Biedt ‘Canadian Warming’ strohalm voor de winterliefhebber?
Reinout van den BornEr is op termijn wellicht een sprankje hoop voor de winterliefhebber. Zowel het Europese als het Amerikaanse model laat op een termijn van 2 weken vanaf nu in de stratosfeer een eerste aanzet tot een zogenoemde ‘Canadian Warming’ zien. En zou die er echt komen, dan kan zo’n Canadian Warming de winter bij ons mogelijk een zetje geven.
De weerkaarten van nu zien er voor liefhebbers van winterweer voorlopig nog tamelijk hopeloos uit. Hogedrukgebieden houden zich vooral ten zuiden van Nederland op, lagedrukgebieden ten noorden. Bij ons waait de wind hierdoor bij voorkeur uit het zuidwesten en wordt overwegend zachte lucht aangevoerd. Alleen als aan de achterzijde van wegtrekkende lagedrukgebieden de wind even naar west- tot noordwest draait, kunnen golfjes met koudere lucht onze omgeving bereiken. Dat gebeurt bijvoorbeeld morgen en daarna weer op zondag.
Er is iets drastisch nodig
Om het weerbeeld echt uit zijn zachte patroon te krijgen, is iets drastischer nodig. Zoals een snelle opwarming van de stratosfeer boven de Noordpool die de poolwervel aan banden legt of van zijn plaats duwt. Dat gebeurde onder meer in de winters van 2018 en 2021, toen we in Nederland toch nog een tijdje de winter binnen de grenzen kregen. Zo’n SSW lijkt er de komende tijd echter niet te komen. Hoewel de kracht van de poolwervel de komende tijd zeker wat fluctueert, blijft hij gemiddeld genomen sterk en valt zeker niet uit elkaar.
Een andere mogelijkheid, die onder bepaalde omstandigheden voor delen van Europa interessant kan zijn, is die van een zogenoemde ‘Canadian Warming’. Ook in dat geval zien we een vrij plotselinge opwarming van in dit geval een deel van de stratosfeer. En wel het gedeelte boven Canada. De kern van de poolwervel wordt hierdoor meer richting Spitsbergen geduwd en tegelijkertijd wordt de poolwervel zelf aan de Canadese kant wat ingedrukt.
Canadian Warming wekt weinig interesse
Als je op het internet naar het mechanisme achter een Canadian Warming zoekt, dan vind je er niet zoveel over. Het is blijkbaar een fenomeen dat weinig interesse opwekt. De enige die er af en toe over spreekt, is de Amerikaanse poolwervel specialist Judah Cohen.
Voor hem, hij is ook een grote liefhebber van winterweer en vooral sneeuw, heeft het optreden van een Canadian Warming als negatieve bijwerking dat in de VS dan vaak een langere periode met zacht winterweer aanbreekt. Waarmee de kansen op sneeuw in Boston, de stad waar hij woont, voor langere tijd zeer gering zijn. In één adem voegt hij daaraan vaak toe dat er ook een gebied op aarde is dat wel van zo’n Canadian Warming kan profiteren: Europa.
Kans op hogedrukgebied bij Groenland neemt toe
Het proces dat erachter zit, is het ontstaan van een hogedrukgebied in de regio Groenland – IJsland. De kans daarop is in het geval van een Canadian warming een stuk groter dan anders. De laatste keer dat dit gebeurde was vorig jaar, in de tweede helft van november. Ook toen zagen we boven Groenland een tijdje een hogedrukgebied. Het leidde ertoe dat we in Nederland eind november en begin december twee vrij koude weken beleefden, met in de nachten geregeld een aantal graden vorst en ook een paar kleine sneeuwsituaties. Niks spectaculairs, maar toch leuk. Zeker als je het tijdstip waarop het gebeurde in ogenschouw neemt.
Mocht de Canadian Warming er begin 2025 (of nog iets eerder) komen, dan zou zo’n situatie zich kunnen herhalen, waarbij de details in de uitwerking bepalend zijn voor het antwoord op de vraag of en zo ja hoe het (winterse) weer zich bij ons zou ontwikkelen.
Komt die Canadian Warming er wel?
De grote vraag is voorlopig of de Canadian Warming er überhaupt komt. Het is niet heel gebruikelijk dat zo’n Canadian Warming zich midden in de winter voordoet. Meestal treedt het fenomeen (net zoals vorig jaar) in de tweede helft van november of in de eerste helft van december op. Wat dat betreft, moeten we de verwachting voor de komende twee weken ook nog met enige voorzichtigheid blijven bekijken. Het kan namelijk zomaar zijn dat het fenomeen weer net zo snel uit de verwachtingen verdwijnt als dat hij erin verschenen is.
Is het toch het sprankje hoop dat we zoeken?
Mocht het wel zover komen, dan is het interessant om te zien hoe de gevolgen ervan op het weer bij ons uitwerken. En of de Canadian Warming toch het sprankje hoop is waar winterliefhebbers naar zoeken. Daarom houden we het de komende tijd toch in de gaten.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller