Eerste poging winter mislukt, tweede in de maak
Reinout van den BornIn de modellenstrijd rond de eventueel winterse periode die later deze maand volgt, is de eerste slag voor het Europese ECMWF-model. Stond het lange tijd alleen in zijn verwachting dat het zondag zachter zou worden, tegenover andere modellen die een winterinval voorzagen, nu blijkt toch dat de Europese visie doorzet.
De andere rekenmodellen, inclusief het Amerikaanse dat zo lang volhardde, hebben hun keutel ingetrokken. Het gaat in de nacht naar zondag en zondag overdag waarschijnlijk wel een tijdje sneeuwen, maar het is dan wel sneeuw die aan veel zachtere lucht voorafgaat. In de middag en avond steekt een straffe zuidwestelijke wind op en stijgen de temperaturen op de meeste plaatsen tot boven 10 graden. En dooit de vers gevallen sneeuw weer weg.
Eerste aanval van de winter komt er niet
Voor zondag is de onzekerheid nu dus uit de kaarten verdwenen. Een eerste aanval van de winter komt er niet. Het is tot en met zondagmorgen wel relatief koud, er kunnen ook wel winterse buien vallen, maar een periode met winterweer kunnen we het niet noemen.
Vanaf maandag moeten we opnieuw beginnen. Aan een nieuwe poging wordt meteen gewerkt. Die zou, vanaf het weekend daarna, tot de komst van een hogedrukgebied boven Scandinavië kunnen leiden. En ook dat is in deze periode een interessante optie.
Kijken we naar het winterdashboard, dan staan de meeste seinen – net als gisteren – nog steeds op groen. De eerste poging om de winter duurzaam in Nederland te krijgen, mag dan mislukken, op de achtergrond ziet het er ook voor de tweede poging in principe goed uit.
Er is ruimte voor nieuwe pogingen
Zo worden voor de komende weken zowel een negatieve AO-index als NAO-index verwacht. Beide wijzen richting hoge barometerstanden in en rond het noordpoolgebied en relatief lage luchtdruk in de omgeving van de Azoren. Ook heeft de sterke poolwervel nog altijd geen macht over het weer in de luchtlagen onder zich. Dit geeft de atmosfeer de ruimte om aan andere drukverdelingen dan alleen een westcirculatie te denken. En dat gebeurt ook.
Nadat de zachte lucht ons land zondag heeft veroverd, volgt een dag later alweer een koufront. We beginnen dan van voren af aan. Opnieuw koelen de bovenluchten af en neemt de kans op winterse buien toe, zeker als dinsdag een volgend lagedrukgebied passeert. Van de precieze koers ervan hangt af of, en zo ja waar precies opnieuw sneeuw gaat vallen.
Winterse buien
In de dagen daarna zijn vooral de noordelijke provincies nog gevoelig voor een paar winterse buien vanaf de Noordzee. In de zuidelijke provincies lijkt het in de tweede helft van volgende week alweer droog te worden met meer zon en in de nachten tijdens opklaringen lichte vorst. Overdag komen de temperaturen nog tussen 3 en 5 graden boven nul uit.
Terwijl dit gebeurt zien we hoe het hogedrukgebied bij Groenland vanaf komende donderdag aan de wandel gaat en zich naar Schotland of het zuiden van Scandinavië verplaatst. Het Amerikaanse model heeft Schotland als bestemming, het Europese model als eerste het zuiden van Noorwegen en daarna de Baltische staten.
Oostelijke tot zuidoostelijke wind
In de visie van beide modellen komt er tegen het einde van volgende week hierdoor een oostelijke (in de Europese berekening nog later in de tijd ook een zuidoostelijke) stroming uit de bus, met de aanvoer van koude, vanuit de centrale delen van het Europese continent afkomstige lucht. Ook in de extra berekeningen van beide modellen wordt deze ontwikkeling flink gesteund, al zien we op termijn natuurlijk ook weer zachtere opties opduiken.
Mocht dit het pad zijn dat later volgende week bewandeld gaat worden, dan kunnen we alsnog aan een periode met winterweer gaan denken. In dat geval niet van het type waarbij we meteen aan sneeuw moeten gaan denken, maar mogelijk wel aan schaatsijs, vooralsnog alleen op natuurijsbanen. Het is natuurlijk weer heel ver weg en daarmee kan er echt nog van alles gebeuren. Maar het is ook een nieuwe stip aan de horizon van deze winter.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller