30-Daagse (+): gevolgen SSW werpen dikke schaduw over verwachting

Foto boven: De lente is volledig tot wasdom gekomen - Ab Donker

Het zijn interessante tijden op de weerkaarten. Terwijl het ongekend droge en zonnige weer van de laatste tijd in onze omgeving nog een tijdje aanhoudt, krijgen we ook meer en meer met de gevolgen van de SSW van begin maart te maken. De modelberekeningen die hiermee het best omgaan, zullen aan het eind spekkoper zijn.

Advertentie

In een ander verhaal, vandaag op deze site, hebben we al laten zien hoe het ontstaan van het hogedrukgebied bij IJsland, dat de komende dagen een uitbraak van poolkou boven het noorden en midden van Europa veroorzaakt, een eerste uitwerking van die SSW is. Het is dus nog maar een begin en het ziet ernaar uit dat de komende tijd meer gaat volgen.

De lente is volledig tot wasdom gekomen - Ab Donker
De lente is volledig tot wasdom gekomen - Ab Donker

Amerikanen hinten op nieuwe uitbraak van kou

Interessant nu om te zien is hoe het Amerikaanse model in week 2 sinds enkele runs hint op een tweede uitbraak van kou, in de periode vanaf 13 april. Het Europese model voorziet rond die periode juist een doorzetten van een zuidelijke stroming met hogere temperaturen.

Is de oplossing van het Amerikaanse model, gezien wat er op de achtergrond allemaal speelt, het meest logisch, de Europese berekening wil er nog niet aan. Tegelijkertijd moeten we van de Europese berekening wel zeggen dat die, hoe mooi hij er voor de liefhebbers van warm lenteweer ook uitziet, in de pluim wel met de nodige onzekerheid gepaard gaat.

Week 1: van maandag 7 tot en met zondag 13 april

  • Droog weer

  • Later in de week meer bewolking

  • Eerst vrij koud, later geleidelijk iets zachter

Een hogedrukgebied draalt een beetje boven de Britse eilanden rond. Bij ons draait de wind in de loop van de week van oost tot noordoost naar noord tot noordwest. Is het eerst nog zonnig, later in de week drijft ook af en toe bewolking van de Noordzee binnen. De temperaturen komen overdag tussen 10 en 14 graden uit. In nachten eerst hier en daar lichte vorst.

Advertentie

Week 2: van maandag 14 tot en met zondag 20 april

  • Er onzeker, alleen wel wisselvalliger

  • Kans op nieuw hogedrukgebied bij IJsland

  • In dat geval opnieuw vrij lage temperaturen

Vanaf hier wordt de verwachting eigenlijk al onbruikbaar. De onzekerheid is te groot. Het enige dat we weten is dat hogedrukgebieden een rol spelen.

Er zijn globaal 3 opties. Of we komen aan de noordkant van de hogedrukas in een zuidwestelijke stroming uit, met licht wisselvallig weer en wat hogere temperaturen.

Of het hogedrukgebied schuift naar het zuidoosten van Europa op. In dat geval zou een zuidoostenwind met temperaturen van in extreme gevallen rond 25 graden of hoger uit de bus kunnen komen. Met daarbij eveneens een toenemende buienkans

Of we zien boven de oceaan in de buurt van IJsland een nieuw hogedrukgebied ontstaan, met bij ons winden met een noordelijke component en weer lagere temperaturen.

Alle drie de opties maken evenveel kans, maar de derde optie is de meest logische.

Week 3: van maandag 21 tot en met zondag 27 april

  • Nog steeds erg onzeker

  • Een warme en een koudere optie

  • Wel weer iets minder wisselvallig

Voor deze week geldt hetzelfde als de week hiervoor. De opties met een blokkerend hogedrukgebied ergens boven Europa, of op de oceaan zijn ongeveer even groot. De optie met daarin een zuidwestcirculatie zit voor deze week iets minder nadrukkelijk in de kaarten.

De Europese hogedrukoptie is het warmst en waarschijnlijk droog, de koudere optie is wat wisselvalliger. En die is op basis van wat we nu weten het meest voor de hand liggend.

Week 4: van maandag 28 april tot en met zondag 4 mei

  • Zeer onzeker

  • Hogedrukgebieden zijn dominant

  • De vraag is waar ze liggen

Ook in deze week houdt de onzekerheid aan. De berekeningen met een zuidwestcirculatie en lichte wisselvalligheid nemen nog iets meer in aantal af. Verder zien we de andere twee kampen ongeveer even groot. Veel zal afhangen van wat er in de weken ervoor is gebeurd. Verder is er niet veel meer van te zeggen dan dat de SSW ook in deze week nog gevolgen kan hebben.

Week 5 en 6: van maandag 5 tot en met zondag 18 mei

  • Blijvend onzeker

  • We weten maar weinig

  • Hogedrukgebieden zijn dominant

Het enige dat in deze twee weken verandert, is dat de optie voor een zuidwestcirculatie verder blijft afnemen. De twee andere opties zijn nog steeds ongeveer even groot.

Het is een saai verhaal, maar de drukverdeling in deze twee weken hangt wederom in grote mate af van wat er in de weken ervoor is gebeurd. Het ritme van toen, bepaalt de uitkomst van nu.

Samenvattend:

Het gebeurt niet vaak, maar deze uitgave van de 30-daagse is vooral onzeker. En dat heeft dan weer met de verwachte gevolgen van de SSW te maken, die nadrukkelijk boven de markt hangen. Het Europese model heeft het daar deze week ontegenzeggelijk erg moeilijk mee.

Vanuit de logica en ook gezien de tijd van het jaar (het is voorjaar) ligt het voor de hand om te geloven dat de opties met hogedrukgebieden op de oceaan meer kans maken dan de opties met hogedrukgebieden boven het Europese continent (die meer bij de herfst horen).

Blijkt dit straks inderdaad zo te zijn, dan moeten we er rekening mee houden dat de temperaturen de komende tijd vaak gematigd zullen zijn. De droogte houdt aan, maar er kunnen best een paar fases tussen zitten waarin het weer toch iets wisselvalliger is.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie