Paasweer: traditionele onzekerheid maakt verwachting nu lastig

Foto boven: De verwachting voor het weer tijdens het komende paasweekeinde is nu - zoals altijd - nog onzeker - Jolanda Bakker

Het Paasweekeinde komt er weer aan en dan wordt de weersverwachting door iedereen met meer dan normale belangstelling gevolgd.

Advertentie

Niet alleen is het sinds lange tijd het eerste lange weekend, ook is de zon potentieel sterk genoeg om er, als alles op zijn plek valt, een mooi buitenweekend van te maken. Maar dan moet alles wel op zijn plek vallen. En is het handig dat de weersverwachting klopt. Zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

De verwachting voor het weer tijdens het komende paasweekeinde is nu - zoals altijd - nog onzeker - Jolanda Bakker
De verwachting voor het weer tijdens het komende paasweekeinde is nu - zoals altijd - nog onzeker - Jolanda Bakker

Vaak de verkeerde kant

Omdat we middenin de lente zitten, is het maken van een verwachting voor de paasdagen niet zelden een uitdaging. Met inmiddels een lang verleden in de meteorologie, kan ik me uit het verleden meerdere missers herinneren.

Bijna altijd valt het dubbeltje, als het mis gaat, de verkeerde kant op. Stel het wordt tijdens de paasdagen (ruim) 20 graden met een zonnetje erbij, in plaats van de verwachte regen bij 12 graden, dan is de verwachting natuurlijk fout, maar zal uiteindelijk niemand daar moeite mee hebben. Het valt mee en dat is fijn.

Andere kant op vervelender

De andere kant op is veel vervelender. Dat de verwachte zon niet schijnt, en het één van beide dagen regent. Of dat de verwachte, hoge temperaturen van boven 20 graden net over de Duitse grens wel, maar in onze omgeving niet worden gemeten. Doordat bewolking bij ons ineens hardnekkig is of een storing, die volgens de berekeningen op de Noordzee zou blijven liggen, toch ineens het land is ingetrokken. Het is allemaal gebeurd.

Advertentie

Het voorjaar is een overgangsseizoen. De zon stijgt verder, wordt sterker en de dagen lengen in een hoog tempo. Vaak zie je dat het binnenland van Europa snel opwarmt, terwijl de temperaturen in kustregio’s, dichtbij het relatief koude zeewater nog wat achterblijven, of in elk geval gevoelig zijn voor dalingen, mocht de wind ineens even van zee waaien.

Kleine veranderingen, grote gevolgen

Met warme lucht dichtbij, is de verwachting voor het smalle Nederland spannend. Kleine veranderingen op de weerkaart kunnen bij ons grote gevolgen hebben. En menige paasverwachting is aan dergelijke onzekerheden ten onder gegaan. En ook tijdens het komende paasweekeinde lijken we weer (het is traditie) in een dergelijke situatie terecht te komen.

Dat heen-en-weer van de warmere lucht, die boven Centraal-Europa een vastere basis heeft dan bij ons, zien we eigenlijk nu al. Werd het zaterdag in het Zeeuwse Westdorpe nog 25,3 graden, gisteren was het de beurt aan een koelere variant. Toch haalde Arcen nog 19,0 graden.

Vandaag 16 tot 19 graden, morgen warmer

Vandaag staan bij redelijk wat zon ook temperaturen tussen 16 en 19 graden op de rol en morgen kan het, voordat in delen van het land een paar regen- en onweersbuien ontstaan, 22 en misschien wel 23 graden worden. Dan brengt een tijdelijk zuidoostelijke wind de warmte even terug.

Vanaf woensdag zitten we enkele dagen aan de ‘koude’ kant van het front. Woensdag kan het in het oosten nog een beetje regen brengen, donderdag en vrijdag is het op de meeste plaatsen droog en komt de zon er mooi door, al kunnen in het oosten donderdag door de nabijheid van het front boven Duitsland, ook nog wel wolkenvelden overschuiven.

Eerst wat kouder, daarna herstel

Eerst gaan de temperaturen daarbij nog wat verder omlaag doordat koudere lucht binnenstroomt, maar op vrijdag zien we het kwik weer boven 15 graden uitkomen.

Tijdens het paasweekend zien we in de pluim de spreiding in de verwachte temperaturen flink toenemen. Er zijn berekeningen die het ruim 20 graden laden worden, maar ook die het kwik nauwelijks boven 10 graden laten uitkomen; klassiek voor de paasdagen. En allemaal afhankelijk van de ligging van de overgangszone in onze omgeving, de windrichting en de hoeveelheid zon.

Voortzetting weer deze week, met kans op uitschieters

Afgaand op de hoofdberekeningen van nu, moeten we met een voortzetting van het licht wisselvallige weer van deze week rekening houden. Met een afwisseling van wolken en zon, soms een bui of een beetje regen en temperaturen die tussen 14 en 17 graden uitkomen. Met daarbij de aantekening dat het hierbij uitschieters zowel naar boven als naar onderen mogelijk zijn.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie