We komen niet van het kletsnatte weer af

We beleven al sinds vorig jaar oktober in Nederland een bijzonder natte periode, en we komen er maar niet uit. Ook deze week niet.

Ook gisteren vielen verspreid over het land weer forse buien. In de Kop van Noord-Holland, maar ook in een strook over Zeeland lieten die lokaal meer dan 25 millimeter achter. Utrecht, het noordoosten van Brabant en de Achterhoek kwamen lokaal op 15 millimeter uit. Bij buien kwam het tot onweer en soms veel wind. IJmuiden kwam tot een maximale windstoot van 101 kilometer per uur (bij kortdurend een windkracht 9 – storm) en ook verspreid over het binnenland weden windvlagen met snelheden tussen 65 en 75 kilometer per uur gemeten.

Ook mei wordt kletsnat

Door alle regen van de laatste tijd is ook mei bezig om tot een kletsnatte maand uit te groeien. In delen van Zuid-Limburg en in het zuiden van Brabant komt de grens van 200 millimeter maandneerslag al in zicht en veel andere plaatsen in het zuiden, midden, westen en noordwesten van Nederland zijn inmiddels ruim door de 100 millimeter heen. Het verschil met het noordoosten van het land is groot. Daar is minder gevallen. In delen van Noord-Groningen is de teller nog niet verder dan tot tussen 18 en 30 millimeter gestegen.

Dit onderscheid tussen het droge noordoosten aan de ene kant en de kletsnatte rest van het land aan de andere kant vertelt het verhaal over het atypische weer dat we de laatste tijd hebben gehad. Moeten we voor ons weer ‘normaal’ meestal naar het westen kijken, de laatste tijd was het vooral de zuidoosthoek die we in de gaten moesten houden.

Het kwam uit het zuidoosten

Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedrukgebieden vaak boven Frankrijk en het Alpengebied waaide de wind boven Nederland vaak uit het oosten tot zuidoosten. Storingen, die zich boven Centraal-Europa ontwikkelden, kwamen dan ook vanuit die richting op ons af. En brachten keer op keer grote hoeveelheden regen met zich mee. Regen die het noordoosten dan weer rechts liet liggen. Doordat het hogedrukgebied boven Scandinavië daar net voldoende tegengas kon geven. Zo groeiden de laatste weken in Groningen tot bijna zomerweken uit, met veel zon en vaak hoge temperaturen. En was het in de rest van het land ook warm, maar was de beleving heel anders door de regengebieden die steeds weer overtrokken.

Vandaag zijn de verschillen tussen het zuidwesten en noordoosten wat minder groot. De temperaturen komen vanmiddag tussen 17 graden in het westen en 20 graden, lokaal nog in het oosten uit. Daarbij schijnt eerst af en toe de zon, maar ontstaan al gauw stapelwolken die vooral in het oosten tot een paar buien kunnen uitgroeien, mogelijk met onweer. Een wat groter gebied met buien kan vanavond over de oostelijke helft van het land naar het noorden trekken.

Nieuwe storing

Morgen en woensdag komt vanuit het westen een nieuwe storing naderbij. Deze markeert een draaiing van de wind van zuidwest (morgen en woensdag) naar noord tot noordwest in de loop van donderdag. Die overgang gaat opnieuw met fikse buien gepaard: morgen (later op de dag), in de nacht naar woensdag en woensdag overdag. Pas laat in de middag op woensdag en woensdagavond lijkt het vanuit het westen allemaal wat beter te worden. Aan zee is de zuidwestelijke wind af en toe krachtig en het wordt beide dagen 17 tot 19 graden.

Vanaf donderdag zoekt de wind de noordhoek op. Tegelijkertijd komt vanuit het westen een hogedrukgebied naderbij. Behalve de draaiing van de wind lijkt dit hogedrukgebied ook een langzame stabilisering van het weer te brengen. Vooral ’s middags kan tot en met het weekend – met name in het binnenland – nog wel een bui vallen. Vrijdag en zaterdag zou boven Duitsland een lagedrukgebied kunnen komen te liggen, dat de buiigheid nog één keer een oppepper geeft, maar die ontwikkeling is nog niet zeker en moeten we blijven volgen.

In het weekend wordt het aantal buien geringer en zijn ze lichter dan we van de laatste tijd gewend waren. Van de Noordzee worden wolkenvelden aangevoerd. De zon schijnt daar af en toe tussendoor. Overdag wordt het vaak 17 of 18 graden, in de nachten kan het tot beneden 10 graden afkoelen. Daarmee is het iets koeler dan normaal in deze tijd.

Begin volgende week droog?

Begin volgende week zou het hogedrukgebied er zelfs voor kunnen zorgen dat het één of twee dagen zo goed als droog blijft. En dat is al heel wat in deze verder zo natte periode.