De hitte in Nederland is even voorbij, al kan het zaterdag op veel plaatsen nog wel zomers worden. De wind zoekt, vooral vanaf komende maandag de zuidwesthoek weer op en dan hebben de temperaturen zelfs overdag even moeite om aan 20 graden toe te komen.
Storingen, horend bij lagedrukgebieden op de Oceaan, kunnen onze omgeving steeds bereiken, maar lijken niet erg actief. En dat komt weer door de tegenwerking van het Azorenhogedrukgebied dat een uitloper tot over Frankrijk houdt. En dat hogedrukgebied hoort weer bij de positieve NAO-index, die we ook de komende tijd steeds hebben.
Nieuwe hogedrukkernen
Van die rug boven Frankrijk worden regelmatig nieuwe hogedrukkernen afgevuurd, die naar het noordoosten trekken en meestal boven Oost- en Noordoost-Europa terechtkomen. Daar bevindt zich dan ook vaak de warmste lucht en liggen de temperaturen het verst boven normaal. De westelijke helft van Europa is onder de huidige drukverdeling juist gevoeliger voor koelere lucht. De vraag is nu wat er de komende tijd met die tweedeling gaat gebeuren.
Week 1: van maandag 1 tot en met zondag 7 juli
Licht wisselvallig zomerweer
Zuidwestelijke wind
Temperaturen 17 tot 22 graden
Een lagedrukgebied bij IJsland is dominant. Het Azorenhogedrukgebied heeft een uitloper over Frankrijk en van daar richting Oost-Europa. In Nederland wisselen perioden met zon en bewolking elkaar af. Als een storing passeert, en dat kan bijna elke dag, worden de wolken dikker en is de paraplu even nodig. Maar er zijn ook genoeg momenten dat het droog is en dat de zon er even mooi doorheen prikt. Het lijkt wel een koele week te worden met temperaturen die 1 tot 3 graden beneden normaal liggen. Overdag wordt het vaak tussen 17 en 22 graden.
Week 2: van maandag 8 tot en met zondag 14 juli
Temperaturen gaan flink omhoog
Flink wat zon
Ook regen- en onweersbuien
Het lagedrukgebied bij IJsland verdwijnt naar het noorden. Daardoor krijgt het Azorenhogedrukgebied meer ruimte. Een nieuwe kern, die zich afsplitst, komt daardoor niet boven Noordoost-Europa, maar boven Scandinavië uit. Voor het weer bij ons betekent dit dat de wind meer uit richtingen tussen zuid en oost gaat waaien, en dat we dus de temperaturen flink omhoog zien gaan. Voor onweersbuien vanuit het zuiden zijn we niet helemaal veilig. Die kunnen Nederland nog steeds bereiken. Dus af en toe is het ook best nat. Maar vooral warm.
Week 3: van maandag 15 tot en met zondag 21 juli
Het zuiden en zuidoosten hebben het beste weer
In het noordwesten is het licht wisselvallig
Temperaturen tussen 18 en 24 graden
Een nieuwe kern splitst zich van het Azorenhogedrukgebied af en trekt over Frankrijk naar het noordoosten, in de richting van Duitsland. In Nederland is de wind zuidwestelijk en kunnen storingsuitlopers vanaf de Oceaan doordringen. Erg actief ziet dat er allemaal niet uit en vooral het zuiden en zuidoosten lijken van de invloed van het hogedrukgebied te profiteren. Toch zijn er zowel voor de temperatuur als voor de neerslag geen speciale signalen. Het ziet er allemaal redelijk normaal, en dus uiteindelijk ook weinig spectaculair uit.
Week 4: van maandag 22 tot en met zondag 28 juli
Nederland ligt in een overgangszone
Het is aan de bewolkte kant en licht wisselvallig
Temperaturen tussen 18 en 24 graden.
Tussen lagedrukgebieden midden op de Oceaan en boven Scandinavië ligt het noordwesten van Europa onder een vlak hogedrukgebied. Het brengt relatief rustig weer, dat toch niet helemaal stabiel is. De temperaturen lijken ongeveer normaal voor de tijd van het jaar uit te komen. Dat zal door de niet bijzonder hoge bovenluchttemperaturen komen. Verder lijkt het erop dat we in het grensgebied liggen tussen koudere bovenluchten vanuit het noorden en iets warmere vanuit het zuiden. Dat kan behalve zon toch ook bewolking en soms wat regen of een hui opleveren.
Week 5 en 6: van 29 juli tot en met 11 augustus
Afwisseling van hogedrukgebieden
Wisselvallige fase tussendoor
Temperaturen 18 tot 24 graden.
Het hogedrukgebied trekt naar het noordoosten weg en wordt gevolgd door lagedrukgebieden vanuit het zuidwesten, met bijbehorende wolken en buien. Afgewisseld door de zon. In de laatste week zien we een nieuw hogedrukgebied, van de Britse eilanden richting Scandinavië. Bij ons wordt de wind dan noordelijk tot noordoostelijk, wordt het niet meteen warmer en hebben we wellicht nog last van storingen die nog boven het centrale deel van Europa aanwezig kunnen zijn.
Samenvattend
Na een wisselvallige en relatief koele week 1, lijken we aan een langere fase met normale tot in week 2 duidelijk boven normale temperaturen te beginnen. Opvallend is daarbij dat een echt stabiele periode er vooralsnog niet tussen lijkt te zitten. Wel spelen hogedrukgebieden op enige afstand vaak een redelijk grote rol.
Het is een situatie die, als zich verschuivingen in het patroon aandienen, potentie biedt tot meer dan nu in de kaarten zit. Wel gaat dat twee kanten op, zo is het ook wel. Tot nu toe beleven we een zomer met gemiddeld redelijk normale temperaturen. Het zou dus nog wel een tijdje zo verder kunnen gaan. We blijven het allemaal volgen.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller