Zondagochtend kan het even serieus sneeuwen (met video)
Reinout van den BornEcht winterweer hebben we voorlopig nog niet in Nederland, maar het kan het komende weekend – en dan vooral zondagochtend vroeg – in elk geval in een deel van het land wel even serieus gaan sneeuwen. En ook dat is tegenwoordig bijzonder.
De sneeuwval van zondag heeft met het terugdringen van de koude lucht, waarin we ons nu bevinden, te maken. Eigenlijk is het jammer dat het zo gebeurt. De zachte lucht wint het pleit maar even, een dag later komt de koude lucht alweer terug. Een sneeuwdek dat was blijven liggen, had veel geholpen bij de winterkansen in de periode daarna.
De zachte lucht komt wel
Veel modelberekeningen lieten het lagedrukgebied, dat het koudere weer bij ons zondag beëindigt, oorspronkelijk ten zuiden van Nederland langs trekken. Het Europese model stond in zijn visie met een koers over de Britse eilanden naar het noordoosten lang alleen. Uiteindelijk zijn de andere modellen bijgedraaid, en komt de zachte lucht dus naar ons toe.
Vandaag trekt een gebied met enkele winterse buien van noord naar zuid over het land. In de westelijke helft zijn dit voornamelijk regenbuien, in het oosten kan er ook (natte) sneeuw bij zitten. Het wordt er waarschijnlijk nergens wit van, of je moet je ergens op de hogere delen van de Veluwe of in het Limburgse heuvelland bevinden. Voor en na de buien kan ook de zon zich laten zien. Op het warmste moment van de dag wordt het 3 tot 6 graden.
Nog een enkele winterse bui
Ook vanavond, vannacht en morgenochtend komt nog een enkele winterse bui voor. Verder zijn er opklaringen en daalt de temperatuur in het oosten van het land tot een enkele graad onder het vriespunt. In het westen blijft het kwik enkele graden boven nul. De wind draait geleidelijk van west tot noordwest naar zuidwest tot west en neemt langzaam verder af.
Morgen, later op de dag, wordt het geleidelijk droog. Vooral in de ochtend breekt de zon nog af en toe door, in de middag komt er vanuit het zuiden meer (hoge) bewolking. De wind draait verder door naar zuid tot zuidwest en het wordt in de middag niet warmer dan 2 tot 4 graden.
Dan de sneeuw
In de nacht naar zondag is het eerst nog droog, met temperaturen die tot aan het vriespunt draaien. Dat bij een aantrekkende en naar zuidoost tot oost draaiend wind. Het Amerikaanse model is het enige dat de neerslag al zaterdagavond het land laat binnenkomen. Het gaat dan om 2 tot 3 centimeter. Tegen de ochtend wordt het in dat geval regen.
Alle andere modelberekeningen zijn 4 tot 8 uur later. Ook in die gevallen begint de neerslag als sneeuw. Die kan een deel van de ochtend nog aanhouden, vooral in de noordelijke helft van het land. Het zuiden van het land is het eerste gebied dat met regen te maken krijgt.
Regionaal 5 tot 10 centimeter?
Het model dat de sneeuw er op de rustigste manier laat inkomen en in het grootste gebied (vrijwel geheel Nederland) is het Harmonie-model van het KNMI. Het komt met een uitgebreide sneeuwzone die gedurende enkele uren tot 5 centimeter sneeuw per uur kan achterlaten. Dat zijn in de Nederlandse situatie serieuze hoeveelheden. In een west-oost gerichte strook over het midden van het land wordt tussen 5 en 10 centimeter sneeuw verwacht.
In alle gevallen gaat de sneeuw wel vooraf aan zachte lucht. Zodra de wind naar het zuidwesten is gedraaid, komt die het land binnen. Vanaf dat moment zien we dan ook een snel oplopende temperatuur. In de middag wordt het 10 tot 12 graden en smelt de sneeuw weer snel weg. Het noordoosten is het laatste gebied dat zachter wordt, aan het begin van de avond. De zuidwestenwind kan daarbij aan zee een tijdje hard tot stormachtig worden.
Maandag komt de koude lucht alweer terug
Maandag bevinden we ons eerst nog in de zachte lucht. In de loop van de dag trekt het koufront van de depressie over en keert de koude lucht terug. Op de overgangszone valt in de avond regen en erachter draait de wind naar west tot noordwest, waarmee niet alleen de koude lucht, maar ook winterse buien vanaf de Noordzee het land op kunnen komen.
Dat weertype, met een afwisseling van wolken en zon, een enkele winterse bui, in de nacht vooral in het binnenland lichte vorst en overdag temperaturen tussen 3 en 5 graden, houdt vervolgens tot en met donderdag aan. Daarna zien we het hogedrukgebied, dat tot die tijd bij Groenland en IJsland ligt, in beweging komen en zich naar onze omgeving verplaatsen.
Later alsnog stabiel vriesweer?
Mocht het zo gaan, dan staat vanaf eind volgende week een stabilisatie van het weerbeeld op het programma, krijgen we meer zon, worden de nachten kouder, maar kan het kwik overdag nog steeds boven het vriespunt komen. En dat heeft te maken met het vanaf dan ontbreken van koude bovenluchten. De temperaturen boven onze hoofden lijken tegen die tijd juist flink omhoog te gaan. En dat houdt een echte afkoeling aan de grond tegen.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller