Koude nacht: matige vorst in de pannen, streng aan de grond

Foto boven: Mist uit de sloten in de buurt van Wijster in Drenthe - Gerrit Woertink

We hebben opnieuw een bijzonder koude nacht achter de rug. Op veel plaatsen aan de grond vroor het matig met minimumtemperaturen tot -8 graden. In de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet kwam het ook op normale waarnemingshoogte tot matige vorst. Bol 2 en Santpoort kwamen tot -9,5 graden.

Advertentie

Doordat de wind de afgelopen nacht een stuk minder sterk was dan in voorgaande nachten kon het in de lucht, die enkele dagen geleden nog boven de Groenlandse ijskap lag, behoorlijk afkoelen. Van de KNMI-stations waren Nieuw-Beerta en Hupsel het koudst. Daar daalde de temperatuur op anderhalve meter tot -2,8 graden. De vliegbasis Twenthe bij Enschede volgde met -2,5 graden en Lelystad schopte het tot een minimum van -1,9 graden.

Mist uit de sloten in de buurt van Wijster in Drenthe - Gerrit Woertink
Mist uit de sloten in de buurt van Wijster in Drenthe - Gerrit Woertink

Hupsel aan de grond het koudst

Op een hoogte van 10 centimeter was Hupsel het koudst met een laagste temperatuur van -8,9 graden. Eelde kwam op 10 centimeter tot -8,3 graden en op de vliegbasis Twenthe bedroeg de grondtemperatuur -7,4 graden. Dik matige vorst dus.

Gerrit Woertink in Wijster (Drenthe) had op anderhalve meter hoogte een minimumtemperatuur van -3,4 graden, aan de grond mat hij -7,3 graden. Boven de sloten in zijn (vrije) omgeving was arctische zeerook te zien, een onstabiele vorm van mist. Die kon daar ontstaan doordat de temperatuur van het slootwater een stuk hoger was dan de luchttemperatuur.

In de duinpannen bijna strenge vorst

Van de duinpannen waren Bol 2 in het Bergense bos en Santpoort dus het koudst, met beide op anderhalve meter een laagste temperatuur van -9,48 graden. Vogelmeer 3 volgde op gepaste afstand met -3,72 graden. Aan de grond was Bol 2 het koudst met -9,65 graden.

Advertentie

Castricum kwam op anderhalve meter niet beneden +0,54 graden; een verschil van 10 graden met de koudste pannen. In deze nacht was duidelijk dat in de duinpannen Bol 2 en Castricum wel een heel bijzonder microklimaat heerste. En dat dit dus erg veel uitmaakt.

Een afgedekte plant in de tuin - Karel Holvoet
Een afgedekte plant in de tuin - Karel Holvoet

In België strenge vorst aan de grond

Ook in België was het koud. Vrieskoujager Karel Holvoet mat in zijn eigen tuin een laagste temperatuur van -3,7 graden. Hij had alle planten afgedekt. In Braunlauf werd het op een hoogte van anderhalve meter -9,6 graden (bijna strenge vorst). En in de ondiepe duinpan bij Oudsbergen daalde het kwik op 10 centimeter hoogte tot -11,1 graden.

Voor de Ardennen is strenge vorst in april niet echt bijzonder, maar het gebeurt niet jaarlijks. Het record was 12 april 1986 met zeer strenge vorst op de huidige stations. Neu-Hattlich in Eupen had toen -13.8 graden en ligt op een plateau. Tot 20 april is er strenge vorst mogelijk.

Vanmiddag zonnig

Vanmiddag is het zonnig en wordt het 12 of 13 graden in het noorden 16 graden, lokaal in het zuiden van het land. Er waait een zwakke tot matige, aan zee later weer af en toe vrij krachtige noordoostenwind en de lucht is net als gisteren nog steeds erg droog.

Vanavond en de komende nacht is het eerst helder. In het noordoosten dringt later mogelijk een gebied met laaghangende bewolking binnen. Aan de randen daarvan kan ook mist ontstaan. De wind neemt in het binnenland weer sterk af en de temperaturen haan opnieuw flink omlaag. In het oosten en noordoosten kan het opnieuw 1 of 2 graden vriezen.

Morgen in het noorden en noordoosten eerst wolken

Morgen begint de dag in het noorden en noordoosten mogelijk grijs, in de rest van het land schijnt de zon opnieuw volop, al drijft ook hoge sluierbewolking over. Het blijft droog en bij een matige, aan zee vrij krachtige noordoostelijke en later in het noorden noordelijke tot noordwestelijke wind wordt het 12 of 13 graden in het noorden en 18 graden, lokaal in het zuiden van het land. De luchtvochtigheid in het noorden gaat daarbij duidelijk omhoog.

Koude start in Groningen - Jannes Wiersema
Koude start in Groningen - Jannes Wiersema

Vanaf woensdag draait de wind op steeds meer plaatsen naar noord tot noordwest en kunnen wolkenvelden van de Noordzee wat dieper het land binnendringen. Later op donderdag lijkt de zon er juist weer beter door te komen. Door de wolkenvelden wordt het in de nachten wat minder koud. Overdag verandert in de temperaturen niet al teveel, al lijkt 18 graden in het zuiden, zeker als wolkenvelden ook daar af en toe doordringen, wat te hoog gegrepen.

In het weekend warmer en regenkansen

In het weekend trekt de kern van het hogedrukgebied via Nederland verder naar oosten tot zuidoosten om uiteindelijk boven Zuidoost-Europa uit te komen. De wind bij ons komt dan enkele dagen in de zuidhoek terecht. Ook kunnen storingen wat dichterbij komen.

Aan de ene kant betekent deze ontwikkeling dat de temperaturen bij ons nog wat verder stijgen en in het binnenland meerdere dagen rond of zelfs boven 20 graden kunnen uitkomen. Aan de andere kant speelt bewolking een rol en zou het af en toe ook weer kunnen regenen.

Voeg weerverteller.nl toe aan het startscherm van je telefoon

Mis ook deze verhalen niet:

Volg ons ook op facebook en X!

Advertentie