Morgen even genieten van een paar uur sneeuwval
Reinout van den BornHet wordt morgen vroeg dag, maar voor sneeuwliefhebbers onder ons is er morgenochtend toch even iets te genieten. Zo vaak sneeuwt het in Nederland niet meer, en als zich daarbij een laagje van tussen 2 en 5 centimeter vormt, is dat de moeite waard.
Toegegeven, het is met de zeer zachte lucht die zich er direct achter bevindt nu niet de sneeuwval die we het liefste willen, maar vlokken zijn vlokken. En de omstandigheden zien er toch gedurende een uur of 4 achtereen zeer goed uit voor echte sneeuwval.
Dauwpunten onder nul
Om de mooiste sneeuwval te krijgen, moeten de temperaturen in Nederland net iets onder nul liggen, bij dauwpunten duidelijk onder nul en een bodem die niet al te warm is. Een beetje wind mag er ook wel bij zitten, om de luchtlaag hogerop doorgemengd te houden.
Aan eigenlijk elke van deze voorwaarden wordt morgenochtend vroeg voldaan. Zo’n beetje vanaf middernacht of net daarna dringt de neerslagzone het zuiden van het land binnen. Eerst kan daar nog een beetje regen vallen, maar al snel is dat sneeuw en naarmate de intensiteit van de sneeuwval toeneemt, gaan ook de temperaturen weer iets omlaag.
Ook een stevige wind
Tijdens het hoogtepunt van de sneeuwval zal het een paar tienden van een graad vriezen, bij een dauwpunt van -1 of -2 graden en een matige, aan zee krachtige oostelijke tot zuidoostelijke wind. Ideale omstandigheden voor een mooie sneeuwsituatie dus.
Over de totale hoeveelheden lopen de modellen een beetje uiteen. Het Amerikaansen en Duitse model komen met een centimeter of 2, Arome, het ECMWF en het Harmonie model van het KNMI komen in grote delen van het land met maximaal 5 centimeter, in hogere delen van Gelderland en Overijssel mogelijk nog een enkele centimeter meer. Gebieden die mogelijk iets buiten de boot vallen, zijn delen van Limburg en van het noorden van het land.
Na de sneeuw snel zacht en regen
Bereikt de sneeuw het zuiden al in de nacht, in het midden wordt de intensiefste sneeuwval tussen 6 en 10 uur verwacht, het noorden ziet de sneeuwval tussen 11 en 14 uur passeren. Daarna gaat de sneeuwval snel in regen over; regen die gedurende de middaguren nog lange tijd aanhoudt. Er kan daarbij een flinke hoeveelheid water vallen. Dit bij een naar zuidwest draaiende en toenemende wind en temperaturen die uiteindelijk tot een graad of 10 a 11 oplopen. Het sneeuwlaagje is daarmee dus geen lang leven beschoren.
Overigens blijft de zachte lucht niet lang bij ons. In de nacht naar maandag en maandagochtend liggen de temperaturen op de meeste plaatsen nog wel in de dubbele cijfers, maar maandagmiddag draait de wind naar west tot noordwest en stroomt opnieuw koudere lucht het land binnen. Die wind is in de ochtend aan zee nog hard, mogelijk nog even stormachtig, maar neemt in de middag weer wat af. Verder is het bewolkt en valt nu en dan wat regen. Op het koufront bevindt zich een band met intensievere en ook wat buiige regen.
Vanaf dinsdag weer in de koude lucht
Vanaf dinsdag bevinden we ons dan weer in de koude lucht. Nu en dan drijven daarin winterse buien met hagel en natte sneeuw vanaf de Noordzee het land binnen. Dinsdag kan dat in de loop van de dag ook in lijnvorm gebeuren. Rondom de buien laat de zon zich af en toe zien. Er waait een vrij stevige wind, in het binnenland zuidwestelijk en aan zee westelijk tot noordwestelijk.
Woensdag wordt het vanuit het zuidwesten rustiger, als een rug van hoge luchtdruk het land binnendringt. Het kwik ligt bij dit alles tussen 3 en 5 graden, in de nachten kan het tijdens opklaringen tot een enkele graad onder het vriespunt afkoelen.
Interessante situatie
Donderdag ontstaat een interessante situatie. Vanuit het gebied bij de Azoren komt een nieuw lagedrukgebied opzetten. Deze keer lijkt het een zuidelijkere koers te volgen dan zijn voorganger van dit weekend, met de kern over het noorden van Frankrijk naar het zuiden van Duitsland.
De bijbehorende sneeuwzone zou de zuidelijke helft van ons land kunnen bereiken, maar wordt door enkele modellen nog wat noordelijker ingetekend. Mocht deze sneeuwval Nederland bereiken, dan gaat het om sneeuw die potentieel wel kan blijven liggen.
Blijft de sneeuw liggen, dan wellicht winter
Sneeuw die blijft liggen, zou het winterweer kunnen helpen dat in de periode hierna nog steeds kan ontstaan, omdat vanaf later volgende week nog altijd het ontstaan van een hogedrukgebied wordt berekend. Het zou, volgens de nieuwe pluimberekeningen, in elk geval tot en met de maandag daarna tot een vorstperiode kunnen leiden, met in de nachten lichte tot matige vorst en overdag temperaturen die rond het vriespunt uitkomen.
In de dagen daarna wordt het weer spannend, gevoed door onzekerheid over de plek waar de kern van het hogedrukgebied dan uitkomt. Aflandige winden met richtingen tussen zuid en oost blijven dan nog steeds mogelijk, met de daarbij behorende koude opties (inversiekou), maar de kansen op aanlandige winden (tussen zuidwest en noordwest) zijn dan in de meerderheid. En die zouden de temperaturen natuurlijk weer voornamelijk boven nul brengen.
Vergeet niet te genieten
En zo is er de komende tijd nog heel wat om over na te denken. Maar vergeet morgenochtend niet van de sneeuw te genieten, als je daar van houdt. Die speelt zich in de werkelijkheid af.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller