Extreme neerslag in Alpen, zomer in Zuidwest-Europa

Niet alleen in Nederland is het nat, grote delen van Europa hebben met wisselvallig weer te kampen. Vooral het Alpengebied kan de komende week bijzonder veel neerslag tegemoetzien, aan beide zijden van de hoofdkam. Voor stabieler zomerweer kunnen we komende tijd alleen in Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije terecht.

De bijna voorbije lente werd in een groot deel van Europa gedomineerd door wisselvallig weer. Niet alleen bij ons was het nat, maar ook in de ons omringende landen. Delen van Noord-Italië beleefden de natste lente ooit, met plaatselijk meer dan 1200 millimeter regen in slechts drie maanden tijd. Een heel verschil met de afgelopen jaren, toen het daar juist zo droog was. In de hoge delen van de Alpen vielen er meters sneeuw bij. De gletsjers in Zwitserland begonnen met een sneeuwbedekking die meer dan 30 procent hoger was dan normaal. In andere delen van de Alpen zal dat beeld niet heel anders zijn geweest. Het ruimen van de Alpenpassen was dan ook een immense klus. Het was een grote operatie om de wegen vrij te krijgen.

Alpen erg veel neerslag

In de Alpen wordt de komende week opnieuw erg veel neerslag verwacht. Eerst is het een lagedrukgebied dat het neerslagvuurtje opstookt. Het ontstaat boven de Golf van Genua en trekt vervolgens verder over Noord-Italië naar het oosten. Vanaf morgenavond al vallen veel en fikse buien in het Alpengebied. Donderdagavond en in de nacht naar vrijdag komt de neerslag op gang die bij het Noord-Italiaanse lagedrukgebied hoort. Dat is niet alleen heel veel regen, met de nadruk op de zuidkant van de Alpen, maar in de gebieden boven globaal 2200 tot 2500 meter ook een dikke laag sneeuw. Op de natste plekken valt meer dan 100 millimeter.

Wolkenstein vanochtend
De Dolomieten in de buurt van Wolkenstein, in het Italiaanse Zuid-Tirol vanochtend. Bron: webcam.

Zuid-Duitsland mogelijk 150 millimeter

Vanaf zaterdag trekt het Italiaanse lagedrukgebied naar Centraal-Europa. Vanaf dat moment draait de wind naar het noordwesten tot noorden en gaat het aan de noordkant van de Alpen en in het zuiden van Duitsland hard regenen. Daar kunnen de regenhoeveelheden tot en met maandag tot rond 150 millimeter oplopen. Op basis van de natte voorgeschiedenis, kan het niet anders of dit gaat aan beide zijden van de Alpen wateroverlast geven.

Spanje en Portugal zomer

De enige gebieden die de komende tijd (vrijwel) buiten de Europese nattigheid vallen, zijn Spanje en Portugal. Daar liggen hogedrukgebieden die de invloed van de belangrijkste storingen tegenhouden. Alleen in het noorden en oosten valt nog weleens een bui, maar verder is het er droog en zonnig. En de laatste dagen was het er in het zuiden ook al erg warm. In Andujar in Andalusië liep de temperatuur maandag tot 35,8 graden op. De warmte in Spanje en Portugal houdt voorlopig nog aan, al worden de allerhoogste temperaturen vanaf zaterdag een beetje getemperd. Daarbij blijft het er zonnig en kan in de berggebieden in het noordoosten en oosten weleens een onweersbui ontstaan. Verder is er weinig aan de hand.

Scandinavië heeft nu ook weer buien

Ook in Scandinavië week het weer de laatste maanden steeds af. Eerst was het vanwege de winter, die in het midden en noorden van geen wijken wilde weten. Daarna waren het de zon en warmte die maakten dat het er anders was dan wat we in de rest van Europa zagen. Inmiddels is het weer een beetje gelijkgetrokken en worden ook in Noorwegen, Zweden en zeker in Denemarken de komende tijd flink buien verwacht. In de Noorse bergen kan het, zeker als de wind eenmaal naar het noordwesten is gedraaid, ook weer gaan sneeuwen.

Warm Zuidoost-Europa

De echte warmte komt vanaf zondag en maandag vanuit het zuidwesten boven Griekenland en Turkije terecht. Daar gaan de temperaturen dan sterk omhoog, om op steeds meer plaatsen ruim boven 30 graden uit te komen. Ook schijnt de zon er dan volop en kun je van volop zomerweer spreken. Het zijn de enige gebieden waar dat voorlopig lukt. Want in de rest van Europa en ook in Nederland is het voorlopig wisselvallig en wordt het, nadat de wind eenmaal naar noord tot noordwest is gedraaid, ook nog een aantal dagen behoorlijk koel.

Volg ons ook op facebook en X!