Complexe verwachting: toch nog winter, of al vroeg lente?

Foto boven: Een kleurrijke start van de dag. Hoe gaat het verder? - John Oomen

De verwachting voor Nederland is de komende week behoorlijk complex. Koude en zachte lucht, lagedrukgebiedjes, bellen met kou op grotere hoogte, sneeuw en wind spelen een rol. En hoe precies is van tevoren op dit moment bijna niet voorzien.

Advertentie

Gisteren was het koud, met temperaturen tussen 3 en 5 graden en een behoorlijk koude wind. De lage gevoelstemperaturen hadden mede met aanvoer van de droge lucht te maken.

Een kleurrijke start van de dag. Hoe gaat het verder? - John Oomen
Een kleurrijke start van de dag. Hoe gaat het verder? - John Oomen

Vandaag zacht in het zuiden

Vandaag dringt zachte lucht het zuiden van het land binnen. Daar kan het vanmiddag met een beetje zon tussen 10 en 12 graden worden. In het midden en noorden houden wolken de overhand en blijven de temperaturen duidelijk lager. Bij dit alles waait een zwakke tot matige zuidoostenwind en kan uit de wolken hier en daar een spat regen vallen.

Brenger van de zachter lucht is een lagedrukgebied dat boven Frankrijk ligt, naar Bretagne trekt en daar weer oplost. Aan zijn oostflank waait een zuidelijke wind die de zachtere lucht naar het noorden duwt. Niet alleen aan het aardoppervlak, ook hogerop.

Een bel met koude lucht

Bij dit lagedrukgebied hoort een bel met koude lucht, hoog in de atmosfeer. Die blijft de komende dagen in de buurt van Nederland rondtollen, wordt steeds nadrukkelijker ingetekend en lijkt uiteindelijk in zijn eentje het verdere lot van dezer winter te bepalen.

Advertentie

Van waar de koudeput in de loop van de week naartoe tolt, zal in hoge mate afhangen of het bij ineens een stuk kouder, of meteen al lente zal worden. De inzet is dus hoog.

Onzeker vervolg

Kijken we naar de berekeningen van het ECMWF en het Duitse ICON-model, dan laten die het putje, na eerst lange tijd in de buurt van Nederland te hebben rondgetold, in de tweede helft van de week boven Duitsland terechtkomen en dan met een andere put fuseren, die vanuit het noordoosten bij Noordwest-Europa terechtkomt. Dan lijkt de poort voor koudere lucht vanuit het noordoosten ferm te worden geopend. En kan het even winter worden.

In de pluimberekeningen van het Europese model zien we dat dit wel één van de koudste oplossingen is. Vanaf komende dinsdag al zit er ook een flinke groep met veel zachtere oplossingen in het pakket, met windrichtingen die tussen zuid en zuidwest uitkomen. Het is een groep die in de loop van de tijd niet alleen groter wordt, maar ook steeds warmer.

Amerikanen enthousiaster over kou

Het Amerikaanse model was vanochtend wat enthousiaster over het koude vervolg. In dit model zien we het putje naar het westen trekken, om vervolgens over de Britse eilanden naar het noorden te worden afgevoerd. Aan de oostflank van een zich versterkend hogedrukgebied boven Groenland stort vervolgens een hoeveelheid zeer koude lucht vanuit het poolgebied omlaag die ons land in de loop van het nieuwe weekend kan bereiken.

Ervan uitgaande dat alle echt koud berekeningen voor de lange termijn deze winter niet zijn uitgekomen, is het gevoel dat een omslag naar zachter weer meer kans maakt dan de koude oplossing. Maar een gelopen koers is dat zeker nog niet. We moeten het afwachten.

Misschien een keer sneeuw?

In de tussentijd is het de komende dagen interessant om te volgen hoe de koudeput bij ons in de omgeving zich gedraagt. Het weerbeeld is daarbij zeer onvoorspelbaar.

Afhankelijk van de exacte positie van de put, de bovenluchttemperaturen in onze omgeving en de plaats van de stijgbewegingen, zou het zomaar op enige moment regionaal tot sneeuw kunnen komen. Misschien morgen al wel laat op de dag in het zuiden van het land, anders dinsdag op wellicht meerdere plekken. Daarvan hangen ook de temperaturen af.

We komen het vanzelf te weten

En ook voor de tweede helft van de week zijn de verwachtingen ronduit onzeker. Mogelijk begint dan de zachte periode dus al. Maar het kan ook zo zijn dat we de aanloop beleven naar toch nog een laatste periode met echt winterweer. We komen het vanzelf te weten.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie