Nieuwe klap voor NOAA: Amerikaanse regering wil klimaatonderzoek afschaffen
Reinout van den BornVolgens interne documenten heeft de Trump-regering plannen om het onderzoeksdeel van de Amerikaanse weerdienst NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) volledig af te schaffen. Alle weer- en klimaatlaboratoria zouden hun deuren moeten sluiten, en het budget zou drastisch worden teruggeschroefd.
Hoewel de plannen officieel gelden voor de begroting van 2026, wordt van NOAA verwacht dat de veranderingen onmiddellijk worden doorgevoerd, zo meldt CNN.

Snijden met de botte bijl
Het weer- en klimaatonderzoek zou door de bezuinigingen voor een belangrijk deel stil kunnen komen te liggen. En dat juist op een moment waarop het weer grilliger, extremer en ook kostbaarder wordt. Sectoren als de landbouw, scheepvaart en luchtvaart — die dagelijks leunen op nauwkeurige en gratis weerdata — zouden hard geraakt kunnen worden. Ook onderzoek naar levensgevaarlijk weer zoals tornado’s en zware stormen dreigt stil te vallen.
De plannen treffen niet alleen de onderzoekspoot, maar ook onderwijs, subsidies en klimaatprogramma’s binnen NOAA. Volgens de Amerikaanse regering zouden deze programma’s ‘niet in lijn zijn met de wil van het Amerikaanse volk.’
Klimaat = verleden weer, maar met grote gevolgen
Bij NOAA betekent ‘klimaat’ simpelweg: het weer zoals dat in de loop van de tijd is gemeten — en dus niet direct de menselijke invloed via fossiele brandstoffen, zoals de term ‘klimaatverandering’ wel impliceert. Toch raakt de voorgenomen bezuiniging juist dit cruciale deel van de organisatie keihard.
Van stormwaarschuwingen tot zonne-uitbarstingen
Het plan schrapt meer dan 27% van NOAA’s totale budget en ontmantelt het volledige onderdeel voor Oceanisch en Atmosferisch Onderzoek (OAR), waaronder ook het National Severe Storms Laboratory valt — dé plek waar gepoogd wordt om waarschuwingen voor tornado’s te verbeteren. Ook het Meteorological Development Laboratory, dat gericht is op het effectiever maken van de publieksgerichte weersverwachtingen, wordt wegbezuinigd.
Niet alleen klimaat en stormonderzoek zijn de dupe. De Nationale Oceaandienst, de Nationale Visserijdienst én het Space Weather Prediction Center (dat gevaarlijke zonne-activiteit in de gaten houdt) worden zwaar geraakt.
Meer olie, minder vis
Opvallend is dat het interne document aanbeveelt dat de Visserijdienst vooral de vergunningverlening moet gaan ‘versnellen’ om ‘Amerikaanse energie vrij te maken’ — lees: meer offshore olieboringen mogelijk te maken.
‘Een gevaar voor gemeenschappen’
De kritiek is dan ook niet mals. Senator Chris Van Hollen (Democraat, Maryland) waarschuwt: ‘Deze plannen brengen Amerikaanse gemeenschappen in gevaar. Ze hebben niets te maken met efficiëntie, maar maken ons juist kwetsbaarder voor verwoestende natuurrampen.’