De tropische storm Beryl, die de afgelopen dagen boven de Atlantische Oceaan is ontstaan, is inmiddels tot een orkaan uitgegroeid. Het is niet eerder zo vroeg in het seizoen voorgekomen dat een orkaan zich op een dermate oostelijke positie bevond als Beryl nu.
De orkaan beweegt met hoge snelheid op de eilandenrij af die het begin van de Caribische Zee markeert. Barbados is het bekendst van die eilanden. De Nederlandse eilanden Saba. St.-Eustatius en Sint-Maarten maken er ook deel van uit, maar liggen (afgaand op de baan die de orkaan volgt) stukken noordelijker. Net zomin als Aruba, Bonaire en Curaçao, die bij de noordkust van Venezuela liggen, krijgen ook deze eilanden niet direct met de invloed van Beryl te maken. De orkaan schiet tussen beide groepen Nederlandse eilanden door.
Orkaanwaarschuwing
De rest van de Antillen lijkt dus niet zo gelukkig. Voor de zogenoemde Windward eilanden is inmiddels een orkaanwaarschuwing afgegeven. Daar wordt de orkaan morgenavond (Europese tijd) verwacht. Doordat de omstandigheden voor een verdere ontwikkeling van de orkaan nog steeds bijzonder gunstig zijn, wordt verwacht dat Beryl op zijn pad naar de eilanden snel verder aan kracht zal winnen. Op het moment van passage van de eilanden kan Beryl een krachtige categorie-3 orkaan zijn, ongekend sterk voor begin juli.
Het systeem bevindt zich nu in zeer vochtige lucht, boven een gedeelte van de Oceaan waar de zeewatertemperaturen 28 of 29 graden bedragen. Daarbij ondervindt de orkaan nauwelijks hinder van wind op grotere hoogte, ook wel windschering genoemd. De meteoroloog van de National Hurricane Center in Miami stelt in zijn bericht dan ook dat helaas aan alle voorwaarden wordt voldaan om de orkaan de komende dagen snel sterker te laten worden.
Niet alleen de wind, ook de regen
Tijdens de passage van de eilanden is het straks niet alleen de wind die grote schade kan opleveren, maar worden ook de enorme hoeveelheden regen, waarmee de passage van de orkaan gepaard kan gaan, gevreesd. Om nog een beter beeld van de orkaan te krijgen, stuurt de National Hurrcane Center binnenkort een onderzoeksvliegtuig van de ‘Hurricane Hunters’ naar het oog van Beryl. Er zullen daar instrumenten worden neergelaten om ter plekke metingen te doen. Pas dan weten we echt precies hoe het er met de ontwikkeling van Beryl voorstaat.
Nadat de Antillen zijn gepasseerd, gaat de orkaan op weg naar het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Tijdens zijn tocht over de Caribische Zee worden de omstandigheden voor de orkaan weer wat ongunstiger. Een geleidelijk afname van de kracht ervan wordt dan ook verwacht, maar tot het einde van de verwachting aan toe (over 5 dagen) is Beryl nog steeds een orkaan.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller