Koel weer bij ons, en dat valt wel op

Foto boven: De zon schijnt bij Roodeschool - Jannes Wiersema.

De temperaturen op aarde zijn nog altijd recordhoog, en dat geldt ook voor het noordelijk halfrond. Als je de weerkaarten met daarop de afwijkingen van normaal voor de komende tijd bekijkt, dan zie je daarop bijna overal rode kleuren. Bijna overal…

Alleen niet bij ons. Want voor het noordwesten van Europa, en dan hebben we het over de regio grofweg ten noorden van de Alpen, worden de komende in elk geval twee weken juist beneden normale temperaturen verwacht. We staan hierin niet helemaal alleen, maar doen samen met het centrale en oostelijke deel van Siberië en met delen van Canada en de Verenigde Staten. Alleen zijn de relatief koele gebieden in die laatste regio’s in beweging.

Net als in de winter

Het lijkt wel een beetje op de situatie gedurende de afgelopen winter. Toen sloeg Scandinavië in de verder dieprode zee van hoge wintertemperaturen bijna donkerblauw uit, en dat vier maanden achter elkaar. Het waren daar de maar aanhoudende noordoostelijke winden die de temperaturen laag hielden. Het koele weer de komende twee zomerweken vindt zijn oorsprong in het noordwesten, op de noordelijke delen van de Oceaan. Want zou de wind in deze tijd van het jaar noordoostelijk zijn, dan kregen we juist fraai zomerweer binnen de grenzen.

Die koelere lucht dringt ons land vanavond en de komende nacht binnen. Er vooruit kan het vandaag overdag nog wel even wat warmer worden. Dat gebeurt na de passage van een warmtefront dat de gordijnen vanochtend nog gesloten houdt. We beginnen grijs aan de dag en vooral in de noordelijke helft van het land kan uit die bewolking ook een beetje regen of motregen vallen. Het gaat daarbij overigens maar om kleine hoeveelheden.

Vanmiddag vaker zon, ook buien

Vanmiddag komt de zon er vaker door. Bij een wat aantrekkende zuidwestelijke wind kan het dan tussen 17 graden in het noordwesten en 22, plaatselijk 23 graden in het zuidoosten van het land worden. Wel ontstaan stapelwolken die in het binnenland, op enige afstand van de westkust, tot een buienlijn kunnen uitgroeien die vervolgens naar het oosten trekt.

Het koufront zelf trekt laat vanavond en de komende nacht vanuit het noordwesten het land binnen en dan verder naar het zuidoosten. Vooral in de noordelijke helft kunnen op de passage ervan een paar buien vallen, in de zuidelijke helft stelt het minder voor. Waait voor het koufront uit nog een stevige zuidwestenwind, in de nanacht draait die wind naar west tot noordwest en neemt langzaam af. Daarbij wordt het vannacht niet kouder dan 12 of 13 graden.

Morgenmiddag steeds meer zon

Morgen overdag is het in de ochtend eerst nog bewolkt met in het zuidoosten een laatste bui, in de middag breekt vanuit het westen de zon mooi door en zijn er alleen nog maar mooiweerwolken. De noordwestenwind neemt dan nog wat verder af, maar heeft wel koele lucht het land in geblazen. Het wordt van noord naar zuid tussen 15 en 18, lokaal 19 graden, en in vergelijking met het weer van voorgaande dagen voelt het echt een stukje kouder aan.

In de dagen na woensdag blijft die koelere lucht voorlopig bij ons. De zon laat zich bijna dagelijks wel zien en er is vooral in het noorden iedere middag kans op een lokale bui. Verder naar het zuiden lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven en zien we een afwisseling tussen stapelwolken en zon. Kan het in de nachten tijdens opklaringen behoorlijk afkoelen tot soms duidelijk beneden 10 graden, overdag wordt het steeds zo tussen 15 en 18 graden. In het zuiden zou het daarbij met de juiste hoeveelheid zon ook nog iets warmer kunnen worden.

Koele weer houdt langer aan

En ook op de wat langere termijn lijkt dat relatief koele weer nog even aan te houden. Daarmee maken we een bijzondere zomerstart mee, helemaal als je die in het perspectief van het weer in andere delen van de wereld ziet. Toch voelt koel weer nog altijd koel aan. Daarin is in de loop van de jaren weinig veranderd. Datzelfde geldt voor het relatief sombere weer dat we in Nederland dit jaar vaak hebben. Ook dat ziet er niet anders uit dan vroeger. Maar het is wel degelijk een groot verschil met de vaak uiterst zonnige jaren die we in het recente verleden hebben gehad.