Door alle regen is mei nu een recordnatte maand

Door de regen van gisteren is de meimaand nu recordnat. Het oude record van 1983, toen gemiddeld 119,6 millimeter viel, zijn we voorbij. Ook vandaag en morgen kan er nog meer bijkomen. Vanaf het weekend lijkt het juist iets beter te worden.

Nog even dus hebben we buien. Vandaag doordat een storing van west naar oost over het land trekt. Die storing markeert de plek waar de wind van zuidwest naar west tot noordwest draait. Morgen passeert een lagedrukgebied vanuit het noorden. Dan draait de wind in de loop van de dag van west tot noordwest aan de voorzijde naar noord aan de achterzijde.

Vandaag en morgen nog buien

Zowel vandaag als morgen vallen ook buien. Vandaag zijn die buien waarschijnlijk vooral in de oostelijke helft van het land actief, morgen trekken ze vanuit het noorden over het land naar het zuiden. Bij buien is er een kleine kans op onweer en kan het regionaal nog steeds plenzen. In het westen schijnt de zon het meest. In de opklaringen tussen de buien door stijgt het kwik tot 17 of 18 graden, in buien is het graden koeler.

Gerrit Hogeweg Bunnik
Foto: Gerrit Hogeweg (Bunnik).

Vind je het leuk om jouw foto op weerverteller.nl terug te zien, mail je foto dan naar foto@weerverteller.nl

Koel weer hebben we ook tijdens het weekend, als op 1 juni tevens de meteorologische zomer van 2024 van start gaat. De hoogste temperaturen komen nog steeds op zo’n 17 of 18 graden uit. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend vallen nog een paar laatste buien, zaterdagmiddag wordt het vanuit het noorden geleidelijk droog en komt de zon er af en toe door. Zondag voert een stevige noordelijke tot noordwestelijke wind wolkenvelden aan waaruit lokaal een spatje regen valt. Tussendoor komt ook de zon tevoorschijn. Nog steeds waait een stevige noordelijke tot noordwestelijke wind en wordt het in de middag niet warmer dan 17 tot 19, lokaal 20 graden.

Vanaf maandag minder wind

Vanaf maandag neemt de wind af. Op de Oceaan ligt dan een hogedrukgebied dat langzaam wat dichterbij komt. Tegelijkertijd kunnen maandag en dinsdag ook een of twee zwakke storingen tot onze omgeving doordringen, met wat dikkere wolken en mogelijk wat lichte regen of een buitje. In de temperaturen verandert weinig, het wordt nog altijd 17 tot 20 graden.

Vanaf woensdag komt het hogedrukgebied mogelijk zo dichtbij dat de wolken wat meer naar de achtergrond verdwijnen en dat het enkele dagen droog blijft. Als dat inderdaad gebeurt, gaan de temperaturen later in de week ook wat verder omhoog. In delen van het land zou het kwik dan weer tot iets boven de 20 graden kunnen oplopen. En dan is het ronduit aangenaam buiten de deur.

In de Alpen veel neerslag

Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen is het de eerste dagen nog wisselvallig. Aan beide zijden van de Alpen kan de komende dagen tot 100 en aan de noordkant zelfs 125 millimeter regen vallen. In de hoogste delen van de bergen valt opnieuw een dikke laag sneeuw. En daar lag nog zoveel sneeuw door alle neerslag van de afgelopen maanden. Andere plekken die de komende tijd veel neerslag tegemoet kunnen zien, zijn het zuiden van Duitsland, het noordoosten van Frankrijk, de Noorse bergen en de landen rond het Balkangebergte. Mooi is het in het algemeen in het zuidwesten van Europa (Spanje en Portugal) en in Turkije.

Volg ons ook op facebook en X!