Vandaag nog winterse buien, daarna rustiger

Foto boven: Mooie zonsopkomst - Nely van Frankenhuyzen

Kunnen er vandaag nog winterse buien vanaf de Noordzee het land binnenkomen, de komende dagen wordt het onder de vleugels van een hogedrukgebied rustiger. Onzeker is in hoeverre de zon schijnt, of dat het bewolkt is. Daarvan hangt af hoe ver de temperaturen In de nachten dalen. Overdag is het nog wel steeds aan de koude kant.

Advertentie

De winterse buien bereiken ons land vandaag in een noordelijke stroming. Boven land is die wind zwak tot matig, aan zee af en toe vrij krachtig. Bij buien kunnen hagel en natte sneeuw optreden. Tussendoor schijnt de zon aan een blauwe hemel en zie je verder weg mooie, witte stapelwolken. De temperaturen liggen tussen 3 en 6 graden, maar zijn in het zuidoosten van het land boven de sneeuw iets lager. Vanavond koelt het weer snel af.

Mooie zonsopkomst - Nely van Frankenhuyzen
Mooie zonsopkomst - Nely van Frankenhuyzen

Hogedrukgebied

Vanaf morgen komt het weer onder invloed van een hogedrukgebied, dat eerst boven de Britse eilanden ligt. De wind bij ons draait daardoor naar noord tot noordwest en voert lucht van de Noordzee aan. Wolkenvelden en de zon wisselen elkaar daarbij af, en het is onduidelijk hoeveel de zon precies gaat schijnen. Heel lokaal kan nog een buitje vallen.

Dalen de temperaturen in het zuiden van het land vanavond en de komende nacht tot een enkele graad onder het vriespunt, in de kustgebieden blijft het kwik enkele graden boven nul. Morgenmiddag komen de temperaturen opnieuw tussen 3 en plaatselijk 6 graden uit, in het zuidoosten zijn ze boven de sneeuw nog altijd een fractie lager.

Zondag in beweging

Zondag komt het hogedrukgebied in beweging en trekt met zijn kern langzaam naar Midden-Europa. Bij ons wordt de wind hierdoor geleidelijk zuidwestelijk. Daarmee kan de koude lucht nog net binnen onze grenzen blijven.

Doordat het er naar uitziet dat er aardig wat bewolking overblijft, wordt het volledige potentieel van deze koude lucht in de gebieden met sneeuw niet benut. Zou het namelijk opklaren, dan konden de temperaturen in de nacht boven de sneeuw tot diep onder het vriespunt dalen. Maar dan moet het wel helder zijn. En daar ziet het vooralsnog dus niet naar uit. In de rest van het land komen de temperaturen meestentijd rond het vriespunt uit in de nacht.

Even iets kouder

Overdag wordt het met die zuidwestelijke wind iets kouder. In het zuidoosten kan het kwik boven de sneeuw rond het vriespunt blijven, in de rest van het land wordt het niet warmer dan 2 tot 4 graden. Daarbij zijn er wolkenvelden en komt de zon er mondjesmaat door. Ook maandag en dinsdag lijkt in dit rustige, maar vaak grijze weerbeeld weinig te veranderen.

Vanaf woensdag zien we twee ontwikkelingen. Ten eerste lijkt de kern van het hogedrukgebied naar Noordwest Frankrijk op te schuiven, en ten tweede warmt de bovenlucht enorm op. Er zijn berekeningen die de temperatuur op een hoogte van 1500 meter tot meer dan 10 graden laten oplopen. Eerder deze winter hebben we al gezien wat dit kan betekenen.

Laaghangende wolkenvelden

Onder zo’n warme bovenlucht ontstaan gemakkelijk laaghangende wolkenvelden. Een saai, grijs weerbeeld is daarvan vaak het gevolg. Doordat de wind in die periode weer naar westelijke of noordwestelijke richtingen lijkt te draaien, komt tegelijkertijd zachtere en ook vochtigere lucht het land binnen. Daardoor gaan de temperaturen weer duidelijk omhoog.

Op basis van de weerkaarten van dit moment zou dit weerbeeld ook op de wat langere termijn enige tijd aan kunnen houden. Storingen blijven daarbij eerst nog uit de buurt. Verder liggen de temperaturen in het algemeen dus rond of iets boven normaal en hoeft de winter zich in het vervolg eigenlijk geen aspiraties meer te maken. Daarmee komt een wat teleurstellend einde aan een periode waarin de weerkaarten op de lange termijn vaak veel beloofden, maar waarin in werkelijkheid van die beloften maar heel weinig is terechtgekomen.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller