Pas na vrijdag geleidelijk droger

Het natte weer in Nederland weet nog van geen wijken. Ook vandaag spelen buien, en vanaf de tweede helft van de middag en in de avond regen een hoofdrol. Vooral vanochtend komt op veel plaatsen ook de zon er even door.

Wat dat betreft lijkt de weersontwikkeling van vandaag op die van gisteren. Ook toen zagen we vooral in de ochtend en aan het begin van de middag de zon af en toe. In een zuidwest-noordoost georiënteerde lijn, diagonaal over Nederland ontstond toen al een enkele bui. Actievere buien kwamen boven België, in de buurt van Zuid-Limburg tot ontwikkeling. Die buien trokken later in de middag en in de avond over het oosten van Nederland naar het noorden en vormden zich meer en meer om tot een volwassen regenzone.

Groenexplosie tuin
Na de regen van de laatste maanden heeft zich in veel tuinen een groenexplosie afgespeeld.

Vind je het leuk om jouw foto op weerverteller.nl terug te zien, mail je foto dan naar foto@weerverteller.nl

Flink wat regen

Tot in het midden van het land kregen we met die regen te maken. De meeste regen was voor de gebieden tegen de oostgrens. Daar was rond 22 uur op diverse plaatsen alweer een millimeter of 11 gevallen. De Bilt stond op dat moment op ongeveer 5 millimeter. Bij de amateurstations werden nog grotere hoeveelheden afgetapt. Zo kwam Boekend in het noordoosten van Limburg rond 22 uur op 18,2 millimeter uit en stond Reuver op 15,8 millimeter. In Gelderland, in de Achterhoek was in Borculo even na 22 uur 15,4 millimeter gevallen. De regen had te maken met het binnendringen van wat koudere lucht in de hogere delen van de atmosfeer.

Uiteindelijk was Nieuw-Beerta van de officiële stations de natste plaats, met 24,3 millimeter. De vliegbasis Twenthe volgde met 15,3 millimeter. Bij de weeramateurs kwamen sommige stations in Twente zelfs tussen 25 en 30 millimeter uit tijdens de passage van de storing.

Vandaag eerst droog

Vandaag beginnen we op de meeste plaatsen droog aan de dag, en met af en toe zon. Lang duurt het niet, want al snel ontstaan weer stapelwolken die in het westen en noorden van het land al vrij snel tot een enkele bui kunnen uitgroeien. In de rest van het land blijft het nog droog.

Dat verandert als in de tweede helft van de middag een volgende storing vanuit het zuidwesten ons land binnentrekt. In Zeeland begint het dan te regenen en die regen trekt vanavond verder het land in. In de komende nacht volgt meteen een tweede gebied met buiige regen. En dan kan het aardig doorplenzen. Er waait vooral aan zee een stevige zuidwestelijke wind en de temperaturen stijgen vanmiddag niet verder dan tot tussen 17 en lokaal 19 graden.

Morgen niet droog

Morgen zijn de twee storingen voorbij, maar is het niet droog. Vooral in de ochtend kunnen nog steeds stevige buien vallen met kans op onweer, pas in de middag (en dan waarschijnlijk vanaf de tweede helft) neemt het aantal buien af en worden de opklaringen breder. De naar west draaiende wind wordt dan ook wat minder sterk en het weer krijgt een vriendelijker karakter. Met 17 tot 19 graden zit er in de middagtemperaturen weinig beweging.

Donderdag tekent zich in het Nederlandse weer een verandering af. Een nieuwe storing passeert ons land met buien. Die neerslagband markeert de overgang tussen zuidwestelijke winden aan zijn voorzijde en westelijke tot noordwestelijke winden aan zijn achterzijde. In de loop van de dag draait de wind dan ook, om in de avond in Zeeland wat toe te nemen. De buien, waarmee de passage van de storing gepaard gaat, vallen vooral vanaf de tweede helft van de ochtend en kunnen met onweer gepaard gaan. Laat in de middag en in de avond wordt het aantal buien minder en kan de zon er nog even doorkomen. Het wordt 17 tot 19 graden.

Jannes
Een flinke bui nadert Roodeschool. Foto: Jannes Wiersema.

Na vrijdag minder buien

Ook vrijdag vallen nog buien, als een lagedrukgebied mogelijk pal over Nederland naar het zuiden trekt. Daarachter draait de wind naar noordoost tot noord. De lucht, die vanaf dat moment wordt aangevoerd, komt van de Noordzee. Er drijven wolkenvelden mee, waaruit lokaal een beetje regen of motregen kan vallen. Verder komt heel lokaal ook de zon er even door. De noordelijke tot noordoostelijke wind kan vooral zaterdag aan zee even krachtig tot hard zijn, maar neemt in de dagen daarna geleidelijk weer af. Verder begint de meteorologische zomer met gematigde temperaturen die na zaterdag nauwelijks aan 20 graden toekomen.

Volg ons ook op facebook en X!