Nog een paar dagen en de meteorologische zomer van 2024 begint. Bevonden we ons vorig jaar om deze tijd al in een langdurige periode met fraai zomerweer die tot in de derde week van juni zou aanhouden, dit jaar lijkt de meteorologische zomer juist relatief koel van start te gaan. Vorig jaar groeide de eerste zomermaand uiteindelijk tot een recordwarme en -zonnige verassing uit. Pas laat in de maand vielen de eerste buien.
Dit jaar is van een warme start van de meteorologische zomer geen sprake. Sterker nog: de temperaturen tijdens het komende weekend, als de zomerstart zich afspeelt, komen net als vandaag en morgen relatief laag uit. Maxima van 20 graden of hoger zitten er vrijwel nergens in. Op die manier wordt het even wachten op de eerste warme dag in de zomer.
Maar op één plek 20 graden
Gisteren werd het op één plek 20 graden; Rotterdam was de gelukkige. De thermometer wees er in de middag even een waarde van 20,3 graden aan. In de rest van het land werd de grens van 20 graden niet doorbroken. Eerst scheen de zon en zagen we mooie Hollandse wolkenluchten. Al snel ontstonden in het noorden van het land echter buien die in Leeuwarden nog 15,7 millimeter aan regen achterlieten. Ook in Groningen waren een paar zware buien actief. In Ten Boer werd uit zo’n bui een neerslaghoeveelheid van 19 millimeter gemeld.
In de tweede helft van de middag drong een gebied met regen het zuidwesten binnen en breidde zich in de avond verder over het land uit. De zuidwestenwind nam daarbij aan zee nog even tot krachtig of hard toe, windkracht 6 tot 7. Landinwaarts was de wind matig. In de afgelopen nacht kwam er een tweede gebied met buiige regen achteraan. Toen werd het echt kletsnat. Op veel plaatsen viel tussen 15 en 20 millimeter, in nattere regio’s zelfs 20 tot 25 millimeter. Het noorden, Zeeland en het zuiden van Limburg waren de enige gebieden die relatief gespaard bleven.
Vandaag buien
Vandaag houdt het wisselvallige weer aan. Vooral in de ochtend en in de eerste helft van de middag trekken buien over het land, die vanmiddag in het oosten van het land lokaal met onweer gepaard kunnen gaan. In de tweede helft van de middag en vanavond wordt het vanuit het westen geleidelijk beter. De zuidwestelijke wind waait stevig door, aan zee vrij krachtig en het wordt vanmiddag niet warmer dan 18 graden.
Morgen draait de wind in de loop van de dag naar het noordwesten. Verder verandert niet veel. Opnieuw zijn er buien, mogelijk met onweer en tussendoor laat de zon zich af en toe zien. In de temperaturen verandert weinig. En ook vrijdag spelen buien een hoofdrol, als vanuit het noorden een lagedrukgebied passeert. De wind draait dan naar noord tot noordoost.
Vanaf het weekend een hogedrukgebied
Vanaf het weekend komt op de Oceaan, ten westen van de Britse eilanden, een hogedrukgebied te liggen. Aan de oostflank daarvan waait de wind bij ons in het weekend vanuit het noorden en blaast stevig door. Vanaf de Noordzee worden steeds wolkenvelden aangevoerd, tussendoor laat ook de zon zich zien. Uit de wolken kan een spatje regen of motregen vallen, veel regen wordt echter niet meer verwacht. Het wordt beide dagen ongeveer 17 graden en daarmee gaat de meteorologische zomer met uiterst magere temperaturen van start.
Ook na het weekend ligt het hogedrukgebied er nog. Zwakke storingen, die vanaf de Noordzee naar het zuiden trekken, weten onze omgeving af en toe te bereiken. Op die momenten wordt de bewolking wat dikker en kan een klein beetje regen of een buitje vallen. Zodra zo’n storing is weggetrokken, laat de zon zich wat vaker zien en is het overwegend droog. De wind lijkt wat af te nemen en dat geeft de temperaturen de kans om weer wat op te lopen.
Nog geen zomerweer
Een doorbraak naar echt zomerweer, zoals we vorig jaar om deze tijd hadden, zit er volgende week nog niet in. Daarvoor ligt het hogedrukgebied op de verkeerde plaats en waait de wind uit de foute noordhoek. Wel lijkt, in elk geval voor een aantal dagen, een einde te komen aan het uiterst natte weer van de laatste tijd. En dat is zo langzamerhand ook wat waard.