30-Daagse: feitelijk alles wijst op een zacht vervolg
Reinout van den BornNa een lange periode met hogedrukweer en weinig neerslag, lijkt het in de loop van volgende week in Nederland wisselvalliger te worden. Ook staat een flinke stijging van de temperaturen op het programma. Maar gaat het ook echt gebeuren?
Het ingewikkelde van de winter tot nu toe is dat die steeds anders is verlopen dan we oorspronkelijk dachten. Op de momenten dat winterse vooruitzichten op de weerkaarten stonden, werden de uitkomsten zacht. Werd een doorbraak van de westcirculatie aangekondigd, dan kwamen ineens weer winterse vooruitzichten uit de hoge hoed.
Januari verloopt tot nu toe beneden normaal
Wie op 1 januari had gezegd dat de januarimaand van 2025 op de helft op een gemiddelde temperatuur van ruim 0,5 graden beneden normaal zou staan, werd op basis van de vooruitzichten van dat moment waarschijnlijk voor gek verklaard. Toch is het zo.
Het grappige van de winter tot nu toe, we schreven dat eerder deze week ook al, is dat het weer erin helemaal zijn eigen gang is gegaan. Zich daarbij maar weinig aantrekkend van poolwervel en andere achtergrondforceringen. En evenmin van lange termijn verwachtingen.
Feitelijk alles wijst op een zacht vervolg
Als we naar de drijvers van het weer van dit moment kijken, wijzen die allemaal op een zacht vervolg van de winter. Op de Grote Oceaan hebben we een La Niña, de MJO zit in zijn fases 1 tot en met 4, de QBO is westelijk en de poolwervel beresterk. Verder worden voor de komende weken een geleidelijk positieve NOA- en AO-index verwacht. Werkelijk niets wijst op winterweer, des te meer op een doorzettende westcirculatie. En toch is die er nog niet.
Maar hulp is onderweg. In de VS en Canada staat de komende dagen een uitbraak van geweldig koude lucht op het programma, koude lucht die later in de komende week ook de Oceaan op stroomt. En vanaf dat moment vormt zich aan de oostkust van de VS en Canada de ene depressie na de andere die over de Oceaan naar Europa op weg gaat. Hogedrukgebieden boven het continent en Scandinavië proberen eerst nog wel tegen te werken, maar dat lijkt na verloop van tijd steeds moeilijker te worden. En uiteindelijk lijkt de Oceaan te winnen.
Week 1: van maandag 20 tot en met zondag 26 januari
Eerst nog grenslaagweer
Later in de week wisselvalliger
Onzekere temperaturen
Dit is een week die je nog spannend zou kunnen noemen. Met lagedrukgebieden ten zuidwesten van Ierland en een hogedrukzone met kernen tussen IJsland en Noorwegen en boven de Zwarte Zee die tegenwerkt. Koude lucht vanuit het noordoosten zit wel even een tijdje erg dichtbij. En zou zelfs aan het noordoosten kunnen tippen.
De rest van het land doet waarschijnlijk niet mee. Is het tot en met woensdag/donderdag nog grenslaagweer met de lastige combinatie van wolken, mist en onzekere temperaturen, daarna lijkt het wisselvalliger te worden met meer wind en oplopende temperaturen. De wind waait dan uit richtingen tussen zuid en oost. Maar een beetje spanning is er wel.
Week 2: van 27 januari tot en met 2 februari
Wisselvallig weer
Zuidelijke winden
Boven normale temperaturen
De lagedrukgebieden worden in de berekeningen nu tussen Ierland en IJsland ingetekend. Het hogedrukgebied in het hoge noorden verdwijnt. Boven het Europese continent is de luchtdruk wel hoog. Bij ons voert een zuidelijke stroming steeds weer golven met behoorlijk zachte lucht aan, voorafgegaan door gebieden met bewolking en regen.
Tussendoor kan ook de zon zich wel even laten zien en, mocht het een nacht lang opklaren met daarbij maar weinig wind, dan kan de temperatuur dichtbij nul komen. Verder lijkt het kwik, als deze kaarten uitkomen, ver boven normaal te liggen.
Week 3: van maandag 3 tot en met zondag 9 februari
Wisselvallig weer
Zuidwestelijke winden
Temperaturen ruim boven normaal
Lagedrukgebieden bij IJsland en hogedrukgebieden boven Italië en Roemenië kunnen bij ons niets anders dan een zuidwestcirculatie brengen.
Fronten brengen van tijd tot tijd regen, tussendoor is ook de zon te zien en valt eens een bui. De temperaturen liggen ruim boven normaal en van de winter is in een setting als deze geen spoor meer te bekennen. Dit is precies waarvoor winterliefhebbers bang zijn.
Week 4: van maandag 10 tot en met zondag 16 februari
Nog licht wisselvallig
Zuidwestelijke winden
Temperaturen boven normaal
De hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa komen iets naar het noorden, de lagedrukgebieden bij IJsland lijken daardoor wat minder invloed te krijgen. Toch kunnen storingen ons land, zij het in verzwakte vorm, nog wel bereiken. Vooral het noorden heeft er nog af en toe regen van, in het zuiden zijn het vooral de wolken die overtrekken.
De wind blijft intussen zuidwestelijk en de temperaturen liggen nog steeds boven normaal, al kan het verschil met normaal mogelijk wel een tikkeltje kleiner worden.
Week 5 en 6: van 17 februari tot en met 2 maart
In week 5 geen storingen, daarna weer wel
Zuidwestelijke winden
Temperaturen nog steeds boven normaal
In week 5 lijkt de kern van het hogedrukgebied even boven Noord-Frankrijk terecht te komen. Dat zou in ons land een verregaand storingsvrije week, maar mogelijk wel weer met laaghangende wolken, motregen en hier en daar mist kunnen opleveren.
In week 6 trekt de hogedruk zich iets naar het zuiden terug. Storingen kunnen ons land dan opnieuw in verzwakte vorm bereiken. De wind blijft intussen zuidwestelijk en neemt in week 6 wat toe. Ook blijven de temperaturen de hele periode ruim boven normaal.
Samenvattend:
Als we de berekeningen voor de komende zes weken zo bekijken en we nemen ook de achtergrondforceringen van dit moment in onze overwegingen mee, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat de tweede helft van de winter geen winterweer meer te zien zal geven.
Veel eerder komen we in een zacht scenario terecht, zoals in de winter van 2014. Die liet vooral in de tweede helft een oneindige zuidelijke circulatie zien, waarin het steeds warmer werd. Het is de enige winter tot nu toe zonder Hellmannscore in De Bilt. Ook dit jaar kan dit nog gebeuren, want ondanks het vrij koude weer van de laatste weken staat de score in De Bilt nog steeds op 0,0. Het is het slechtste scenario. Maar deze run laat het wel zien.
Aan de andere kant zijn we deze winter ook al vaak verrast, vaak in negatieve, maar soms ook in positieve zien. En dat kan ook best nóg een keer gebeuren. We wachten het rustig af.
Mis ook deze verhalen niet:
Definitieve winterverwachting 2025: vroege start, volgt er meer?
Zijn er nog geitenpaadjes die de winter de komende tijd kan nemen?
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller