Weekendweer: twee gezichten

Foto boven: We gaan volgende week terug naar een weertype waarin wolken en buien een grotere rol spelen - Tinus Beckers

Het warme weer van de bijna voorbije week heeft het grote warmtekort, dat in de eerste drie weken van juni was opgebouwd, voor een groot deel tenietgedaan. Tot en met woensdag bedroeg de junitemperatuur in De Bilt 15,3 graden, tegen 15,9 graden normaal in dezelfde periode. Dat is een verschil van nog iets meer dan een halve graad, daar waar het een tijdje meer dan twee graden is geweest. Het kan dus snel gaan.

Het hogedrukgebied, waar we de afgelopen tijd van profiteerden en dat de laatste dagen in de buurt van de Baltische staten lag, wordt in het weekend opgeruimd door een lagedrukgebied. Het komt vanuit Spanje, snelt morgen over Frankrijk naar Duitsland en trekt uiteindelijk verder in de richting van Zuid-Zweden en van Finland. In Nederland moeten we het bijbehorende, intense regengebied nog goed in de gaten houden. Er zijn berekeningen die het in de nacht naar zondag en zondagochtend over het zuidoosten en oosten laten trekken. Met name in Limburg bestaat daarbij de kans dat er een grote hoeveelheid regen (tientallen millimeters) gaat vallen.

Nieuwe luchtsoort

Vandaag gebeurt dat niet. Achter een koufront, dat gisteravond en in de afgelopen nacht zonder noemenswaardige neerslag over het land naar het oosten is getrokken, bevinden we ons in een nieuwe luchtsoort. Opvallend is de sterke westelijke tot zuidwestelijke wind die vandaag waait. Boven land is die matig (kracht 4) en behoorlijk vlagerig. Aan zee wordt een windkracht 5 en in het Waddengebied af en toe een windkracht 6 verwacht. Daarbij is er volop zonneschijn, ontstaan ook een paar stapelwolken en blijft het op de meeste plaatsen droog. Het wordt 18 graden in het noordwesten en 23 graden in het zuidoosten van het land.

Vanavond en de komende nacht draait de wind via zuidwest naar zuid om later in de nacht langzaam af te nemen. Er zijn daarbij brede opklaringen en het koelt lekker af. In het binnenland kan het kwik op de koudste plaatsen tot een graad of 9 dalen, in de buurt van zee en van het warme water van het IJsselmeer wordt het niet kouder dan ongeveer 15 graden.

Weekend kent twee gezichten

Het weekend kent twee gezichten. Doordat morgen, aan de noordflank van het boven Frankrijk naderende lagedrukgebied, de wind bij ons even oostelijk wordt, keert de warme lucht en daarmee de zomer naar het westen terug. Bij veel zon en maar nauwelijks stapelwolken stijgen de temperaturen op de Wadden tot tussen 22 en 24 graden, in het binnenland worden op uitgebreide schaal zomerse temperaturen tussen 25 en 28 graden verwacht.

Laat in de middag en in de avond komt, op nadering van de Franse storing, vanuit het zuiden bewolking het land binnen. Het lijkt dan nog op de meeste plaatsen droog te blijven. Pas in de avond komen de eerste regen- en onweersbuien dichterbij. In Limburg kunnen ze de grens ook daadwerkelijk oversteken. In de rest van het land blijft het nog steeds droog.

Zuidoosten mogelijk veel regen

In de nacht naar zondag is het zuidoosten de plaats die het meest gevoelig is voor regen, dat geldt ook voor de zondagochtend. Vooral in het zuiden van Limburg kan, als het een beetje tegenzit, heel veel vallen. We moeten dat in de gaten blijven houden. In de rest van het land is het droog en vooral in het westen en noorden komen ook opklaringen voor.

Zondag overdag trekken wolken en regen uit het oosten en zuidoosten weg en volgen flinke perioden met zon, afgewisseld door stapelwolken. In het noorden kan een buitje vallen, maar op de meeste plaatsen lijkt het droog te blijven. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige noordelijke en later noordwestelijke wind en de temperaturen lopen op tot tussen 18 en 23 graden. Er zijn berekeningen die het diep in het binnenland nog een keer zomers warm laten worden, maar dit hangt ervan af of in het oosten in de ochtend nog regen valt of niet.

Vanaf maandag uit een ander vaatje

Vanaf maandag tapt het weer uit een ander vaatje. Doordat de hogedrukgebieden uit onze omgeving zijn verdwenen, kunnen storingen weer meer hun gang gaan. Dit levert niet alleen een aantrekkende zuidwestenwind en de aanvoer van koelere lucht op, maar ook een toename van de wisselvalligheid. Bijna dagelijks passeert wel een storing met bewolking, een paar buien of wat regen. Gelukkig komt de zon er ook nog steeds mooi tussendoor. De temperaturen gaan wel verder omlaag en halen in een deel van het land zelfs overdag de 20 graden niet meer.