Eerste zomerweek verloopt relatief koel

Foto boven: Grijs weer in Groningen - Jannes Wiersema

De eerste zomerweek van dit jaar lijkt relatief koel te gaan verlopen. Het wordt de komende dagen meestal niet warmer dan tussen 16 of 17 graden op de koudste plaatsen en 20, hooguit 21 graden op de warmste plekken. Normaal in De Bilt is in de nachten een minimumtemperatuur van 11 graden en overdag een maximumtemperatuur van 20 graden.

Hoewel de situatie van nu wel op die van vorig jaar om deze tijd lijkt, toen we aan de warmste junimaand ooit begonnen, pakken de details anders uit. Zowel nu als vorig jaar is een hogedrukgebied belangrijk voor het weer bij ons. Alleen lag dat hogedrukgebied vorig jaar niet alleen dichterbij, het lag ook vaker ten noorden van Nederland.

Koudere lucht komt dichterbij

De komende week wordt het hogedrukgebied westelijker van ons land, op de Oceaan ten westen van de Britse eilanden berekend. En niet met een uitloper tot boven Scandinavië, maar met een uitbouw in de richting van Groenland en IJsland. Waaide vorig jaar de wind vaak uit richtingen tussen noord en oost, met in een groot deel van het land de aanvoer van warme lucht, voor de komende tijd staat een wind uit richtingen tussen west en noord op het programma. En dan kan koudere lucht vanuit het noorden ons land bereiken. Dat lijkt vanaf komende woensdag te gebeuren. Vanaf dan zijn de temperaturen ineens heel gematigd.

Eigenlijk viel het weer ook gisteren in een groot deel van het land al tegen. Na een nacht met de passage van buien op een warmtefront, bleef het overdag op de meeste plaatsen bewolkt met wat motregen. In het westen werd het onder de bewolking niet warmer dan 14 tot 16 graden. In het noordoosten en oosten, waar de zon nog wel even doorbrak, was warmere lucht binnengestroomd en kon de temperatuur nog tot een graad of 22 stijgen. Gisteravond drong de koelere lucht heel het land binnen en voelde je het kwik overal dalen.

Vandaag steeds meer zon

Vandaag beginnen we de dag met wolkenvelden. Al snel lijkt de bewolking echter dunner te worden en komt de zon er vanuit het noorden steeds beter door. Het weerbeeld wordt een afwisseling van zon en stapelwolken. Er waait een matige noordelijke wind en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 17 graden in het noorden tot plaatselijk nog 21 graden in het zuidoosten van het land. Het is daarmee een heerlijke buitendag.

Vanavond en de komende nacht trekken nieuwe wolkenvelden vanuit het noordwesten het land binnen. Het blijft wel droog en het koelt af tot een graad of 8 in het zuidoosten, waar het nog het langste opgeklaard is, en 13 graden in het noorden. Morgen is opnieuw een grijze dag met plaatselijk wat (mot)regen of een buitje. Veel valt er niet. Verder waait er een matige wind uit noordwest, later west en wordt het van noord naar zuid 15 tot 18 graden.

Overgang naar koelere lucht

Dinsdag en woensdag komt vanuit het noorden de beloofde koudere lucht dichterbij. Dinsdag laat vooral in de middag de zon zich af en toe zien, maar vallen ook een paar buien. Het wordt 17 graden in het noorden en 21 graden, plaatselijk in het zuiden van het land. Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag passeert het koufront met vooral in de noordelijke helft van het land enkele buien. Daarachter stroomt de koelere lucht het land binnen.

Met die koelere lucht hebben we de rest van de week te maken. Omdat we aan de noordflank van een rug van hogedruk boven het noorden van Frankrijk liggen, valt het weer mee. In het midden en zuiden is het droog en hebben we tot en met weekend een afwisseling van wolken en zon. In het noorden is dat ook zo, maar kan dagelijks een enkele bui vallen. Daar waait een matige westelijke tot noordwestelijke wind, terwijl de wind in het zuiden een stuk minder sterk is. Het wordt hierbij van noord naar zuid steeds tussen 15 en 18 graden en vooral in de nachten kan het tijdens opklaringen in het binnenland behoorlijk afkoelen.

We zouden koeler weer moeten waarderen

En zo verloopt de eerste juniweek relatief koel en is er niet meteen uitzicht op een vroege doorbaak van de zomer. Toch weten we van de afgelopen maanden en ook van vorige zomers dat het ineens snel kan gaan. De zeeën op aarde zijn nog steeds recordwarm, datzelfde geldt voor de luchttemperaturen. En ook in Nederland is het jaar 2024 tot nu toe bijna recordwarm verlopen. Er is tegenwoordig maar weinig nodig voor warmte. Eigenlijk is de koele week, waarmee de zomer dit jaar lijkt te beginnen, in een klimaat met bijna alleen warme drijvers, veel bijzonderder. In die zin zouden we zo’n koele zomerweek eigenlijk ook moeten waarderen.

Foto boven: Jannes Wiersema.

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller