Het is even gedaan met de zomer in Nederland. Een lagedrukgebied, helemaal afkomstig vanuit Spanje en onderweg naar het noordoosten van Europa, is de boosdoener. Het ruimt het hogedrukgebied daar, de brenger van het zomerweer bij ons, op en maakt de weg vrij voor storingen vanaf de Oceaan. Die brengen vanaf morgen het weerbeeld dat we in de eerste drie weken van de junimaand vaak hadden weer terug.
Het wordt bij ons dan ook een tijdje een stuk wisselvalliger en ook koeler. Gisteren was daar nog niet veel van te merken. Het was een warme en ook lange tijd zonnige dag met in het binnenland hoge temperaturen. Op veel plaatsen werd het tussen 24 en 27 graden, met 27,2 graden als hoogste temperatuur in Arcen. Alleen direct aan zee en op de weststranden was het met 20 tot 22 graden duidelijk minder warm. Daar waaide de wind vanaf de koude zee.
Onrustig ogende bewolking
In de tweede helft van de middag en in de avond kwam vanuit het zuiden onrustiger ogende bewolking het land binnendrijven. Er kwam een eerste lijntje mee waarop al een paar lichte buien ontstonden, die over de grens bij Enschede ook wat onweer brachten. Op dat moment kwam – verrassend genoeg – ook een tweede buiencomplex het zuiden van het land binnen. Dat was door de meeste modelberekeningen niet verwacht. In België werd er op diverse plaatsen nog onweer in gemeld, in Nederland was het meeste onweer er wel uit.
Het was een voorproefje van wat aan het begin van de avond in Frankrijk gebeurde. Daar explodeerde het onweer op steeds meer plaatsen. Er werden zware onweersbuien verwacht, met grote hagel, veel regen in korte tijd en zeer zware windstoten. Die buien leken vooral op weg naar Duitsland. Maar de buien, die op datzelfde moment boven het midden van Frankrijk actief waren, Hebben in de afgelopen nacht ook het zuidoosten en oosten van ons land bereikt. In een smalle strook van Limburg naar de Achterhoek en het oosten van Twente is daarbij op veel plaatsen toch tussen 20 en 25 millimeter regen gevallen.
Morgen wisselend weer
Vanochtend kan het in het zuidoosten en oosten nog een tijdje doorregenen, tegen het einde van de ochtend moet het overal droog zijn en hebben we flinke perioden met zon. In de tweede helft van de middag en in de avond lijken vanuit het westen nieuwe buien over te trekken, die in het noorden later in de avond en in de komende nacht nog aanhouden.
Er waait een zwakke tot matige noordelijke tot noordwestelijke wind, die vanavond westelijk wordt en dan in het Waddengebied tot vrij krachtig kan aantrekken. De maxima liggen vanmiddag van noordwest naar zuidoost tussen 18 en 23 graden, de minima de komende nacht tussen 12 en 15 graden. Daarbij kunnen in het noorden nog steeds een paar buien vallen.
Morgen breiden die buien zich wat verder naar het zuiden uit, maar in de zuidelijke provincies lijkt het droog te blijven. Verder wisselen wolken en de zon elkaar af en waait nog steeds een matige, aan zee af en toe vrij krachtige westelijke wind. Het weer staat onder invloed van een lagedrukgebied dat bij IJsland komt opzetten en dat de komende dagen in de buurt van Schotland terechtkomt. Er omheen draaien steeds weer storingen die nauwelijks worden tegengehouden. Dat komt doordat de hogedrukgebieden ver bij ons vandaan liggen.
Rest van de week wisselvallig
De rest van de komende week lijkt het in onze omgeving dan ook wisselvallig te blijven. Bijna iedere dag komt wel een storing over die met wolken en toenemende buiigheid of een tijdje regen gepaard gaat. Tussendoor zijn er langere droger perioden waarin ook de zon mooi te zien is, afgewisseld door stapelwolken. De matige, aan zee soms krachtige wind waait uit richtingen tussen zuidwest en noordwest en het wordt de meeste dagen niet warmer dan 17 tot 21 graden. En daarmee zitten we duidelijk onder de voor deze tijd gebruikelijke temperaturen.
Verder lezen:
Volg ons ook op facebook en X!
Jouw foto op Weerverteller.nl?
Stuur je foto naar foto@weerverteller.nl, of via X met de vermelding van @weerverteller