Nieuwe golf ijskoude lucht naar sneeuwgebieden Grote Meren

Foto boven: Lake-effect snow in het noorden van de VS - NASA

Een nieuwe golf met ijskoude lucht is vanuit Canada onderweg naar de regio van de grote Meren de Verenigde Staten. In het gebied is de afgelopen dagen plaatselijk al bijzonder veel sneeuw gevallen. De komende dagen komt er nog veel meer bij.

Advertentie

De sneeuwval in gebieden rond de Grote Meren heeft te maken met het zogenoemde ‘lake -effect snow’ fenomeen. Het ontstaat als zeer koude lucht, afkomstig vanuit Canada, over grote delen van de warme meren strijkt. De zeer koude lucht neemt veel vocht op en veroorzaakt stroomafwaarts veel sneeuwbuien. Vooral in gebieden die zich langere tijd onder zo'n lijn met sneeuwbuien bevinden, kunnen de sneeuwhoeveelheden enorm oplopen.

Lake-effect snow in het noorden van de VS - NASA
Lake-effect snow in het noorden van de VS - NASA

Anderhalve meter sneeuw

In enkele plaatsen in het noorden van de staat New York zijn de sneeuwhoeveelheden op deze manier de afgelopen dagen al tot zo'n 1,5 meter aangegroeid. De beelden vanuit die regio’s zien er indrukwekkende uit. Huizen, die verzonken liggen onder een dikke laag sneeuw, en bewoners die er eigenlijk niet meer uit kunnen. Gladheidbestrijders hebben ondertussen grote moeite om de doorgaande wegen open te houden. En daarbij sneeuwt het maar door.

Vandaag neemt de sneeuwval in de zwaarst getroffen gebieden af. Dat heeft met een tijdelijke draaiing van de wind te maken. Een nieuwe golf met ijskoude lucht is vanuit Canada echter alweer onderweg naar het gebied. Het eraan voorafgaande koufront passeert morgen de regio en dan gaat het opnieuw sneeuwen. Vanaf donderdag tot en met het komende weekend is het in het opnieuw ijskoud. Vooral op die plaatsen waar de wind in het verlengde van de meren waait, kan het stroomafwaarts opnieuw tot grote hoeveelheden sneeuw komen. Hoeveel precies is nog niet duidelijk, dat hangt van de exacte windrichting en de duur daarvan af.

Groot deel VS gaat even de winter in

Niet alleen het noordoosten van de VS krijgt met die nieuwe golf koude lucht te maken. Grote delen van het grondgebied van de VS duiken even de winter in. Ongeveer zeventig procent van het totale oppervlak van het land lijkt de komende dagen tijdelijk met temperaturen onder het vriespunt te maken te krijgen. Heel lang duurt die winteruitbraak overigens niet. Wat later in de periode komt boven de VS een zuidwestelijke stroming op gang, en dan wordt de zeer koude lucht opnieuw richting Canada terug geduwd. In Canada blijft het wel koud.

Lake-effect snow is een bekend fenomeen in het noordoosten van de VS. Ieder jaar komt het wel een aantal keren voor. Aan de oostkant van het Ontariomeer, in de regio Tug-Hill, valt iedere winter gemiddeld zo'n 7,5 meter sneeuw als gevolg van lake-effect snow. Ook de afgelopen dagen is daar op sommige plaatsen alweer 1,5 meter aan sneeuw omlaag gekomen. De verwachting is dat ook deze regio er nog flink wat sneeuw bij krijgt.

Wij hadden het in november

Ook in Nederland kan het tot flinke winterse buien komen als koude lucht, afkomstig vanuit het Noordpoolgebied, via de relatief warme Noordzee onze kant op komt. Dat gebeurde nog maar enkele weken geleden in de tweede helft van november. Op een hoogte van 5 km daalde de temperatuur boven Nederland toen tot min 38 graden. Boven de Noordzee ontstonden talrijke winterse buien die het land op trokken. In het binnenland kwam daarbij regionaal een sneeuwdek tot stand. Op sommige plaatsen lag even tussen 5 en 10 centimeter.

Langer geleden zijn de voorbeelden waarbij de Waddeneilanden met zware sneeuwbuien vanaf de Noordzee te maken kregen. Dat gebeurde onder meer in de winters van 1979 en die in het midden van de jaren tachtig. Op Terschelling viel in januari 1987 plaatselijk 80 centimeter toen zeer koude lucht boven de Noordzee tot de ontwikkeling van talloze sneeuwbuien leidde. Die sneeuwbuien trokken aan een stuk door Terschelling binnen.

Geen kant op

Een harde wind was er bovendien de oorzaak van dat de sneeuw op grote hopen waaide. De bewoners van Terschelling konden eigenlijk geen kant op, net zoals de bewoners van de in de VS door de sneeuw getroffen regio’s bij de Grote Meren nu. Andere eilanden in Nederland die wel eens met zware sneeuw te kampen hebben gehad, zijn Vlieland en Ameland.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller