Noordkant Alpen klaar voor skiërs, zuidkant nog niet

Foto boven: Een plaatje uit de Dolomieten van vanochtend. De pistes zijn wit, de omgeving kan nog sneeuw gebruiken - Webcam

Met de decembermaand op de kalender breekt ook het wintersportseizoen aan. En begint het webcamstaren. Hoe staat het er in mijn gebied voor?

Advertentie

Met de hogere temperaturen van tegenwoordig in Europa is de start van het seizoen voor wat de sneeuwzekerheid betreft al lang geen abc’tje meer. Voor sneeuw in de bergen heb je niet alleen de juiste temperatuur, maar ook neerslag nodig. En dan het liefst natuurlijk in de vorm van sneeuw. Het is allemaal niet meer zo makkelijk als het ooit was.

Een plaatje uit de Dolomieten van vanochtend. De pistes zijn wit, de omgeving kan nog sneeuw gebruiken - Webcam
Een plaatje uit de Dolomieten van vanochtend. De pistes zijn wit, de omgeving kan nog sneeuw gebruiken - Webcam

Lagedrukgebied Boris

De harten van wintersporters kopten halverwege september al sneller toen lagedrukgebied Boris in Centraal-Europa een overstromingsramp veroorzaakte, maar vooral in de Oostenrijkse Alpen ook een dikke sneeuwlaag achterliet. Op sommige plekken viel in één keer anderhalve meter. Dat was dan toch een geluk bij een ongeluk. Maar we hadden buiten het nieuwe klimaat gerekend. Het werd weer warm en de sneeuw was ook zo weer weg.

Uithuilen en opnieuw beginnen. Daar zijn we nog steeds mee bezig. Vooral aan de noordkant heeft het regelmatig gesneeuwd, maar zaten er steeds ook perioden met felle dooi tussen. Toch hebben de meeste gebieden er inmiddels – zeker op een hoogte van boven 1000 tot 1500 meter – een mooie basis opgebouwd. Er ligt tussen 50 centimeter en een meter. Nog wat verder omlaag moet nog duidelijk wel aan de situatie geschaafd worden.

Aan de zuidkant nog precair

Aan de zuidkant van de Alpen is de situatie zeer precair. De webcams in mijn skigebied (Dolomieten – Sella Ronda) laten nu nog bar weinig sneeuw zien. Op wat grotere hoogte ligt er wel iets, maar het dal met daarin ons hotel is nog helemaal bruin. Verder wordt met behulp van sneeuwkanonnen als een gek gewerkt om de pistes besneeuwd te krijgen. Dat lukt wel. Er is ook water genoeg, want er is de afgelopen zomer een bak aan regen gevallen.

Zoals eerder in dit verhaal al aangegeven, is sneeuw aan het begin van het wintersprotseizoen in de Alpen geen zekerheid meer. Vaak is het eerst nog te warm en valt niet alle neerslag in de vorm van sneeuw. Een ander probleem is dat lagedrukgebieden niet zo makkelijk meer naar het zuiden komen als vroeger. Daar heeft de zuidkant van de Alpen last van. Het kan er dus wel koud genoeg zijn voor sneeuw, maar dan moet die sneeuw ook kunnen vallen.

Dolomieten

We zijn nu een keer of zeven naar de Dolomieten geweest, altijd in week 3 van januari. Het is nog nooit gebeurd dat we er niet konden skiën. Sterker nog: iedere keer waren nagenoeg alle pistes open, soms wel met de hulp van grote hoeveelheden kunstsneeuw. Het landschap rondom de pistes varieerde echter nogal van jaar tot jaar. Van totaal winters, tot in grote gebieden toch overwegend bruin. En dat in een gebied dat als zeer sneeuwzeker te boek staat.

Ook dit jaar is de aanloop er ronduit droevig. Net als in de Oostenrijkse Alpen viel halverwege september ook in de Dolomieten even een flinke hoeveelheid sneeuw. Het was het witste moment van de aanloop naar het skiseizoen tot nu toe. Daarna is ook in de Italiaanse Alpen alles weer weg gedooid. En is het wachten op nieuwe aanvoer.

Vrijdag en zaterdag kansen

Kijken we naar de weerkaarten voor de komende periode, dan zijn er in de Dolomieten vandaag, vrijdag en komende zaterdag kansen op (wat) sneeuw. Grote hoeveelheden zitten nog niet in de pijplijn. Als er wat valt, is het wel sneeuw. De lucht is er koud genoeg voor. Voordeel van die vrij koude lucht is verder dat de sneeuwkanonnen ongestoord hun werk kunnen doen.

Aan de noordkant van de Alpen en ook in Frankrijk ziet het er stukken beter uit. Vooral vanaf het komende weekend gaat het aan de west- en noordkant van de Alpen – tot in de dalen – een aantal dagen lekker sneeuwen, waarbij de basis voor het komende wintersportseizoen daar een stuk breder wordt. En dus zullen ook steeds meer gebieden er hun deuren openen.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller