Wordt het volgende week nu wel of niet zacht?

Foto boven: Zitten wij nog te twijfelen voor de komende week, deze ransuil weet het al. Kon hij maar praten! - Chris Meewis

Wordt het na het weekend nu wel of niet zacht in Nederland? De verschillende modelberekeningen zijn er nog niet uit. Wel lijkt de keuze van volgende week van belang voor het vervolg daarna en mogelijk voor de decembermaand als geheel.

Voor vandaag is het nog duidelijk. We bevinden ons in koude lucht. Door de sterke buiigheid op de Noordzee is een nieuw lagedrukgebiedje ontstaan. Het trekt over de Noordzee, ten noorden van de Wadden langs, naar Denemarken en brengt twee gebieden met buien met zich mee. Het eerste is de afgelopen nacht al gepasseerd, het tweede volgt vandaag vanuit het noordwesten. Doordat de bovenlucht nog steeds koud is, vallen winterse buien.

Zitten wij nog te twijfelen voor de komende week, deze ransuil weet het al. Kon hij maar praten! - Chris Meewis
Zitten wij nog te twijfelen voor de komende week, deze ransuil weet het al. Kon hij maar praten! - Chris Meewis

Opnieuw winterse buien

Bij buien kunnen regen, hagel en sneeuw voorkomen. Verder is er aan zee een kleine onweerskans. Voor de buien uit kan met name vanochtend ook de zon er nog even doorkomen, vanmiddag is dat in de buienstrook veel minder het geval. De wind draait van zuidwest naar noordwest en neemt aan zee even tot krachtig of hard toe. Daarbij kunnen tijdens buien in de kustgebieden ook plaatselijk zware windstoten optreden. In de opklaringen voor de buienzone uit wordt het tussen 3 en 7 graden, tijdens de buien is het een stukje kouder.

Vanavond en de komende nacht trekken de buien zich naar het noorden terug, in de rest van het land komen er opklaringen. Doordat landinwaarts de wind ook voor een groot deel verdwijnt, schieten de temperaturen omlaag. Het kan landinwaarts licht vriezen, in de kustgebieden en in het noorden waar nog buien vallen, blijft het kwik enkele graden boven nul.

Morgen waterkoude dag

Morgen verdwijnen ook de buien in het noorden van het land. Doordat een rug van hogedruk het land naar het oosten toe verlaat, draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt later toe. In de avond komt aan zee weer een harde wind te staan. Verder is vooral in de ochtend de zon nog even te zien, maar neemt de bewolking alweer vrij snel toe. In de tweede helft van de middag kan in het noordwesten al een beetje regen vallen, in de avond breidt de regen zich over het grootste deel van het land uit. Overdag wordt het niet warmer dan een graad of 4.

In de loop van de avond en nacht naar zondag dringt veel zachtere lucht het land binnen. Aan het einde van de nacht kan het in het zuidwesten al tussen 12 en 14 graden zijn. Daarbij verdwijnt de regen, maar blijft het aan zee hard waaien uit het zuiden tot zuidwesten.

Zondag erg warme novemberdag

Zondag belooft een voor novemberbegrippen erg warme dag te worden. Terwijl de zuidelijke tot zuidwestelijke wind met volle kracht doorblaast en aan zee mogelijk zelfs af en toe stormachtig is, schijnt de zon redelijk goed door hoge sluierbewolking heen. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperaturen komen in de middag rond 17 graden uit, lokaal iets hoger.

Door de harde wind verloopt ook de avond bijzonder zacht. Rond middernacht kan het nog steeds plaatselijk 17 graden zijn. In de nacht bereikt het koufront met regen het westen van het land. Maandag overdag trekt die regen in de ochtend naar het oosten weg. Daarna komt de zon er geregeld door, maar kan ook nog een lokale bui vallen. Verder blijft de aan zee harde wind met soms zware windstoten behouden, maar draait die wind wel meer naar het zuidwesten. De temperaturen dalen in de middag tot tussen 10 en 12 graden. Dat is nog steeds zacht.

Volgende week een hogedrukgebied, maar waar?

Voor de periode na maandag berekent het Europese model een hogedrukgebied ten noorden van de Britse eilanden. In onze omgeving komt de wind dan weer even in de noordwesthoek terecht en kan een volgende golf met koudere lucht tot Nederland doordringen. De temperaturen gaan dan ook omlaag en de buienkans neemt vanuit het noorden weer toe.

In de Amerikaanse berekeningen zien we het hogedrukgebied boven Centraal-Europa uitkomen. Als die optie uitkomt, blijft de wind in onze omgeving uit richtingen tussen zuid en zuidwest waaien en houdt het zachte weer in grote lijnen aan. In de extra berekeningen van beide modellen vinden we elkaars oplossingen ook terug. Dit betekent dat de situatie voor volgende week inderdaad spannend is en het vervolg nog niet helemaal duidelijk.

Keuze lijkt belangrijk voor vervolg

Toch heeft het er alle schijn van dat de keuze, zoals die volgende week gemaakt wordt, gevolgen kan hebben voor het verloop van mogelijk de gehele decembermaand daarna. Lees hiervoor de 30-daagse verwachting, zoals die vandaag op Weerverteller.nl ook terug te vinden is.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller