Bij ons mag het vandaag dan bar en boos zijn met veel regen, uitzonderlijk lage temperaturen en vanmiddag in delen van het land veel wind, ook op andere plaatsen in Europa ging het de afgelopen dagen flink mis. Vooral daar waar onze koelte en de warmte uit Zuid-Europa bij elkaar komen, ontstaan steeds weer zeer zware regen- en onweersbuien.
De passagiers aan boord van een Airbus A320, die gisteren een vlucht maakte van Palma de Mallorca naar Wenen, moeten gisteren doodsangsten hebben uitgestaan toen het vliegtuig vlak voor eindbestemming Wenen in een supercell terecht kwam. Het toestel werd daarbij niet alleen geteisterd door hevige windvlagen, maar ook door zware hagel. De voorzijde van het vliegtuig liep daarbij enorme schade op. De neus, waarachter de radar zit verborgen, was helemaal weg gehageld, evenals het radarsysteem. Voor de piloten was het ook nauwelijks meer mogelijk om door de voorruit te kijken. Het glas was door de hagel helemaal verbrijzeld. Toch slaagden ze erin om het vliegtuig veilig in Wenen aan de grond te zetten. Waardoor het vliegtuig in de supercell terecht was gekomen, is niet duidelijk. Normaal mijden vliegtuigen noodweer.
Enorme hagel
In de buurt van Kufstein had de supercell al tot enorme hagel geleid. De hagelstenen hadden er een doorsnede van 7 centimeter en richtten op de grond enorme schade aan. Auto’s raakten volledig gedeukt door de erop inbeukende hagel. De hagelstenen waren zo zwaar dat ze dwars door autoruiten heen gingen. Verder viel in korte tijd zoveel regen dat wegen in snelstromende rivieren veranderden en bliezen zware windstoten meerdere bomen om. Net over de grens in Hongarije werd aan de supercell zelfs korte tijd een tornado waargenomen.
De zware supercell ontstond in de overgangszone tussen de koele lucht in ons deel van Europa en de veel warmere boven het zuiden van het continent. Die zone strekte zich gisteren uit van het Midden van Spanje via het zuidoosten van Frankrijk naar het zuiden van Duitsland, de Alpen en vandaar verder via Hongarije naar het oosten. Langs feitelijk heel die lijn kwam het tot verspreid noodweer. Ook Zuidoost-Frankijk had met zware buien te kampen die hier daar wateroverlast brachten. Op de natste plaats kwam er in korte tijd 84 millimeter omlaag.
Centraal-Spanje
Zwitserland en het zuiden van Duitsland kregen op veel plaatsen tussen 20 en 50 millimeter te verwerken, bovenop de vele regen die daar de laatste weken al is gevallen. In Oostenrijk en in Hongarije waren de hoeveelheden wat minder groot, doordat de buien daar in het algemeen snel bewogen. In Centraal-Spanje kwam op veel plaatsen tussen 10 en 30 millimeter omlaag. In die gebieden is dat opmerkelijk, omdat de hitte er al had toegeslagen en er in de zomermaanden in het algemeen niet zo heel vaak regen van betekenis valt.
Ook vandaag en morgen blijft de eerdergenoemde overgangszone op min of meer dezelfde plaats liggen en ontstaan buien, al lijken die in het algemeen niet meer zo zwaar als de buien van het afgelopen weekend te worden. Woensdag trekt de overgangszone wat naar het zuiden. Dan komen de buien meer boven het oosten van Spanje, het noorden van Italië en de republieken van het voormalige Joegoslavië terecht. Griekenland krijgt ze vanaf vrijdag.
Bij ons later warmer
In Nederland blijft het nog een paar dagen uiterst koel. Dat komt doordat een noordwestelijke wind, die achter het lagedrukgebied van vandaag opsteekt, koude lucht van noordelijke breedten aanvoert. Vooral morgen komt het daarin nog tot buien, woensdag en donderdag lijkt het even wat op te knappen. Vanaf vrijdag komen nieuwe lagedrukgebieden vanaf de Oceaan in onze buurt. Het voordeel is dan dat een naar zuid tot zuidwest draaiende wind warmere lucht gaat aanvoeren, waardoor de temperaturen weer stijgen. Het nadeel is dat het opnieuw wisselvallig wordt en dat op passage van storingen af en toe flink wat regen kan vallen.
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller