Pasen komt met tradities, en met een brandlucht

Foto boven: Het paasvuur in Eibergen - Wikipedia

Het paasweekeinde staat weer op het punt van beginnen. En Pasen komt met tradities. Voor de mensen die het vieren, maar ook voor meteorologen.

Advertentie

Nee, en voor het weergilde gaat het daarbij niet om het paaseieren zoeken, al is iedereen natuurlijk wel benieuwd hoe het weer er op dat moment uitziet. De meteorologische tradities hebben te maken met de moeilijkheid van de paasverwachting en ook met een bijzonder fenomeen, dat tijdens de paasvuren vaak van toepassing blijkt te zijn.

Het paasvuur in Eibergen - Wikipedia
Het paasvuur in Eibergen - Wikipedia

Maken van paasverwachting vaak lastig

Laten we beginnen met die verwachting. Eerder deze week schreven we op Weerverteller.nl al hoe lastig het maken van een goede paasverwachting vaak blijkt te zijn. Dit alles hangt samen met de grote temperatuurverschillen die je in deze tijd van het jaar kunt tegenkomen tussen het binnenland van Europa en de gebieden die dichterbij de zee liggen.

Dit jaar is dat niet anders. Donderdag werd het in de omgeving van Berlijn bijna 28 graden, terwijl ons eigen Maastricht in de regen niet verder kwam dan 8,5 graden. Koude lucht troffen we dus langs de westrand van Europa aan, terwijl de lucht verder naar het oosten juist veel warmer was. Daartussen lag de overgangszone, een gebied met bewolking en regen, waarvan de bijbehorende neerslag ook langere tijd de oostelijke helft van Nederland bedekte. Overigens speelde het noodweer in de Alpen zich in dezelfde overgangszone af.

Verwachting soms volledig de mist in

Zo’n tweedeling hebben we ook in het verleden tijdens de paasdagen vaak gezien. Niet zelden ging de paasverwachting, door het grillige gedrag van zo’n front dichtbij, volledig de mist in. Soms was dat positief en scheen de zon, terwijl regen werd verwacht. Het kwam ook voor dat enkele dagen met zonnig en warm weer ons door de neus werden geboord en dat het in plaats daarvan bewolkt, regenachtig en koud was, doordat het front toch kwam.

Advertentie

Terwijl we vandaag nog met de overgangszone van dit jaar te maken hebben, ziet het er voor het komende paasweekeind wel goed uit. Laten we hopen dat het ook zo uitkomt.

De paasvuren

Een andere traditie met de paasdagen is het in het oosten van het land ontsteken van de paasvuren. Dat gebeurt onder meer in Gelderland, Overijssel en Drenthe, maar ook in delen van Groningen, Friesland, Utrecht, Brabant en Limburg. En in bijna heel Duitsland.

Door de droogte van de laatste tijd zag het er in Nederland naar uit dat de meeste paasvuren geen doorgang konden vinden, maar door de regen van de laatste dagen gaan veel vuren alsnog door. Dit tot vreugde van de organisatoren en de vele bezoekers die er jaarlijks zijn.

Op de een of andere manier vaak een oostenwind

In de delen van het land waar geen paasvuren worden gehouden, merken we er geregeld toch wat van. En dan komen we bij een volgende meteorologische traditie tijdens de paasdagen. Op de één of andere manier is het namelijk zo dat de wind gedurende de paasdagen niet zelden uit richtingen tussen oost en noordoost waait, vanuit de gebieden met de vuren dus.

De rook, die bij de paasvuren de lucht in komt, drijft op die manier naar het westen en zo krijgen ook de gebieden zonder vuren rooklucht over zich heen. Ik kan me van paasweekeinden uit het verleden herinneren hoe ik midden in de nacht ineens naast mijn bed stond, doordat ik in huis een brandlucht rook. En onmiddellijk checkte of het huis niet in brand stond. Totdat ik me realiseerde dat het de brandlucht van de vuren was. Die kan heel indringend zijn.

Er kan met Pasen dus weer een brandlucht zijn

Dus ja, voor de mensen die geen binding met de paasvuren hebben, de waarschuwing dat dit ook in de nacht naar zondag en maandag weer kan gebeuren. In beide nachten waait de wind uit het oosten en drijft de rook van de vuren dus naar het westen. Het zal vast weer goed te ruiken zijn. Meestal betekent dit gelukkig niet dat het huis in brand staat.

Iedereen ook vanaf hier een prachtig (met mooi weer) en rustig paasweekeinde toegewenst!

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie