De unieke sneeuwval van 2 mei 1979

Foto boven: In 2023 sneeuwde het nog op 8 maart.

Hoewel het weer in de lente tegenwoordig vaak stabiel, standvastig en soms zelfs saai lijkt, boden andere meimaanden in vroegere jaren regelmatig spectaculaire weersomstandigheden.

Neem bijvoorbeeld mei 2021, toen er in het zuidoosten van Brabant op 7 mei nog 1 of 2 centimeter sneeuw viel. Nog opmerkelijker was 2 mei 1979: die ochtend sneeuwde het op grotere schaal, waardoor veel plaatsen een witte laag kregen. In Gorredijk groeide de sneeuwlaag zelfs tot 6 centimeter. Later op de dag ontstonden winterse buien. Een buienlijn die zich 's avonds onder meer over Schiphol bevond, zorgde daar opnieuw voor een wit landschap. Op de snelweg bij onze nationale luchthaven werden zelfs sneeuwduintjes gemeld, wat voor verkeersproblemen zorgde. Zo'n late uitbraak van winterweer was ook destijds uniek.

Eerst was er de strenge winter

De strenge winter van 1979 ging vooraf aan dit voorjaar, gekenmerkt door sneeuw- en ijzelsituaties. Die winter kende zelfs twee sneeuwstormen, waarvan die op 14 februari het meest bekend is. Een groot deel van Noord-Nederland was toen meerdere dagen van de buitenwereld afgesloten. Ook tijdens de lentemaanden kwam de winter nog af en toe terug, zoals op die tweede mei.

Op de weerkaarten was een lagedrukgebied te zien op de Noorse Zee, ten westen van Noorwegen. Bij Groenland bevond zich een hogedrukgebied, en daartussen bracht een stevige noordwestenwind koude lucht naar het zuiden. Op de grens van deze koude lucht ontstond een actieve storing die over Midden-Nederland naar het noordoosten trok, met de kern ervan boven Gelderland in de ochtend.

Regen en sneeuw

In de nacht begon het met regenen, maar aan de koude kant van de storing veranderde de regen al snel in sneeuw. Een strook van Zuid-Holland tot Friesland en delen van Groningen en Drenthe bleven bedekt met sneeuw. Op sommige plaatsen werd een sneeuwlaag van wel 6 centimeter gemeld, zoals in Gorredijk.

Daarnaast viel er veel neerslag, met hoeveelheden variërend tussen 15 en 35 millimeter in grote delen van het land. In Zeeland veroorzaakte de rand van de storing zelfs stormachtige wind.Nadat de neerslag was weggetrokken, brak op veel plaatsen de zon af en toe door, maar er vielen nog steeds buien. En omdat de bovenlucht koud bleef, ging tijdens zwaardere buien de neerslag nog steeds gepaard met winterse elementen.

Amstelveen

Onze voormalige collega Tom van der Spek uit Bennekom beschreef zijn waarnemingen in Amstelveen op weerforum Weerwoord. Hij meldde dat de avond van 1 mei al af en toe stevig regende, en in de nacht naar 2 mei veranderde de regen geleidelijk in matige sneeuwval. Bij een temperatuur van +1 graad waren de omstandigheden net niet intensief genoeg om de sneeuw te laten liggen, maar er werden wel sporen gevormd.

Later op de ochtend werd het droog, maar volgden er nog lichte korrelhagel- en sneeuwbuien, terwijl de zon nauwelijks ruimte kreeg. De noordwestenwind bleef stevig doorwaaien, met windkracht 4 tot 5, en er werden maximale windstoten van 16 m/s gemeten. De maximumtemperatuur bereikte 6 graden, waardoor de middagbuitjes nat waren, vermengd met wat natte sneeuw.

Onweer en sneeuwval

In de namiddag arriveerde echter een zware bui met onweer, Zware bui met onweer en sneeuwval, gevolgd door hevige sneeuwval met zichten die terugliepen tot slechts een paar honderd meter, en vlokken van enkele centimeters groot. Opnieuw daalde de temperatuur naar +1 graad, waardoor auto's en gras wit werden.

Nadat de avond kortstondig rustig was geweest, arriveerde een actieve buienlijn, waarvan het zwaartepunt ten zuiden van Amstelveen lag. Er trokken flinke gordijnen van korrelhagel en sneeuw langs, af en toe bliksemde en donderde het, en er volgde nog een hevige bui met zware sneeuwval en een zicht van slechts 200 meter. Uiteindelijk viel er op deze dag 18,4 mm neerslag door deze winterse buien. Het koude weer hield de hele eerste week van mei aan, met zelfs op 4 mei nog waargenomen sneeuwvlokken.

Onvergetelijke dag

Het was een onvergetelijke dag, waarbij de natuur ons verraste met een late uitbraak van winterweer middenin de lente.