De legendarische stormdag van 25 januari 1990

Foto boven: Windkracht 12 aan de kust - Fotopersbureau De Boer

Grote delen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland zuchten vandaag onder storm Darragh, met windsnelheden tot wel 150 kilometer per uur. Voor delen van Wales is zelfs een zeldzame code rood afgegeven. In Nederland blijft de storm een stuk rustiger, met aan de kust hooguit windkracht 7 en enkele pittige windstoten. Maar wie deze storm vergelijkt met wat Nederland 35 jaar geleden meemaakte, beseft al snel dat het bij ons destijds een totaal andere orde van heftigheid was.

Advertentie

We nemen je mee terug naar 25 januari 1990, een dag die voor velen nog helder op het netvlies staat. De dag van een van de zwaarste stormen in de moderne geschiedenis, die ons land compleet ontwrichtte: de storm die we nu kennen als orkaan Daria. Journalist en weerliefhebber Reinout van den Born, ik dus en destijds 21 jaar oud, beleefde die dag van dichtbij op een krantenredactie in Harderwijk. We zaten toen, zoals je dat noemt, middenin het oog van de storm.

Windkracht 12 aan de kust - Fotopersbureau De Boer
Windkracht 12 aan de kust - Fotopersbureau De Boer

‘Wat heb jij voor de planning, Reinout?’

Het begon allemaal die donderdagochtend op de redactie van het Veluws Dagblad in Harderwijk. ‘De storm,’ was mijn duidelijk antwoord op de vraag wat ik die dag op de planning had. Collega’s reageerden sceptisch: ‘Dat loopt toch altijd wel los.’ Maar ik had het gevoel van niet.

Toch leek er in eerste instantie weinig aan de hand. Op weg naar huis om te lunchen, viel me op dat het regende en flink waaide, maar dat was nog niets bijzonders. Pas later die middag, toen ik terug was in Harderwijk, begon het onheil zich af te tekenen. Stoplichten hingen scheef, een omgewaaid verkeersbord werd door een fotograaf vastgelegd. Maar de echte storm? Die moest nog komen.

Toen brak de hel los

Het was rond half vier ’s middags dat ik mijn onrust niet langer kon verdragen. Ik besloot naar buiten te gaan, richting de waterkant van het Wolderwijd. Terwijl ik daar stond, zag ik in de verte iets bijzonders: een witte waas boven het water, opgejaagd door de wind. Het was opwaaiend water, begreep ik, dat vooruitgestuwd werd door de opkomende storm.

Binnen enkele minuten sloeg de storm in volle hevigheid toe. Vanuit mijn schuilplaats achter een van de steunberen van de stadsmuur, hoorde ik het gehuil van de wind, het glasgerinkel van ruiten die sneuvelden en het angstaanjagende geluid van dakpannen die van daken losraakten en op straat uiteenspatten. Takken braken af, bomen werden ontworteld, en de stad veranderde in een chaos van vliegende brokstukken.

Stormschade in Haarlem - Fotopersbureau De Boer
Stormschade in Haarlem - Fotopersbureau De Boer

Een pandemonium in de straten

Toen ik terug wilde naar de redactie, voelde elke stap als een gevecht tegen de wind. Dakpannen en brokstukken vlogen gevaarlijk dicht langs me heen. Het was bijna gokken wanneer het veilig was om te lopen, herinner ik me nog. Eenmaal binnen voelde het pand niet bepaald veilig: het zuchtte en steunde onder de druk van de storm.

Intussen waren in heel Nederland de gevolgen niet te overzien. Treinen, bussen en trams kwamen tot stilstand, duizenden mensen strandden ver van huis, en de materiële schade liep enorm op. Het land was in feite stilgelegd door een natuurkracht die je zelden ziet.

De storm die alles veranderde

Met windsnelheden tot 160 kilometer per uur aan de kust en zelfs uurgemiddelden van windkracht 10 in het binnenland – uniek voor Nederland – was deze storm allesbehalve normaal. In Utrecht, een provincie ver van zee, werden dergelijke waarden zelden eerder gemeten. Uiteindelijk kwamen in Nederland 17 mensen om, raakten tientallen anderen gewond, en liep de schade in de miljoenen.

Nog meer stormschade in Haarlem - Fotopersbureau De Boer
Nog meer stormschade in Haarlem - Fotopersbureau De Boer

Toch bracht de storm ook iets positiefs voort: een beter waarschuwingssysteem. Uit de chaos en de schade ontstond het idee voor het weeralarm, een systeem dat ons sindsdien helpt om beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden.

Een stormdag die blijft hangen

Storm Daria zal voor altijd in de boeken staan als een van de zwaarste stormen die ons land ooit heeft getroffen. En hoewel we sindsdien stormen hebben gehad, zoals die van 2013, 2018, 2020 en 2022, was geen enkele te vergelijken met de omvang en impact van die van 1990.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller