En ineens stond het Veronicaschip op het strand bij Scheveningen

Foto boven: Het Veronicaschip op 7 april 1973. Foto: Cees van der Niet.

Op 2 april 1973 werden de iconische woorden uitgesproken door programmatechnicus Ruud Doets, vlak voordat hij de zender aan boord van het Veronica-zendschip uitschakelde en ontmantelde. ‘(…) En ehhh, blijf ons steunen… En aan alle vrouwen… Sterkte!’

Dit volgde op een tumultueuze gebeurtenis: het schip was tijdens een vliegende storm van zijn ankers geslagen en had zich richting het strand verplaatst, nadat het van zijn oorspronkelijke ligplaats, ongeveer 11 kilometer buiten de kust, was afgedreven. De bemanning moest met gevaar voor eigen leven worden geëvacueerd in een riskante operatie, terwijl het schip uiteindelijk op het strand belandde, waar het uitgroeide tot een enorme publiekstrekker.

Uitzonderlijk krachtig

De storm die Nederland op 2 april 1973 trof, was uitzonderlijk krachtig. Op Terschelling en IJmuiden werden windkracht 11 geregistreerd, met gemiddelde windsnelheden tot 112 kilometer per uur en windstoten tot 155 kilometer per uur.

Een jonge Arend Langenberg had kort daarvoor nog de uitzendingen afgesloten met de geruststellende mededeling dat alles onder controle was op het schip. Deze storm was de tweede zware storm in minder dan 5 maanden tijd, na de storm van 13 november 1972 die enorme schade had toegebracht aan het noorden en noordoosten van Nederland.

Verwoestingen

Op de avond van 1 april ontstond een randstoring op de oceaan, die zich snel ontwikkelde en Nederland op 2 april bereikte. Het stormveld passeerde Nederland, waarbij het actiefste deel over Zuid-Holland, delen van Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Flevoland en Overijssel naar het oosten trok. Deze storm veroorzaakte in de natuur verwoestingen, met miljoenen omgewaaide bomen op de Veluwe, maakte kassen in Zuid-Holland de grond gelijk beschadigde huizen en gebouwen.

Het tweede deel van de storm, toen de wind naar het noordwesten was gedraaid, trof vooral de kustgebieden en de zee, waarbij het Veronicaschip van zijn ankers werd geslagen en uiteindelijk op het strand bij Scheveningen kwam. Na dagen van inspanningen slaagden bergers erin het schip terug naar open zee te slepen, waarna de uitzendingen van Veronica vanaf het schip werden hervat.