Lenteverwachting 2025: er tekent zich een droog en warm patroon af

Foto boven: Regen in de buurt van Hilversum - Chris Meewis

De winter van 2025 zit er voor meteorologen bijna op. Hoogste tijd dus om naar de komende lente vooruit te blikken. Het plaatje lijkt er anders uit te zien dan voor de voorgaande twee lentes. Die verliepen vooral nat en vorig jaar ook recordwarm.

Advertentie

Net als de herfst is ook de lente een overgangsseizoen. Op de weerkaarten verandert veel. De atmosfeer gaat van de winterstand over in de zomerstand en die transitie zorgt voor grote verschuivingen. Het maken van een seizoensverwachting voor zo’n overgangsseizoen is dan ook stukken lastiger dan voor de ‘stabielere’ winter en zomer, die zich vaker in langdurige patronen laten vatten. Toch kunnen vaste patronen ook in lente en herfst optreden.

Regen in de buurt van Hilversum - Chris Meewis
Regen in de buurt van Hilversum - Chris Meewis

La Niña speelt belangrijke rol

Een belangrijk factor in de weersontwikkeling van de komende drie maanden lijkt de La Niña te zijn die op de Grote Oceaan aan de gang is. Hoewel Europa er ver vandaan ligt, vermoeden sommige meteorologen een rol in het optreden van perioden met langdurige droogte in het zuidwesten van Europa. En zo’n periode lijkt zich nu ook alweer aan te dienen.

Verantwoordelijk ervoor zou het sterkere dan normale hogedrukgebied bij de Azoren zijn, dat bovendien ook een wat noordelijkere positie kan innemen. Gebeurt dit inderdaad, dan dient het hogedrukgebied als een sta-in-de-weg voor storingen van de Oceaan die het zuidwesten van Europa zo niet of veel lastiger dan anders bereiken. Neerslag blijft er dan uit.

Instorting van de poolwervel

Een tweede factor die in de ontwikkeling van de lente ieder jaar een rol speelt, is de instorting van de poolwervel. De poolwervel is een straalstroom in de stratosfeer die in het winterhalfjaar rondom de noordpool ligt. In het midden ervan is het door de poolnacht erg koud, aan de buitenkant ervan een stuk warmer. In het voorjaar, als de zon in het poolgebied weer gaat schijnen, warmt de binnenkant op en verdwijnt de poolwervel weer.

Advertentie

Fungeert de poolwervel tijdens de winter als een aanjager van het weer, in de lente verdwijnt die invloed. Daarmee ontstaat ruimte voor hogedrukgebieden om het weer in Europa op slot te gooien. En eigenlijk hebben we iets van die trend de laatste weken al gezien.

Nog een late SSW?

Het moment waarop de poolwervel instort, is wel van belang. Gebeurt dat begin maart al, dan is het vroeg en kun je beter van een SSW (een plotselinge opwarming van de stratosfeer) spreken. Met de gevolgen voor ons weer die daarbij horen. In de lente kun je dan nog langere tijd gevoelig blijven voor kou-uitbraken vanuit het noorden. Dit is de laatste jaren vaker gebeurd.

Gebeurt het pas begin april, dan is dat het gebruikelijke moment. En hebben we er in het verloop van de lente veel minder last van. Vaak zie je dan dat de maanden april en mei, na nog een relatief wisselvallige maart, een stuk rustiger en vooral droger verlopen. Dat zijn de lentes waarin zich in de loop van de tijd een eerste droogteperiode aandient. Ook dat gebeurt vaak.

Droge variant heeft de voorkeur

Voor de komende lente lijkt het erop dat het op die droge variant kan gaan uitdraaien. Vrijwel alle seizoensmodellen voorzien gemiddeld (want er zijn altijd perioden waarin het weer afwijkt) een grote invloed van hogedrukgebied op het weer bij ons, eigenlijk gedurende alle drie de lentemaanden. Daarbij komen de meeste modellen ook met een ‘normaal’ verloop van de instorting van de poolwervel. Het Duitse model voorziet begin maart wel een SSW.

Kijk je de actuele kaarten erop na, dan is ook het Europese model er nog niet van overtuigd dat er begin maart niet alsnog een SSW komt. Zoals eerder aangegeven, kan zo’n gebeurtenis het verdere verloop van de lente nog behoorlijk beïnvloeden. Komt zo’n vroege instorting van de poolwervel er niet, dan lijken La Niña en de bijbehorende hogedrukinvloed de overhand te krijgen. En zou het na wellicht nog een wisselvallige start van maart, gedurende het verdere verloop van de lente niet alleen warmer, maar dus ook een stuk droger kunnen worden.

De kansverwachting komt later

Omdat er nog geen duidelijkheid is over het al dan niet optreden van een SSW, begin maart, geven we nu nog geen kansverwachting voor de komende lente. Voor het einde van deze maand, als alles hopelijk wel duidelijk is, komen we er gewoon nog een keer op terug.

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Jouw foto op Weerverteller.nl?

Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller

Advertentie