Titanenstrijd in virtueel winterland houdt aan
Reinout van den BornWordt het begin januari 2025 winter of niet? Dat is de vraag die veel meteorologen zich nu stellen. Het Amerikaanse model, gesteund door veel AI-modellen en ook het Engelse UKMO-model geloven erin. Aan de andere kant staan het Europese en het Duitse model die een stuk genuanceerder zijn. Vooral tussen 5 en 7 januari is de spanning groot.
Een titanenstrijd is het, niet meer en niet minder. Een strijd ook die al langere tijd voortduurt. In het weer merk je er overigens niet van. En ook als weermodellen niet tot je dagelijks informatiebombardement behoren, gaat het allemaal langs je heen.
Het komt er in werkelijkheid nooit
Maar voor de weervolgers is het als zo echt als de winter zelf. Datgene waar ze altijd op hopen, en dat er in werkelijkheid nog helemaal niet is, heeft ze wel in de ban. Want zet de kou, die nog niet eens begonnen is, in de toekomst eigenlijk wel door? Of komt er virtueel al een einde aan, terwijl het werkelijke weer zich nog voor de eerste stap moet klaarmaken?
Het blijft heel bijzonder om de felle stemmingswisselingen in weerland waar te nemen, aan de hand van de eeuwigdurende stroom aan telkens weer nieuwe modelberekeningen. Jantje lacht, jantje huilt. Dan is er weer nieuwe hoop, gevolgd door diepe teleurstelling. Nuance is er ook wel, als modelberekeningen elkaar tegenspreken, euforie als alle tekenen goed zijn en de gewenste kans op wijzen. En dan ook altijd iemand die op de ‘euforiebremse’ trapt, de juichrem.
Weerbeleving speelt zich virtueel en in de toekomst af
Weerbeleving tijdens de winter speelt zich tegenwoordig vaak in de toekomst af, in een virtuele wereld waar berekeningen voorbijkomen die de werkelijkheid vrijwel nooit halen. Sociale media als X staan vol met de meest waanzinnige sneeuwverwachtingen, kaarten met daarop strenge tot zeer strenge vorst en dat tot in het einde der tijden. Met gasvoorraden die leeglopen, horrorwinters die toeslaan en alles wat daarmee samenhangt.
Al die plaatjes hebben in elk geval één ding met elkaar gemeen. Ze komen bijna nooit uit, want horen vrijwel altijd tot de meeste extreme berekeningen die de modellen steeds weer uitpoepen. En moeten daardoor vrijwel altijd met een korreltje zout worden genomen.
De appel valt niet ver van de stam
Nee, de nuance regeert niet, als het om verwachtingen voor de winter gaat. En ik kan er volledig in meevoelen, want heb mezelf er in het verleden ook maar al te vaak aan bezondigd. De appel valt wat dat betreft echt niet ver van de stam, daar moet ik gewoon eerlijk in zijn.
We willen het zo graag. En dat is geen wonder, want het gebrek aan winterweer heeft in Nederland grote vormen aangenomen. En als het dan nog wel een keer zou lukken (kan het eigenlijk nog wel?) dan zouden we daar met zijn allen heel hard van gaan genieten.
Winter is nog niet echt in zicht
De werkelijkheid is dat zo’n periode nog niet in zicht is. Zoals in de aanhef van dit verhaal al aangegeven, is er met betrekking tot de verwachtingen voor een eventueel winterse periode in de eerste helft van de januarimaand nauwelijks iets veranderd. Nog steeds zien we de twee beschreven kampen in modellenland, die nog niet op elkaar af komen.
Dat veel AI-modellen voor de winter kiezen, zou als een klein voordeeltje voor het koude kamp kunnen gelden, maar verder is er dus nog niet echt een uitspraak over te doen. We zullen het moeten afwachten. Tot een keuze is gemaakt. En het weer het vervolgens ook laat zien.
Windrijke jaarwisseling
Tot die tijd gaan we op een windrijke jaarwissel af, met temperaturen tussen 4 en 8 graden en aan zee een stormachtige zuidwestenwind met windvlagen tot 90 kilometer per uur. In het uiterste noorden kan daarbij ook een beetje regen vallen, maar veel zal dat niet zijn. Morgen staat er in het noordwestelijke kustgebied mogelijk een tijdje een zuidwesterstorm, met windvlagen tot 100 kilometer per uur. De Wadden doen dan ook mee.
In de tweede helft van de middag passeert vanuit het noordwesten een actieve regenzone die flink wat water kan achterlaten. Op het front zelf kunnen ook in het binnenland zware windstoten optreden. Erachter stroomt dan eindelijk de koudere lucht het land binnen.
Winterse buien
Donderdag, vrijdag en ook zaterdag is het rustiger met een afwisseling van wolken en zon en een paar winterse buien. In de nachten kan het dan een graadje vriezen, overdag komen de temperaturen tussen 3 en 5 graden uit. Daarna wordt het spannend en komt vanuit het zuidwesten de grens met zachte lucht dichtbij. De koude groep in modellenland laat het vervolgens bij ons sneeuwen, maar op langere termijn koud en winters blijven.
De warme groep ziet in de loop van zondag de zachte lucht ons land al veroveren, met sneeuw en regen, waarna de winter in verdere verloop feitelijk gebroken is. Wie van de twee het wordt, is nu nog niet te zeggen, al lijkt de koude optie dus iets in het voordeel te zijn.
Ik wens iedereen een mooie jaarwisseling toe. En neem de drempel vooral veilig!