Negatieve NAO-index houdt zomer nog even uit beeld

Hoewel de temperaturen de komende dagen geen hoogvliegers zijn, ligt de neerslag voor het eerst in lange tijd echt aan banden. Helemaal droog is het niet, maar grote hoeveelheden worden evenmin verwacht. In die zin is er echt iets veranderd.

Op de weerkaarten zien we een hogedrukgebied op de Oceaan, (ver) ten westen van de Britse eilanden. Het heeft steeds een uitloper tot over Groenland. Aan de oostflank van dit hogedrukgebied stroomt met een noordelijke wind vanuit het poolgebied koude lucht de Oceaan op. Daarin bevindt zich een lagedrukgebied dat de komende dagen in de buurt van Schotland rondtolt. Het is dit lagedrukgebied dat de koudere lucht via de Britse eilanden het Noordzeegebied in slingert en vanaf woensdag naar Nederland brengt.

NAO-index

Zo’n situatie met een hogedrukgebied op de Oceaan en in de regio Groenland-IJsland en een lagedrukgebied ten oosten en ten zuiden daarvan kun je meten. De index die ervoor is bedacht, heet de NAO-index en staat voor de Noord-Atlantische Oscillatie. Is deze index negatief, dan heb je in de zomer op de Oceaan de drukverdeling zoals hiervoor beschreven; de drukverdeling die we de komende week hebben. En dat is niet de drukverdeling die ons de zomer brengt.

Is de NAO-index positief, dan is de situatie omgekeerd en liggen de lagedrukgebieden ten westen van de Britse eilanden en in de regio Groenland-IJsland. Het hogedrukgebied treffen we in dat geval ten noorden van de Benelux aan. In dat geval zou de wind bij ons oostelijk zijn en zitten we voor wat zomerweer betreft goed met zonneschijn en hoge temperaturen.

Met andere woorden: willen we de zomer naar Nederland krijgen, dan moet de NAO-index eigenlijk positief worden. Maar hij is de komende week duidelijk negatief. In die zin hoeven we een doorbraak van de zomer de komende dagen dus nog niet te verwachten.

Vandaag wolkenvelden

Volgens de verwachtingen klopt dat beeld ook wel. Vandaag hebben wolkenvelden de overhand. Lokaal kan een spat regen uit vallen, veel is het niet en de droge perioden lijken te overheersen. Hier en daar komt ook de zon nog wel even door de wolken heen. Veel wind is er niet, meest uit het westen en het wordt van noord naar zuid 17 tot 20 graden.

Morgen zijn de wolken wat dikker. In de ochtend valt er af en toe wat regen uit. In de middag breekt de bewolking wat vaker en kan nog een bui voorkomen. De wat aantrekkende zuidwestenwind voert iets warmere lucht aan waarin het op de Wadden 17 graden en in het zuiden plaatselijk 22 graden kan worden. In de avond en in de nacht naar woensdag passeert het eerdergenoemde koufront. Vooral in de noordelijke helft kunnen dan een paar buien vallen. In het midden en zuiden passeert in de nanacht en vroege ochtend een smalle band met wat regen of een bui. Erachter draait de wind naar richtingen tussen west en noord.

Rustig, in het noorden een bui

Woensdag overdag zitten we in de koudere lucht. Begint de dag nog bewolkt en in het zuidoosten met een laatste bui, in de middag breekt vanuit het westen de zon steeds beter door. Het weer ziet er dan eigenlijk heel fraai uit. Bij maar weinig wind wordt het in de koelere lucht in het noorden rond 16 graden, in het zuiden kan het nog 18 of 19 graden worden.

Donderdag en vrijdag blijven we in de koelere lucht. Doordat het noorden zich het dichtstbij het lagedrukgebied bevindt, kan daar overdag een bui vallen. Verder naar het zuiden is de invloed van een rug van hogedruk boven het noorden van Frankrijk groter. Daar lijkt het droog te blijven met een afwisseling tussen zonnige perioden en stapelwolken. Ook donderdag en vrijdag is het rustig weer en wordt het van noord naar zuid tussen 16 en 19 graden. In de nachten kan het tijdens opklaringen wel behoorlijk afkoelen, tot soms ruim beneden 10 graden.

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller