Heel even kouder, maar blijvend zonnig en droog
Reinout van den BornHet wordt even wat kouder in Nederland. Doordat een hogedrukgebied boven de Noordzee dichtbij blijft, houdt het zonnige en droge weer wel gewoon aan.
Gisteren was het opmerkelijk warm in onze omgeving. In de zuidelijke helft van het land liep de temperatuur op diverse plaatsen tot 23 graden op. Arcen was het warmst met een maximumtemperatuur van 23,3 graden. Woensdrecht kwam op 23,2 graden uit en in Eindhoven, Ell, Westdorpe en Hoek van Holland werd het overal 23,1 graden.

Het koudst was het in het noorden
Het koudst was het in het noorden van het land en op de Wadden. Daar kwam het kwik in de middag niet hoger dan tussen 14 en 17 graden. Lauwersoog was het koudst met een maximumtemperatuur van 14,1 graden. In Den Helder werd het 14,8 graden, Terschelling kwam op 16,2 graden uit en op Vlieland steeg het kwik tot 17,0 graden. De temperaturen bleven hier wat lager doordat de noordoostenwind lucht vanaf de Noordzee aanvoerde.
De afgelopen nacht vroor het op geen enkel KNMI-station op anderhalve meter hoogte. Aan de grond kwam het kwik in Heino (-0,1 graden) en Hoogeveen (-0,4 graden) wel onder nul. Van de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet was Castricum met -7,25 graden op anderhalve meter en aan de grond. Daar kwam het dus nog zomaar tot matige vorst! De andere pannen waren een stuk warmer.
Vandaag en morgen dringt vanuit het noordoosten koudere lucht het land binnen. We bevinden ons aan de flank van een uitbraak van koude lucht vanuit het noorden, die zich vooral boven het oosten van Europa afspeelt. Wij krijgen er hier een schampschot van mee.
Vanmiddag tussen 11 en heel lokaal 20 graden
Vanmiddag lopen de temperaturen uiteen van 11 of 12 graden op de Wadden tot 18 of 19 graden in het zuiden van het land. Plaatselijk in Limburg of in Zeeuws-Vlaanderen zou het nog 20 graden kunnen worden. Het is op de meeste plaatsen zonnig, maar in het oosten en zuidoosten zou in de middag wel wat meer bewolking voor kunnen komen.
De noordoostelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig en in de middag mogelijk ook af en toe krachtig. En doordat steeds drogere lucht wordt aangevoerd en de dauwpunten flink onderuitgaan, is de situatie in de natuur behoorlijk brandgevaarlijk.
Zondag zonnig, vrij koud en sterk drogend weer
In de komende nacht kan de temperatuur in het noordoosten en oosten tijdens helder weer plaatselijk een graadje onder nul komen. Aan de grond gaat het op meer plaatsen licht vriezen.
Morgen overdag is het opnieuw zonnig, is de oostelijke tot noordoostelijke wind een fractie minder sterk dan vandaag en is de lucht nog een slag droger. De luchtvochtigheid komt op veel plaatsen ruim onder 30 procent terecht. Het wordt 10 tot lokaal 14 graden.
Ook volgende week blijft het hogedrukgebied nog lange tijd in onze buurt. De eerste dagen waait de wind daarbij nog steeds uit het noordoosten. Op een klein beetje bewolking na, blijft het die dagen zonnig. In de nacht kan de temperatuur tijdens brede opklaringen dichtbij het vriespunt uitkomen, overdag liggen de maxima tussen 12 en 15 graden.
Vanaf donderdag wat meer bewolking
Vanaf donderdag zou de wind enkele dagen naar het noordwesten kunnen draaien. De aangevoerde lucht wordt in ons land dan duidelijk vochtiger. Dikkere wolken vanaf de Noordzee kunnen onze omgeving dan bereiken. Maar ook tegen die tijd wordt geen regen verwacht. De temperaturen handhaven zich daarbij nog even op min of meer hetzelfde niveau.
Hoe het vervolgens verdergaat, is nog onzeker. In sommige runs van het Amerikaanse model zag het er gisteren naar uit dat het in het nieuwe weekend en de periode daarna weleens wat kouder zou kunnen worden. Dit terwijl de Europese berekeningen juist een nieuwe periode met lenteweer lieten aanvangen. Inmiddels lijken ook de Amerikaanse kaarten weer een terugkeer van het lenteweer met duidelijk hogere temperaturen toe te laten.
Het droge en vaak zonnige weer houdt nog lang aan
Wat in beide modelberekeningen meer dan duidelijk is, is dat hogedrukgebieden voorlopig de teugels in handen houden. Een overgang naar wisselvaliger weer lijkt er in onze omgeving de komende twee weken dan ook niet in te zitten. De droogte verscherpt zo verder.