30-Daagse (+): even kouder, daarna opnieuw wisselvallig

Foto boven: Wolken en wind bepaalden het weerbeeld vanochtend - Jolanda Bakker

Het is behoorlijk onrustig in de atmosfeer. De temperatuurverschillen tussen het noorden en het zuiden van het noordelijk halfrond zijn groot en lagedrukgebieden vormen zich makkelijk. Ze brengen Nederland nu een periode met veel regen en wind.

Advertentie

Intussen laten de weerkaarten voor de komende week al een tijdje een omslag zien naar wat kouder, droger en ook rustiger weer, door de invloed van een hogedrukgebied. Het leek zelfs – middenin de wintermaand december – een tijdje boven Scandinavië terecht te komen, maar – zoals meestal met dit soort berekeningen – de modellen hebben Scandinavië in hun laatste berekeningen weer uit de verwachting gehaald. Het wordt nu Schotland.

Wolken en wind bepaalden het weerbeeld vanochtend - Jolanda Bakker
Wolken en wind bepaalden het weerbeeld vanochtend - Jolanda Bakker

Mogelijk zachtere en vochtige Noordzeelucht

En daarmee is de kans dat echt koudere lucht ons land in de loop van volgende week bereikt ook een stuk kleiner geworden. Een ander risico is er wel, namelijk dat van een naar noordwest draaiende wind (komende woensdag al) en het daarmee binnenstromen van zachte en vochtige Noordzeelucht met grijze wolkenvelden. Dat zal dan wel gebeuren.

Voor een aanval van de winter begint de tijd ook een beetje te dringen. Nog hebben we geen last van de huidige, grote activiteit van de poolwervel. De troposfeer en de stratosfeer blijven nog een weekje langer ontkoppeld. Maar het kan nooit meer lang duren, of die invloed komt er wel. En dan zou het zomaar kunnen zijn dat we een langere, zachte en wisselvallige periode krijgen. Waarbij we meteen moeten aantekenen dat we daar nu eigenlijk ook middenin zitten.

Week 1: van maandag 9 tot en met zondag 15 december

  • Noordoostenwind, later mogelijk noordwest

  • Wolkenvelden, soms ook zon

  • Temperaturen iets onder normaal

Een hogedrukgebied trekt naar Schotland en heeft eerst een uitloper tot over het zuiden van Scandinavië. Bij ons waait een noordoostenwind die vrij koude lucht aanvoert. Er komen wolkenvelden mee, soms komt ook de zon erdoor. Tijdens opklaringen kan het in de nacht een enkele graad vriezen, overdag wordt het een graad of 5.

In de tweede helft van de week bestaat de kans dat de as van het hogedrukgebied over ons land wat naar het zuiden zakt. Daardoor kan vochtige en vrij zachte lucht, afkomstig van de Noordzee, met een naar noordwest draaiende wind het land op komen. Dit is nog niet zeker.

In het weekend lijkt er vervolgens een overgang naar wisselvalliger weer en later ook meer wind te komen, met dan ook weer iets oplopende temperaturen.

Week 2: van maandag 16 tot en met zondag 22 december

  • Wisselvallig weer

  • Sterke zuidwestenwind

  • Temperaturen normaal tot boven normaal

Het weerbeeld ziet er in deze tweede week wisselvallig uit. Waarschijnlijk bepalen depressies het weer bij ons, waait er een (stevige) zuidwestelijke wind en passeren van tijd tot tijd fronten met regen en wind. Tussendoor is er ook weleens ruimte voor de zon en kan een noordwestelijke wind even wat koudere lucht aanvoeren, met mogelijk een winterse bui.

Een aanval van de winter lijkt er in deze week hoe dan ook niet in te zitten.

Week 3: van maandag 23 tot en met zondag 29 december

  • Wat vaker een noordelijke component in de wind

  • Aanhoudend wisselvallig

  • Normale tot iets boven normale temperaturen

Het wordt allemaal wat complexer. In deze week worden twee hogedrukcentra berekend, één boven de Oceaan en het andere boven Rusland met een uitloper naar Oost-Europa.

Ertussen vestigt zich boven ons deel van Europa een brede trog. Wij lijken aan de westkant daarvan uit te komen. Daarmee bestaat de kans dat de wind wat meer een noordelijke component krijgt en dat dus weer iets vaker dan in de week ervoor van afkomst koudere lucht over ons land kan uitstromen. Als dat gebeurt, dan komt die lucht wel via de Noordzee naar ons toe. Dan kunnen dus een paar buien vallen, mogelijk met een winterse lading.

Komt het hele patroon wat westelijker uit, dan kan het wisselvallige en vrij zachte weer aanhouden. Maar dat is op die termijn nog niet helemaal duidelijk.

Week 4: van 30 december tot en met 5 januari

  • Nog steeds wisselvallig

  • Wind vaak tussen west en noord

  • Normale tot iets boven normale temperaturen

De status quo van een week eerder lijkt te worden gehandhaafd. Nog steeds worden boven de Oceaan en boven Rusland hogedrukgebieden berekend. Bij ons is het wisselvallig met een normale tot iets boven normale temperatuur. Het echt zachte weer wordt boven het oosten van Europa berekend, waar de wind een meer zuidelijke component heeft.

Week 5 en 6: van 6 tot en met 19 januari

  • Wind krijgt een zuidelijke component

  • Nog steeds wisselvallig

  • Wat hogere temperaturen

Het hogedrukgebieden boven het oosten van Europa lijkt zijn invloed wat meer naar het westen uit te breiden. Heel geleidelijk komen we wat meer aan de rand ervan te liggen.

De wind uit richtingen tussen west en noord worden dan ook voor wind uit richtingen tussen zuid en oost ingeruimd. Door de zachte voorgeschiedenis in Centraal- en Oost-Europa komt vanuit die hoek geen koude, maar vrij zachte lucht op ons af. We zien de temperaturen gedurende die weken dan ook boven normaal uitkomen, als dit bewaarheid wordt.

Verder zijn we ook nog niet veilig voor storingsinvloeden vanuit het westen. Want op de Oceaan lijkt er nog steeds een levendige depressie-activiteit te zijn. Wel zien we op het einde via Scandinavië een verbinding tot stand komen tussen het hogedrukgebed in het oosten en een ander in de buurt van Groenland en IJsland. Dat zou dan weer wel interessant kunnen zijn.

Samenvattend:

Een echte doorbraak voor de winter ligt, op basis van de berekeningen zoals die nu voorliggen, nog niet op de loer. Maar zo’n doorbraak was ook niet verwacht.

Superzacht weer hebben we de komende tijd echter ook niet. De koude lucht in het noorden is wel zo dichtbij dat, mocht de wind even noordelijke component krijgen, de temperaturen wel meteen omlaag gaan. En een winterse bui is de komende weken dan ook zeker mogelijk, evenals een graadje vorst in de nacht, mocht het in die koudere lucht even opklaren.

Op de wat langere termijn lijkt het wel zachter te worden, doordat de wind een meer zuidelijke component krijgt. Tegelijkertijd dringt een hogedrukgebied vanuit het oosten van Europa naar het westen op, om mogelijk met een ander hogedrukgebied in de buurt van IJsland en Groenland verbinding te maken. Dat zou dan weer wel interessant zijn, maar is veel te ver weg.

Poolwervel

Ondertussen zien we dat de poolwervel, na de zeer sterke fase van dit moment, vanaf volgende week langzaam wat in kracht begint af te nemen. Vooral vanaf de jaarwisseling zijn er geleidelijk meer lijntjes die op een verstoring beginnen te wijzen. Ook dat is interessant.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller