Wat hier niet valt, valt ergens anders, zoals in Noorwegen

Foto boven: Reeën hebben het naar hun zin op het droge land in Groningen - Jannes Wiersema

Wat hier niet aan regen valt, moet ergens anders omlaag komen. En ook dit jaar gaat dat gezegde meer dan op. In Nederland mag het regentekort dan steeds verder oplopen, er zijn ontegenzeggelijk plaatsen waar veel meer valt dan anders.

Advertentie

En we hoeven daarvoor niet alleen naar het zuiden van Europa te kijken, waar het in Spanje en Portugal de laatste maanden bijzonder nat is geweest, maar kunnen hierbij ook het noorden van Europa betrekken. Zo was het in het noorden van Noorwegen in de afgelopen zes maanden nooit eerder zo nat als nu. En vooral in maart ging het er enorm tekeer.

Reeën hebben het naar hun zin op het droge land in Groningen - Jannes Wiersema
Reeën hebben het naar hun zin op het droge land in Groningen - Jannes Wiersema

Veel meer regen dan normaal

Van oktober 2024 tot en met maart dit jaar viel er in Hovlandsdal (Fjaler, Vestland) 664,3 millimeter, 129 procent meer dan normaal. Øvstedal (Voss, Vestland) haalde 641,8 millimeter, 120 procent meer dan normaal en in Eimhjellen (Gloppen, Vestland) kwam 590,6 millimeter omlaag, 124 procent meer dan normaal in de vergelijkbare periode.

Tromsø beleefde de natste maart ooit. Er viel 208,6 millimeter. Het 82 jaar oude record uit 1943 werd daarmee overtroffen. Het was in de stad hoe dan ook de natste maand ooit. In geen enkele andere maand, ook niet in andere delen van het jaar, was het er zo nat als nu.

Het ene na het andere lagedrukgebied

Het natte weer had te maken met de komst van het ene na het andere lagedrukgebied. In totaal ving Tromsø in de afgelopen zes maanden 1189,3 millimeter op. Ook dat was een record, en niet alleen voor de periode van oktober tot en met maart, maar voor welke periode dan ook. Overigens viel hiermee in zes maanden ook meer dan anders in een jaar.

Advertentie

Voor Noorwegen als geheel bedroeg het neerslagoverschot 40 procent. De meeste neerslag viel in het binnenland en in het binnenland van West-Noorwegen, op plekken waar het anders in deze tijd van het jaar relatief droog is. Sommige stations vingen drie keer zoveel neerslag als normaal op. Andere stations, zoals ook Oslo, waren juist erg droog. In Oslo kwam in maart slechts 1,6 millimeter omlaag, dat is 95 procent minder dan gebruikelijk.

Het was ook warm

Verder was het in Noorwegen warm. De gemiddelde temperatuur kwam er in maart 2,6 graden boven normaal uit. Vooral op 22 en 23 maart werden vele warmterecords gevestigd. In sommige plaatsen lag de gemiddelde maarttemperatuur 5 graden boven normaal.

Het warme en in het noorden natte weer is te verklaren door de erg noordelijke ligging van de straalstroom daar. Een andere tak van de straalstroom troffen we boven het zuiden van Europa aan, waar het vooral in het zuidwesten erg nat was. Spanje, Portugal en deel ook Marokko beleefden een bijzonder natte maartmaand. De stuwmeren stroomden er weer vol.

Nat in Zuidoost-Europa

De laatste dagen was het vooral erg nat in het zuidoosten van Europa. Delen van Italië, maar ook het voormalige Joegoslavië en de Balkan hebben zware buien over zich heen gekregen. Op het Griekse eiland Mikonos kwam het op uitgebreide schaal tot overstromingen.

Een situatie met boven de uiterste van Europa twee straalstromen, en daartussen een gebied waar hogedrukgebieden regeren, komt de laatste tijd in Europa vaker voor. Het zijn de jaren waarin ons deel van Europa met droogte te kampen krijgt. Dat is nu weer aan de hand.

Einde aan droogte bij ons nog niet in zicht

Het zal interessant om te zien zijn wanneer in deze situatie verandering optreedt. In het jaar 2018 moesten we daar erg lang op wachten. Toen werd het bijzonder droog. In 2019, 2020 en in 2022 ging het net wat sneller. Maar ook toen kwamen lange droogteperioden voor. Voorlopig lijkt een einde aan de huidige droogteperiode in Nederland echter nog niet in zicht.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie