30-Daagse: minder stabiel, maar niet nat en wel vrij warm
Reinout van den BornVoor het eerst sinds langere tijd ziet het ernaar uit dat het in onze omgeving wat wisselvalliger kan worden. Vanaf zondag zou het al zover kunnen zijn. De grote vraag is nu of dit een echte ommekeer is, of een kleine verandering tussendoor?
De eerste 10 dagen van april zijn met een gemiddelde temperatuur van 10,1 graden verlopen. Normaal over dezelfde periode is 8,6 graden, daar zitten we dus 1,5 graden boven. Opvallend is dat het verschil ook nu, net als in maart, overdag is gemaakt.

Hoge maximumtemperaturen, koudere nachten
De gemiddelde maximumtemperatuur over de eerste 10 dagen was 16,1 graden, tegen normaal 13,3 graden. Daarmee staat april tot nu toe op een 8ste plaats in de lijst van warmste aprilmaanden. De nachten waren over de eerste 10 dagen met gemiddeld 3,7 graden echter nauwelijks warmer dan gebruikelijk in dezelfde periode (3,6 graden).
Neerslag is er tot nu toe nog niet geweest, evenals in april 1906, 1974 en 2017. De droogste aprilmaand ooit in De Bilt was 2007, toen slechts 0,3 millimeter omlaag kwam.
Het wordt wisselvalliger, maar houdt dat aan?
Of het dit jaar ook zover komt, is zeer de vraag. In de nacht naar zondag en ook zondag overdag kan verspreid over het land al regen vallen. Ook volgende week, op dinsdag en op woensdag passeren mogelijk storingen. Maar wat gebeurt er daarna? Zet het wisselvallige weer door en wordt de droogteperiode van nu doorbroken? Ook keert het droge weer snel terug?
Week 1: van maandag 14 tot en zondag 20 april
Licht wisselvallig
Dinsdag en woensdag passage storingen
Temperaturen 17 tot 17 graden, soms hoger
De week begint wisselvallig met na een fraaie maandag op dinsdag en woensdag de passage van twee storingen. Later in de week lijkt zich opnieuw een hogedrukgebied ertussen te wurmen. Als dat gebeurt, verloopt de tweede helft van de week droog en met redelijk wat zon. Die ontwikkeling is echter nog broos en onzeker. Het zal toch wel licht wisselvallig zijn.
De wind waait de komende week uit allerlei richtingen en is niet al te sterk en de temperaturen lopen op tot tussen 14 en 17 graden, dinsdag en tegen het einde van de week mogelijk hoger.
Week 2: van maandag 21 tot en met zondag 27 april
We liggen vlakbij de overgangszone met warmte
Met name in het zuidoosten wisselvallig
Rustig en bovennormale temperaturen
We liggen tussen twee hogedrukgebieden in. Eén bij IJsland en Groenland en zich van daar tot over de oceaan uitstrekkend, het andere boven het zuidoosten van Europa. Bij ons is de luchtdruk relatief laag.
De overgangszone tussen warme lucht boven het zuiden en zuidoosten van Europa en koelere bij ons ligt van het noordwesten van Spanje via Frankrijk naar de Benelux en Duitsland. Deze zwabbert wat heen en weer. Wij lijken aan de koele kant te blijven.
Toch liggen de temperaturen boven normaal. De grootste kans op zon maakt het noordwesten, de grootste kans op buien het zuidoosten. Daarbij is het relatief rustig
Week 3: van 28 april tot en met 4 mei
Een hogedrukgebied dichtbij
Rustig weer met in het zuiden zon, in het noorden ook wolken
Boven normale temperaturen
Het hogedrukgebied op de oceaan komt naar het oosten en trekt via de Britse eilanden, België en Frankrijk naar het zuidoosten. In Nederland liggen we aan de noordkant van de as in een westelijke tot noordwestelijke wind die lucht vanaf de Noordzee aanvoert.
Het lijkt een vrijwel droge week te worden, een week waarin de noordelijke helft het gevoeligst is voor bewolking van de Noordzee. In het zuiden is de zon vaker te zien. Die verschillen zullen ook in de temperaturen terug te zien zijn. Toch lijken de temperaturen overal boven normaal uit te komen en is het – door de nabijheid van het hogedrukgebied – ook erg rustig weer.
Week 4: van maandag 5 mei tot en met zondag 11 mei
Licht wisselvallig
Af en toe een regen- of onweersbui
Bovennormale temperaturen
Hogedrukgebieden liggen ten noorden en noordwesten van Nederland, bij ons en boven de ons omringende landen is de luchtdruk relatief laag.
Het wordt licht wisselvallig met soms een regen- of onweersbui en tussendoor ook zonnige perioden. De wind is zwak en veranderlijk en de temperaturen blijven boven normaal uitkomen.
Dit is een periode waarin wat zwaardere buien zouden kunnen vallen. De vraag is echter of dit gebeurt. Het zal ook samenhangen met de hoeveelheid vocht die op dat moment in de bodem voorhanden is. En dat hangt weer sterk met de (niet zo natte) voorgeschiedenis samen.
Week 5 en 6: van maandag 12 mei tot en zondag 25 mei
Rugas verplaatst zich zuid van Nederland
Eerst droog, later wisselvalliger
Naar zuidwest draaiende wind en nog steeds vrij warm
In de laatste twee weken van de verwachting zijn de signalen niet erg sterk.
Als we al iets zien gebeuren, dan is het dat het zwaartepunt van de hogedrukgebied heel geleidelijk ten zuiden van Nederland komt te liggen, als uitloper van een sterk hogedrukgebied bij de Azoren dat we op dat moment op de weerkaart zien.
In week 5 zou het door de passage van de rugas tijdelijk droger en zonniger kunnen zijn, in week 6 zou het met een naar zuidwest draaiende wind weer wat wisselvalliger kunnen worden.
Beide weken blijven de temperaturen duidelijk boven normaal.
Samenvattend:
Hoewel het bijzonder stabiele weer, dat we de laatste tijd in Nederland hebben gehad, vanaf het komende weekend voorbij lijkt, is het nog niet meteen een natte periode die volgt.
Af en toe kan wel eens een bui vallen, zeker volgende week, maar echt groot lijken de neerslaghoeveelheden vooralsnog niet. Vaak is het droog en schijnt de zon. Ook komen de temperaturen vrijwel voortdurend boven normaal uit.
De vraag is hoe zwaar buien later in de periode uitpakken. Slagen die erin de bodem toch wat vochtiger te maken, dan kunnen we van een verandering spreken. Maar dat is onzeker.