Echt warme zomerlucht, afkomstig uit het zuiden van Europa, lijkt halverwege volgende week even tot Centraal-Europa door te dringen. In Nederland krijgen we er dinsdag mogelijk een schampschot van mee. Maar verder blijft het bij ons behoorlijk gematigd.
Het zijn voorlopig kleine veranderingen waarmee we het moeten doen. Zo passeert vandaag een zwak warmtefront, waarachter met een naar zuid tot zuidwest draaiende wind wat minder koele lucht het land bereikt. Op een enkele plaats in het zuidoosten zou het 19 of 20 graden kunnen worden, en met 16 of 17 graden krabbelen de temperaturen ook in het noorden wat op. Daar kan eerst nog wel wat regen vallen, later op de dag is het vrijwel overal droog en bestaat het weerbeeld uit een afwisseling van wolkenvelden en vooral in het zuidoosten wat zon.
Morgen langzaam meer buien
Morgen wisselen wolken en de zon elkaar af. Na een nacht met lokaal een spat regen neemt de buiigheid wat toe, maar overdag lijken de droge perioden nog te overheersen. In de avond en in de nacht naar zaterdag passeert een gebied met actievere buien en kan het plaatselijk ook onweren. De temperaturen morgen komen nog een fractie hoger uit dan vandaag.
Het weekend begint zaterdagochtend nog buien, lokaal met onweer. In de middag wordt het vooral in het zuiden en oosten droog, terwijl in het westen en noorden de buiigheid aanhoudt. Er steekt een straffe zuidwestelijke wind op die aan zee af en toe hard kan zijn en het wordt van noordwest naar zuidoost tussen 17 en 20 graden. Ook zondag overdag vallen de meeste buien in het westen noorden terwijl het in het zuiden en oosten op veel plaatsen droog is. In de avond komen overal een paar flinke regen- en onweersbuien opzetten. De wind neemt dan weer wat af en in de temperaturen verandert weinig: het wordt opnieuw 17 tot 20 graden.
Maandag tweedeling
Maandag vallen de meeste buien in het zuidoosten en oosten. Het westen en noorden hebben flinke zonnige perioden en daar lijkt het droog te blijven. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig en het wordt van west naar oost tussen 17 en 22 graden. Dinsdag en woensdag zijn de dagen waarop een golf met zeer warme lucht vanuit het zuidwesten van Europa via de Alpen naar het zuiden en oosten van Duitsland en Polen trekt. In Nederland krijgen vooral het zuidoosten en oosten er nog een schampschot van mee. Daar kunnen de temperaturen dinsdag tot ruim in de 20 graden oplopen. In het westen en noorden blijft het minder warm.
Is het dinsdag overdag op de meeste plaatsen droog en komt de zon er geregeld door, vanaf het begin van de avond komen vanuit het zuiden weer fikse regen- en onweersbuien opzetten. De zwakke tot matige wind draait daarbij naar het noordoosten en de temperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noordwesten en op de Wadden tot 22 of 23 graden in de zuidoostelijke helft van het land. Na dinsdag waait de wind opnieuw uit het zuidwesten. De temperaturen doen dan een stapje terug. Tegelijkertijd houdt het wisselvallige weer onverminderd aan.
Echte warmte
En zo mag er halverwege volgende week dan even een vleugje echte warmte in onze buurt komen, echt veel schieten we er nog niet mee op. Om het in Nederland zomer te laten worden, moet er nog meer in de drukverdeling veranderen dan nu al gebeurt. Lagedrukgebieden op de Oceaan kunnen hun invloed nog te makkelijk tot over onze omgeving uitbreiden, de hogedrukgebieden boven Centraal-Europa zijn nog niet sterk genoeg om daartegen een vuist te kunnen maken. Ook komen die daarvoor op termijn op een te oostelijke positie terecht. We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat het weer echt beter wordt.
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller