Wie deze dagen buiten komt en het weer op zich laat inwerken, zal toch vaak aan de eerste drie weken van juni terug moeten denken. Met temperaturen die overdag vrijwel overal onder 20 graden liggen, veel wolken in de lucht en steeds weer gebieden met regen of buien die passeren. Je kunt op dit moment niet goed zonder jas op pad gaan.
En dat terwijl het toch echt juli is. Dat koele weer bij ons is opvallend. Op de aarde als geheel mag het nu dan even niet meer recordwarm zijn, op het noordelijk halfrond en in de tropen is dat nog wel zo. En dat wij, evenals veel andere landen in Europa, tegelijkertijd een weertype hebben dat doet terugdenken aan de mindere zomers van de jaren ’70, ’80 en ’90 van de vorige eeuw, geeft wel aan dat we pech hebben. Je mag gerust zeggen dat het even tegenzit.
Zee niet meer recordwarm
Overigens zijn de zeeën op het noordelijk halfrond niet meer recordwarm, die eer is nu aan 2023 voorbehouden. Daarbij zijn ze nog wel warm genoeg om, in de vorm van Beryl, de vroegste orkaan van de vijfde categorie op de rails te zetten. In die zin is er nog altijd veel energie in het Oceaanwater voorhanden. En verdampt er ook nog altijd genoeg om het bij ons af en toe flink te laten regenen. Dat merkten we gisteren op diverse plaatsen ook weer.
Het was een bewolkte en vaak grijze dag met vooral in de ochtend op veel plaatsen af en toe regen. In het algemeen kwam tussen 3 en 5 millimeter omlaag, in het uiterste zuiden was het tussen 5 en 10 millimeter. Bij de weeramateurs was Vierhouten op de Veluwe het natst met 12 millimeter. Verder was het gisteren kil met temperaturen beneden 20 graden.
Vandaag regenachtig
Vandaag ziet het er niet veel beter uit. Aan de rand van een lagedrukgebied, dat zich bij Schotland vormt en daarna de Noordzee op trekt, passeert een gebied met bewolking en regen vanuit het westen. In het westen begint de regen aan het begin van de ochtend, het oosten is vanaf een uur of 10 aan de beurt. Op de meeste plaatsen blijft het ongeveer 6 uur regenen, daarna wordt het minder en spettert het nog af en toe. Laat in de middag en in de avond kan vanuit het westen ook de zon zich nog even laten zien. De matige, aan zee af en toe vrij krachtige wind waait uit richtingen tussen west en zuidwest en de temperaturen komen uit op waarden tussen 14 en 17 graden. Maar in regen is het soms niet warmer dan 12 graden.
Vanavond is het dus even droog met een paar opklaringen, vannacht neemt de bewolking weer toe en trekt een volgende storing met buiige regen vanuit het westen het land binnen. Ook dan kan het tijdens de passage ervan weer even flink doorplenzen. Doordat het bewolkt is en regenachtig, wordt het niet kouder dan tussen 12 en 14 graden. Verder draait de wind van zuidwest naar noordwest om tegen de ochtend aan zee langzaam toe te nemen.
Morgen vrij veel wind
Morgen overdag trekt de regen, vroeg in de ochtend, via het oosten het land uit. Daarna is het op de meeste plaatsen droog en wisselen de zon en stapelwolken elkaar af. Vooral in het noorden kunnen nog wel een paar buien vallen. De noordwestelijke wind trekt boven land aan tot matig of vrij krachtig, aan zee komt een krachtige en in het Waddengebied later af en toe harde wind te staan. Daarbij heeft die wind ook nog eens een sterk vlagerig karakter. De temperaturen komen op veel plaatsen op 17 of 18 graden uit, in het noorden blijft het nog iets koeler.
Vrijdag is een dag die overdag min of meer droog verloopt, met opnieuw ruimte voor de zon, afgewisseld door wolken. Later in de middag en in de avond worden de wolken dikker en kan in het uiterste noorden wat regen vallen. De wind draait dan opnieuw naar het zuidwesten en voert wat warmere lucht aan waarin het in het zuiden 21 of 22 graden kan worden, maar daarmee zitten we nog steeds onder normaal voor deze tijd van het jaar.
Weekend met twee gezichten
Het weekend kent twee gezichten, met zaterdag de passage van een storing en enige tijd buiige regen en temperaturen tussen 17 en 21 graden. Zondag lijkt een grotendeels droge dag te worden met meer zon, een zuidwestelijke wind en iets hogere temperaturen.
Voor de periode na het weekend ziet het er nog steeds naar uit dat we opnieuw aan zomerweer mogen gaan denken. Het komt maandag en dinsdag nog wat aarzelend op gang, maar moet vanaf woensdag dan toch in een aantal zomerse dagen uitmonden met flink wat zon en een warme zuidelijke wind. Wel lijkt de luchtvochtigheid die dagen behoorlijk hoog te zijn, zodat het weer een wat klam karakter krijgt. Dit betekent ook dat de buienkans blijft bestaan.