Recordhoeveelheid sneeuw op Hokkaido, hoe leef je daarin?
Reinout van den BornVeel mensen zullen het bericht in het nieuws inmiddels wel hebben gehoord of ergens hebben gelezen. De Japanse stad Obihiro op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido is deze week onder een monumentale laag sneeuw bedolven. Er viel 1,2 meter in slechts 12 uur tijd. Dat is 10 centimeter per uur, mogelijk zelfs een wereldrecord.
De beelden spreken voor zich. Het is niet te geloven hoeveel sneeuw er in het gebied is gevallen. Tegelijkertijd maken de beelden duidelijk hoe hard het er kan sneeuwen.
De meeste sneeuw
Nu zijn ze op Hokkaido wel wat gewend. Het is één van de gebieden op aarde waar tijdens de wintermaanden de meeste sneeuw valt. IJskoude lucht, afkomstig vanuit China en Siberië, steekt er de relatief warme zee over en pikt veel vocht op. Terwijl de lucht opwarmt, zijn de temperaturen aan de andere kant van de zee nog meer dan laag genoeg voor sneeuwval. Tevens liggen er bergen die de productie van de witte neerslag alleen maar aanwakkeren.
Niet alleen Hokkaido heeft ermee te maken, maar ook een groot deel van het westen van het hoofdeiland Honshu. In de bergen daar kunnen enorme hoeveelheden sneeuw vallen, ook weer dankzij het opstuwende effect dat de neerslag alleen maar verder aanwakkert. In sommige winters levert dit in de hogere delen wel 10 meter sneeuw op. Op wegen, die het hele seizoen door worden geruimd, rijd je dan tussen twee imposante sneeuwmuren.
Enorme gevolgen
Zulke enorme lagen sneeuw hebben tijdens de wintermaanden natuurlijk enorme gevolgen voor het leven in die gebieden. De Japanse overheid heeft dan ook speciale subsidieprogramma’s voor de sneeuwgebieden. Het geld eruit kan worden gebruikt om de economie gaande te houden, sneeuw te ruimen en speciale aanpassingen te doen aan gebouwen. Zo hebben veel flats op de tweede verdieping een extra hoofdingang die in tijden zware sneeuwval kan worden gebruikt. De ingang op de benedenverdieping is dan niet meer bereikbaar.
Andere onhandige bijkomstigheden van de winter zijn dat veel mensen de sneeuw van de daken van hun huizen moeten verwijderen. Als de sneeuwlaag te zwaar wordt, dreigt het gevaar van instorting. Verder is er speciale aandacht voor de bomen in het gebied.
Tunnels door de sneeuwlaag
In sommige steden groeven de inwoners tunnels door de sneeuwlaag, naar elkaars huizen. Verder werden de trottoirs aan weerszijden van de weg overkapt, zodat je er nog kon lopen. Tegenwoordig staan langs veel wegen sproeiers. Ze brengen warm grondwater omhoog waarmee de weg tijdens periodes met sneeuwval min of meer sneeuwvrij kunnen worden gehouden.
Een bijzonder fenomeen zijn de zogenoemde sneeuwmonsters. De bomen die gedurende het seizoen een dikke laag rijp, ijs en sneeuw om zich heen verzamelen en vervolgens als wezenloze ‘monsters’ in het landschap staan. Helemaal als het om een bos gaat, zien deze gebieden er bijzonder uit. Met name als de zon schijnt en met blauwe lucht erboven.
Lagedrukgebied
De zware sneeuwval van de laatste dagen op Hokkaido heeft te maken met de aanwezigheid van een sterk lagedrukgebied in die omgeving, ontstaan door de uitstroom van een golf met zeer koude lucht vanuit Siberië. Het ligt er nog tot aan het komende weekend en tot die tijd houdt de sneeuwval aan. Aan de westkust van het hoofdeiland van Japan zien we ondertussen het gebruikelijke beeld van een oneindige rij sneeuwbuien, die vanaf zee op de bergen inbeukt. Ook hier kan de komende dagen nog wel tot twee meter aan extra sneeuw vallen.
En zo heeft Japan een zeer bijzonder klimaat. In de winter spelen sneeuw en relatief lage temperaturen op veel plaatsen de hoofdrol, in de zomer is het er vochtig en heet. En ook de Aziatische variant van de orkaan, de tyfoon weet grote delen van Japan in het warme seizoen te vinden. Zo zijn wel heel veel weerextremen er in één klimaatvorm verzameld. De bewoners van Japan leven er al vele eeuwen mee en weten hoe ze ermee om moeten gaan.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Winter 2025 - ook zonder echt veel winterweer - verloopt wel bijzonder
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
30-Daagse: toch nog een late periode met licht winters weer?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller