenstein. Het zijn de lagedrukgebieden op de Middellandse Zee bij Genua die hier de neerslag brengen. Ze stuwen aan hun voorzijde met zuidelijke winden vochtige lucht vanaf de Middellandse Zee tegen de zuidkant van de Alpen op. En dan gaat het los.

Wel wordt die lucht steeds warmer. Vorig jaar hebben we daar ook zelf een voorbeeld van meegemaakt. Hoewel Wolkenstein op een hoogte van 1600 meter ligt, begon het op een avond toch ineens te regenen. En niet zo’n beetje. Er viel meer dan 20 millimeter. Gelukkig werd de regen nog door een centimeter of 5 aan verse sneeuw gevolgd, anders had het er wel heel treurig uitgezien. Op een hoogte boven 2200 meter viel wel 40 centimeter sneeuw.

Eén van de adembenemende uitzichten tijdens het skiën - Reinout van den Born
Eén van de adembenemende uitzichten tijdens het skiën - Reinout van den Born

Zorgen hebben de Italianen nog niet

Zorgen hebben ze er in het noorden van Italië nog niet van. Het skigebied investeert ieder jaar ongeveer 100 miljoen euro in het verbeteren van de technologie, zowel voor de skiërs als voor de productie van sneeuw. Er staan werkelijk ontelbare sneeuwkanonnen in het gebied die vanuit speciaal voor dat doel aangelegde waterbekkens worden gevoed. Werkelijk alles en iedereen in de bij het consortium aangesloten valleien leeft van het toerisme in het gebied.

Het is druk op de pistes

Op de pistes is het vandaag druk. Hoewel het nog maar de derde week van januari is en laagseizoen, komen we bij diverse liften toch in rijen terecht. Het geheim van de Dolomieten is overduidelijk bij steeds meer mensen bekend. We komen ook veel Nederlanders tegen.

Begrijpelijk is het wel. De combinatie van goed geprepareerde pistes, moderne liften, een adembenemende natuur, moderne hotels en restaurants die je hier vindt, is op andere plekken moeilijk te overtreffen. Er zou wat meer après-ski kunnen zijn, zullen jonge Nederlanders verzuchten. Waarop andere zullen antwoorden, nee laat maar zo. Lekker rustig.

De zuidhellingen worden in de zon alweer bruin - Reinout van den Born
De zuidhellingen worden in de zon alweer bruin - Reinout van den Born

Nog enkele keren naar beneden

En zo suizen we nog enkele keren naar beneden. De sneeuw is wit, de zon geel. Vanuit het noorden veroveren nieuwe schapenwolken de Dolomieten. De temperaturen gaan weer omlaag. Het is winter in het noorden van Italië. En heel veel mensen willen dat weten ook.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller