Aanloop zomer 2025: eerste voortekenen erg warm en droog

Foto boven: Hoe bewolking boven het Zuid-Hollandse land - Jolanda Bakker

De lente is het overgangsseizoen tussen de winter en de zomer. De atmosfeer wordt daarin omgebouwd van zijn winter- naar zijn zomerstand. Hoe verloopt die verbouwing tot nu toe? En zien we al aanwijzingen voor het weer in de komende zomer?

Advertentie

De eerste helft van de lente is in grote delen van Europa recordzonnig, uitermate droog en ook redelijk warm verlopen. In Nederland staan we tot 18 april op een gemiddelde temperatuur van 8,6 graden, tegen 7,4 graden normaal. De is een afwijking van +1,2 graden en een 9e plaats op de lijst van warmste lentes in de vergelijkbare periode.

Hoe bewolking boven het Zuid-Hollandse land - Jolanda Bakker
Hoe bewolking boven het Zuid-Hollandse land - Jolanda Bakker

Recordveel zonuren

Behalve warm, was de eerste helft van de lente ook droog en recordzonnig. Landelijk was het aantal zonuren tot en met 18 april al tot 408,4 uur opgelopen, tegen 250,7 uur normaal. Een enorm verschil van ruim 142 uur. Daarmee is de lente tot nu met afstand de zonnigste ooit. Het verschil met 2022, de lente die in de vergelijkingsperiode tot nu toe de meeste zonuren kende, bedraagt iets meer dan 40 uur. Ook dat mag je een flinke voorsprong noemen.

Voor wat de neerslag betreft, zitten we helemaal bovenin de lijst van droogste lentes. In de maand maart viel landelijk niet meer dan 5 millimeter. In april is het in het oosten tot nu toe wat natter, al zitten we ook daar nog steeds niet aan de normale hoeveelheden. In het westen houdt de droogte onverminderd aan. Daarin verandert de komende tijd maar weinig.

Temperaturen weer recordhoog

Kijken we wereldwijd naar de temperaturen, dan lopen we een fractie voor op vorig jaar. Daarmee zijn de temperaturen net aan recordhoog. Dat geldt zowel voor het noordelijk als het zuidelijk halfrond. In de beide poolgebieden zitten de temperaturen een fractie onder de records van andere jaren en datzelfde geldt voor het tropische deel van de aarde. De lagere temperaturen daar hebben met het nog ontbreken van een El Niño te maken.

Advertentie

Veel warmterecords zijn de laatste week verbroken in Oost-Europa, China en Australië. Het warme weer in het oosten van Europa heeft met de aanwezigheid van hogedruk boven het zuiden van Rusland en Kazachstan en de aanwezigheid van lagedrukgebieden boven het zuiden van Europa te maken. Zuidelijke winden voeren er steeds warme lucht, afkomstig vanuit de Sahara aan, en die houdt het kwik hoog. Ook de grote droogte speelt een rol.

La Niña voorbij

Verder is het nog vermeldenswaard dat op de Grote Oceaan, langs de evenaar alweer een einde is gekomen aan La Niña, het koude zusje van El Niño. La Niña was nog maar net begonnen en is nauwelijks tot wasdom gekomen. Toch was de invloed ervan op het wereldwijde weer groter dan je zou denken. Dat had dan weer met de hoge zeewatertemperaturen op andere plaatsen op aarde te maken. Die maakten dat de La Niña relatief gezien veel beter uit de verf kwam.

Een blik op de seizoensverwachtingen laat zien dat hogedrukgebieden boven Europa ook de komende tijd een grote rol blijven spelen. Worden de hoogste barometerstanden daarbij in mei, juli en augustus meest boven Scandinavië en de centrale en oostelijke delen van Europa ingetekend, in juni zou het om een hogedrukgebied boven Zuidwest-Europa gaan.

Hoe ontwikkelt de droogte zich de komende tijd?

Voor het weer bij ons is het erg belangrijk om te blijven volgen hoe de droogte zich de komende tijd ontwikkelt. Wordt die doorbroken, dan kan een natte bodem tijdens de zomermaanden nog een wat matigende invloed op de temperaturen hebben en ervoor zorgen dat wat vaker buien vallen. Wordt het alleen maar nog droger de komende tijd, dan kunnen we onze borst gedurende de zomermaanden natmaken. Komen de hogedrukregimes, zoals die nu door de seizoensmodellen worden berekend, inderdaad goed uit de verf, dan kon ons dat wel eens op een erg warme, zonnige en ook droge zomer komen te staan. Met alles wat daarbij hoort.

We blijven het de komende tijd volgen. De officiële zomerverwachting van Weerverteller.nl verschijnt aan het einde van de meimaand, vlak voordat de zomer begint.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie