De julimaand komt dichterbij en de vakanties staan op het punt om uit te breken. Een mooi moment om in Europa weer eens te kijken hoe het weer ervoor staat. Vergeleken met vorige week zien we een bekend beeld. In de centrale delen heb je nog steeds af en toe de paraplu nodig. In het zuiden schijnt de zon en in het zuidoosten is het puffen geblazen.
Het opvallendste de komende dagen is de eerste doorbraak van de zomer in het noordwesten van Europa. Een groot gebied, zo’n beetje van Centraal-Frankrijk naar het noorden krijgt dan de eerste warme dagen met veel zon en temperaturen die tot tussen 25 en 30 graden oplopen. Ook de Scandinavische landen profiteren mee van deze oprisping van de zomer.
Regen- en onweersbuien
Lang duurt het niet, want later op dinsdag en woensdag zien we in Frankrijk alweer nieuwe regen- en onweersbuien ontstaan die zich in de dagen daarna verder naar het noordoosten uitbreiden. En ook weer wat minder warme lucht met zich meebrengen.
Erg nat is het de komende dagen aan de zuid- en westkant van de Alpen, in Noord-Italië en in Frankrijk. Er vallen steeds weer regen- en onweersbuien die zeker de eerste dagen ook behoorlijk zwaar kunnen uitpakken. En er is in die gebieden al zoveel omlaag gekomen. De rivieren staan er hoog, hier en daar worden campings ontruimd en vaak zijn de temperaturen er, door het erg wisselvallige weer, ook behoorlijk gematigd. Daar kunnen ze wat zomer gebruiken.
Spanje en Portugal weer heet
In het Middellandse Zeegebied is het wel zonnig en warm. In Spanje en Portugal wordt het, na een wat koelere fase in de afgelopen dagen, weer warm met temperaturen die in het zuidelijke binnenland tot tussen 35 en 40 graden kunnen oplopen. De regio’s in het noorden blijven eerst nog wat achter. Dat zijn gebieden waar eerst ook nog weleens een bui kan vallen. Maar vanaf komende dinsdag weet de warmte ook het noorden van Spanje te bereiken.
Daar waar het in het zuidwesten van Europa warmer wordt, gaat het kwik in Italië juist omlaag. Rond een lagedrukgebied boven de Golf van Genua trekken buien over die met onweer gepaard gaan en dus vooral in het noorden, tegen de Alpen veel regen kunnen brengen. Uiteindelijk dringen die buien halverwege de week ook tot de Balkanlanden door.
Zuidoost-Europa onveranderd heet
Griekenland en Turkije blijven buiten de buien en in de hete lucht. Het is daar de afgelopen tijd al vaker afzien geweest, vanwege extreem hoge temperaturen. In het zuiden van Turkije legden toeristen het bijkans af bij ’s middags plaatselijk 45 graden. In de nieuwe week lijkt er in die situatie met hitte vrijwel niets te veranderen. De hete lucht zit er opgesloten, buien kunnen er niet bij en de felle zomerzon doet de rest. In beide landen stijgt de angst voor bosbranden, door de sterk uitdrogende natuur. Dit is het deel van Europa waar verkoeling welkom zou zijn.
In onze eigen omgeving komen de eerste zomerdagen er dus eindelijk aan. Vanaf zondag moet het een paar dagen droog blijven. De zon schijnt dan steeds meer en met verder oplopende temperaturen, tot tussen 25 en 30 graden op dinsdag en woensdag, komen eindelijk de eerste warme zomeravonden ook in zicht. Waarin je tot laat in de tuin kunt zitten. Vanaf woensdag of donderdag neemt de buienkans dan weer toe, en wordt het uiteindelijk ook weer koeler.
Verder lezen:
Als de zomer van 1983 nou de blauwdruk voor die van dit jaar was...
Zomer 2018 warmste ooit: het was als aan de Middellandse Zee
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller